Het kunstmatig breken van de vliezen: mijn ervaring

Bij mij braken mijn vliezen niet vanzelf, ondanks dat ik al wel een paar centimeter ontsluiting had. Ze moesten worden doorgeprikt. Hoe ging dat precies?

Gespannen

Ik was zo iemand die de bevalling niet zomaar ‘op zich af liet komen’. Ik was vrij gespannen, redelijk bang voor wat er allemaal ging gebeuren en vond het maar niks dat ik overgeleverd was aan de ingrepen van het ziekenhuispersoneel. Ik stond dan ook niet te springen toen de verloskundige bij 4 centimeter ontsluiting zei dat ze de vliezen door ging prikken, zodat de bevalling sneller op gang zou komen. Ehwm, ze gaat iets doorprikken? Noem me een watje, maar ik had er gewoon niet zoveel trek in dat er weer iets naar binnen moest. Mijn baarmoedermond was behoorlijk gevoelig en bij iedere aanraking daarbinnen dook in ineen. Afijn, ik liet het maar gewoon gebeuren.. Iets wat ik misschien achteraf gezien beter had moeten overwegen.

Vruchtwater

Tijdens het zoeken naar informatie voor dit artikel over het kunstmatig breken van de vliezen viel me op dat de informatie vrij beperkt is. Dat deze ingreep wordt gedaan om de ontsluiting te bevorderen werd mij al vrij snel duidelijk, maar er waren ook enkele websites die aangaven dat er nadelen waren aan deze ingreep. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat het voor het kind een vrij onprettige ervaring is (wat een bevalling sowieso wel is natuurlijk) omdat de zuurstoftoevoer wordt verstoord.

Het vruchtwater in je vliezen zorgt ervoor dat de kracht van de weeën gelijkmatig verspreid wordt over de baarmoeder. Hierdoor wordt het kindje en zijn/haar zuurstofvoorziening beschermd tijdens heftige weeën. Als het vruchtwater terugloopt omdat je vliezen al wel gebroken zijn, komt de volledige kracht op het kindje, de placenta en de navelstreng te staan. De placenta wordt samengedrukt en de navelstreng kan worden samengeperst tussen het kindje en de placenta of de baarmoeder. In dat geval is er minder zuurstoftoevoer naar het kindje tijdens de wee. Een gezonde baby kan hier goed mee omgaan (het is te vergelijken met je adem inhouden voor 30 seconden om de paar minuten), mits het niet al te lang duurt (bron). Logischerwijs zou het voor een baby dus aangenamer zijn wanneer de vliezen nog niet gebroken zijn en de zuurstoftoevoer onverstoord blijft.

Doorprikken

Bij mij werd dus gekozen voor het breken van de vliezen omdat er, toen ik eenmaal in het ziekenhuis was, ondanks mijn weeën vrij weinig gebeurde. Het doorprikken van de vliezen is een manier van inleiden en begint alleen als de baarmoedermond al verweekt is en je al een paar centimeter ontsluiting hebt (voor 2 cm ontsluiting mogen ze niks doorprikken). Wanneer de vliezen zijn gebroken dan moet de uitdrijving binnen niet al te lange tijd plaatsvinden want de baby heeft nu niet meer de bescherming van dit vlies en bacteriën kunnen dus gemakkelijk naar binnenkomen. Ook wordt de bewegingsvrijheid een stuk beperkter.

De ingreep zelf is opzich niet heel bijzonder, met een klein haakje wordt het vlies doorgeprikt. Het idee daarentegen vond ik wel vervelend. Met een haakje iets kapot maken in mijn lichaam, brr. Achteraf viel het dus mee, het prikken zelf voel je niet, maar omdat ik een gevoelige baarmoeder heb was alleen het naar binnen gaan even vervelend.

