Van een chaotisch hoofd naar een rustig hoofd

Als je het over mensen hebt die de rust zelve zijn, dan voel ik mij niet aangesproken. Ik praat veel, ben altijd gehaast en het is dikwijls een chaos in mijn hoofd.

Aan alles aan mij kun je zien dat ik een ongeordende druktemaker ben: to-do-lijstjes werk ik zelden af, agenda’s houd ik niet bij, ik ben altijd met honderd dingen tegelijk bezig en ’s nachts is het een wirwar van gedachten in mijn hoofd. Ook ben ik nogal rommelig aangelegd. Ik ben eigenlijk niet anders van mezelf gewend, al zolang ik me kan heugen is het woord ‘zen’ mij totaal onbekend.

Je kunt je wel voorstellen dat het idee dat ik moeder zou worden voor een chaotische druktemaker zoals ik dan ook bijna een onmogelijke gedachte was. Ik had het al moeilijk om zelf de boel op een rijtje te houden, laat staan dat ik rust, reinheid en regelmaat voor een kind kon creëren.

“Sanne, weet je wel dat ik jou een stuk rustiger geworden vind sinds je moeder bent?”

Zei mijn schoonmoeder laatst tegen mij. En ergens ik wist dat ze gelijk had.

Het is alsof sinds ik James heb er automatisch meer rust in mijn hoofd is gekomen. Alsof mijn kind mij dwingt om meer orde in mijn hoofd te scheppen, gestructureerder te werk te gaan en om het overzicht te bewaren. Dat kan ook niet anders, want ik moet voor James grenzen stellen en een duidelijk kader scheppen van wat wel en niet mag. Hier is discipline voor nodig, maar ook orde en regelmaat. Ik wil mijn taak als moeder zo goed mogelijk volbrengen en dus doe ik alles wat in mijn macht ligt om dat te bewerkstelligen. Gek eigenlijk, dat er dus blijkbaar zoiets ‘groots’ voor nodig is om geestelijk relaxter te worden.

Sinds ik moeder ben lijkt het verder alsof ik minder moet van mezelf en meer kijk naar wat ik wil, ook omdat mijn vrije tijd schaarser is en mijn dagen een stuk gevulder zijn nu ik James heb. Iets wat ik overigens helemaal niet erg vind. Dit heeft bovendien weer het voordeel dat ik voor zeldzame me-time momentjes nu écht de tijd neem en daar heel bewust van geniet. Zo’n chillmomentje kan al zijn als ik in mijn eentje een half uur door de stad slenter of in stilte een tijdschrift lees. Voorheen voelde ik me dan bijna schuldig omdat op deze manier te niksen, nu durf ik te zeggen dat ik het best wel verdien om af en toe even in de relax-stand te gaan en de pootjes omhoog te leggen.

Wat mij ook rust – en zelfvertrouwen – geeft is zien dat mijn kind gelukkig en blij is, dat hij plezier heeft en geniet. Je eigen belang wordt van ondergeschikt belang als je ouder bent en dat is ook iets wat mij gewoonweg relaxter maakt.

Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook momenten waarop ik juist nóg gestrester ben dan ik al was. Juist omdat het moederschap zo’n enorme verantwoordelijkheid is en er ineens angsten bij komen kijken die ik nooit van mijn leven gekend had. Maar goed, ik denk dat dat moeder-eigen is en dat iedere moeder wel eens onrust ervaart met betrekking tot bepaalde situaties rondom haar kind.

Stiekem durf ik te zeggen dat ik door het moederschap een verbeterde versie van mezelf ben geworden. Rustiger, minder chaotisch en gestructureerder. Wie had dat ooit gedacht.

Heeft het moederschap jou veranderd? Ben je er relaxter of juist gestrester door geworden?

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Carlijn
  25/08/2016

  Ha dit artikel zag ik in de maak op IG Stories, leuk zeg. Ik wist niet dat jij zo’n chaoot was voordat James er was. Vind het ergens wel logisch dat het moederschap je rustiger heeft gemaakt. Een kind heeft behoefte aan structuur en door die structuur te volgen, volg je die zelf automatisch ook. Grappig dat je schoonmoeder het ook opviel. Ben wel blij voor je want een chaotisch hoofd lijk me best wel stressvol. Zelf ben ik door het moederschap meer gaan loslaten. Loslaten dat niet alles kan en niet alles hoeft. Ik moet selectiever met mijn tijd omgaan en dat maakt je best creatief.
  Carlijn onlangs geplaatst…Estée Lauder Genuine Glow Priming Moisture Eye Balm en Blushing Creme for Lips and CheeksMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  25/08/2016

  Ik herken dat drukke en chaotische heel erg alleen ik heb het nog steeds, of alweer. Maar goed dat heeft ook zo z’n redenen denk ik want ik begin nu pas weer echt mezelf te zijn!
  Nicole onlangs geplaatst…Nieuw binnen | Beauty en FashionMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  25/08/2016

  Ik denk dat ik er niet heel erg door veranderd ben. Wel heb ik er nog beter door relativeren. Als het met ons zoontje maar goed gaat, en ach de rest..
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #4 – 16,2 weken zwangerMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  25/08/2016

  Mooi, en zoals hierboven al gezegd ook zeker wel logisch. James is je rustpunt haha 🙂
  Nicole onlangs geplaatst…10 kg afvallen – update #2!My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  25/08/2016

  Dit is zo herkenbaar voor mij. Ik was precies zoals jij jezelf omschrijft: veel praten, chaotisch, gehaast. Door het moederschap ben ik veel rustiger en gestructureerder geworden inderdaad. Niet bewust maar omdat het zo gaat en dat is zo fijn. Ben mijn zoon er erg dankbaar voor!

 • Reageren
  floor
  25/08/2016

  Ik denk inderdaad dat ik nu veel selectiever ben geworden in mijn tijdsbesteding. Met name uitgaan boeit me erg weinig. Ik ga liever een avondje uitgebreid uit eten of lekker op een terras zitten maar een latertje hoeft van mij niet echt. Lois is nog erg jong dus we nemen haar eigenlijk veel mee waardoor structuur er niet altijd is. Daarin vind ik de verantwoordelijkheid wel echt een major change! Ik doe dan automatisch een checklist in mijn hoofd of ik alles heb en dat maakt me juist onrustig. Dus ja er is zeker veel veranderd.

 • Reageren
  Denise - Follow my footprints
  26/08/2016

  Het begin van je blog is heel herkenbaar, zo was en ben ik ook. Toen ik kinderen kreeg veranderde het wel, en soms is het inderdaad fijn je volledig met hen bezig te houden waardoor je de rest even vergeet (zelfs nu wil mijn zoontje nog vaak bij mij in slaap vallen en daar kan ik echt van genieten), maar tegelijkertijd is er juist soms extra stress omdat het gewoon druk is met 2 kinderen, of omdat er iets gebeurt als ze bij hun vader zijn en ik niks kan doen. Dát soort momenten geven me stress.
  Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Venetië anders: 40x doen en zienMy Profile

 • Reageren
  Milou
  28/08/2016

  Je komt inderdaad totaal niet over als chaotisch. Dat herken ik namelijk bij mezelf. Bij mij is het juist andersom. Sinds ik moeder ben, heb ik het altijd druk (ook in m’n hoofd) en moet ik ineens meer in plaats van minder. Door er bewust mee bezig te zijn kan ik wel wat dingen loslaten. Het lijkt of ik het gewoon opnieuw moet leren! Haha
  Milou onlangs geplaatst…Lou’s Weekly Pictures #1My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.