Vreemd gevoel

Na deze handeling begint het vruchtwater direct te stromen, iets wat ik echt een heel vreemd gevoel vond. Mij werd geadviseerd om mijn ondergoed uit te doen en alles maar gewoon te laten lopen. Gevolg: overal waar ik liep kwam er zo’n straal achter me aan. Niet dat ik nou het hele ziekenhuis rondstormde om daar al druppend een territorium af te bakenen, maar van het bed naar de douche had je bij wijze van spreken achter me aan kunnen zwemmen.

Heftige weëen

Waar ik minder rekening mee had gehouden (het zal ongetwijfeld verteld zijn maar ik was al zo gaar als een doedelzak dat ik het in ieder geval niet bewust gehoord had) was dat de weeën vrijwel direct daarna vrij heftig beginnen. Dit komt omdat bij iedere wee het hoofdje van de baby nu rechtstreeks op de baarmoedermond stoot. Bij een gesloten vruchtblaas vangt het vruchtwater de stoot op waardoor de weëen makkelijker op te vangen zijn.

Ik verbaas mij er achteraf over dat er niets van bovenstaande door mijn verloskundige aan mij verteld is, ondanks dat ik in mijn geboorteplan had staan dat ik open communicatie erg op prijs zou stellen. Behalve mijn epiduraal is er tijdens mijn bevalling niets overlegd. Dat was ook iets wat mij en mijn vriend achteraf aan de behandeling in het ziekenhuis tegenstond (lees dat artikel hier). Wellicht als ze mijn vliezen niet gebroken hadden dat het verdere verloop van mijn bevalling geleidelijker was verlopen.

Mijn advies is dan ook om dit voorafgaand aan je bevalling goed met je verloskundige/gynaecoloog te overleggen en dit wellicht in je bevalplan te zetten.

Hoe ging het breken van de vliezen bij jullie? Waren jullie op de hoogte van de nadelen van het breken van de vliezen?

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

  • Reageren
    Mama Lifestyle Blog
    27/05/2016

    Bij mijn eerste kindje heb ik een paar dagen onbewust met gebroken vliezen rondgelopen voordat de bevalling op gang kwam. Mijn kindje werd te vroeg geboren en moest toen een paar weken in het ziekenhuis blijven . Bij mijn tweede kindje braken mijn vliezen overduidelijk. Binnen een paar uur was mijn kleine man er. Hij ademde niet bij de geboorte, maar heeft de bevalling godzijdank en op een haar na overleefd.
    Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Het afscheid van het kinderdagverblijf komt nu wel héél dichtbij…My Profile

  • Reageren
    Channa
    27/05/2016

    Bij de eerste werd ik wakker en waren mijn vliezen gebroken, bij de tweede zijn ze doorgeprikt toen ze ook iets op het hoofdje plaatst om de kleine goed in de gaten te kunnen houden. Ging toen ook direct aan de weeënopwekkers, dus ik heb geen idee of het doorprikken het verergert heeft, maar de weeënstorm die volgde was hels, overigens had ik wel zo de kleine in mn armen. Het gelek vond ik trouwens wel vreselijk irritant!
    Channa onlangs geplaatst…De Ouders Natuurlijk Beurs +WINACTIEMy Profile

  • Reageren
    Elisabeth
    27/05/2016

    Bij mij heeft verloskundige ze ook doorgeprikt. Ik wilde thuis blijven en zo kon ze checken of Jim niet in het vruchtwater had gepoept. Gelukkig was dat niet zo! En dus mochten we thuis blijven.
    Elisabeth onlangs geplaatst…Een schone luier poept het lekkersteMy Profile

  • Reageren
    Sunseeree
    27/05/2016

    Jeetje dat brengt weer herinneringen! Het was zo’n rare ervaring met dat warme vruchtwater. Er werd bij mij niets verteld over nadelen? Alleen de weeen kwamen vlug op gang.

  • Reageren
    Tamara
    27/05/2016

    Hier zijn ze ook 3 x doorgeprikt. Bij de eerste en laatste keer merkte ik er niet zo veel van, behalve een hele plons vruchtwater, maar bij de tweede keer deed de stagaire het en dat was echt heel erg onprettig en duurde ook langer
    Tamara onlangs geplaatst…5 x verschrikkelijk herkenbare Horrormomenten voor moeders.My Profile

  • Reageren
    Leonie van Mil
    27/05/2016

    Bij mij hebben ze ook de vliezen gebroken en ik was niet op de hoogte van de nadelen. Ik schrik hier eigenlijk van. Ze hebben het kindje daarna niet in de gaten gehouden. Mijn weeen kwamen heel snel op gang, maar mijn ontsluiting nog steeds niet. Uiteindelijk moest ik alsnog aan de weeenopwekkers. Toen gingen ze pas mijn kindje in de gaten houden. Goed om hiervan op de hoogte te zijn
    Leonie van Mil onlangs geplaatst…Hoe speel ik in op een sprongetje?My Profile

  • Reageren
    Marijke
    27/05/2016

    Bij mij zijn ze ook doorgeprikt, bij zes centimeter ontsluiting en dat was pijnloos. Ik had al heftige weeën en dat bleef zo. Er is wel meteen iets op Zelda haar hoofdje geplaatst om haar in de gaten te houden en ze had al in het vruchtwater gepoept. Heerlijk zo’n golf water met een bruin kleurtje. Ze poepte nog een keer voor ze op mijn buik werd gelegd 😉 Mijn bevalling was echt compleet het tegenovergestelde van jouw ervaring en de communicatie was ook super. Maar de nadelen van de vliezen breken kende ik nog niet. Gek dat zoiets van tevoren niet besproken wordt, het is toch prettig om overal wat van te weten zodat je samen kan beslissen wat op dat moment het beste is.

  • Reageren
    Diantha
    27/05/2016

    Mijn vliezen zijn door de gynaecoloog gebroken met 9,5 cm. Ik ging van 4-9,5 cm in iets meer dan een uur, dus op dat punt maakte het me allemaal niets meer uit. Die warme golf water vergeet ik niet meer, ik vond het best lekker voelen hahaha.. Raar he! Misschien ook de opluchting dat ik er ineens bijna was en dan die vliezen, nog een stapje dichterbij, dat het nog maar 0,5 cm was en dan zou de baby er zijn. (Uiteindelijk duurde het nog 6 uur.?)

    Ik wist wel dat het prettiger is voor de baby om ze intact te laten, maar aangezien zoveel bevallingen starten met het breken van de vliezen, zou ik me er niet druk om maken hoe onprettig het is voor de baby. In het vervolg kun je misschien afspreken dat je dit soort ingrepen niet wilt?
    Diantha onlangs geplaatst…Salade van bimi met gekookt ei en ansjovisMy Profile

  • Reageren
    Nesrin
    27/05/2016

    Oef dat haakje, dit lijkt mij inderdaad geen lekker idee.
    Hier braken mijn vliezen twee keer vanzelf en het moment dat het vruchtwater loopt is zo raar. Ahh memories.
    Nesrin onlangs geplaatst…Ray en IkMy Profile

  • Reageren
    Nicole
    27/05/2016

    Mijn vliezen zijn pas uit zichzelf met 7 cm ontsluiting gebroken in een wee. Er is voor gekozen om ze zo lang mogelijk te laten zitten omdat het kindje dan beschermd is en ik minder pijn heb. Na dat ze braken was het dan ook hel 😉
    Nicole onlangs geplaatst…De trouwambtenaar from hell (Deel 2)My Profile

  • Reageren
    Manon
    27/05/2016

    Bij mij werden mijn vliezen gebroken met een cm of 8, ik voelde er niks van! Alleen dat rare, warme gevoel haha.

  • Reageren
    Leonie
    27/05/2016

    Wat goed ene fijn dat je hierover schrijft, interessant.
    Ik vind het wel spannend als ik dit allemaal lees, maar wel goed om te weten straks.
    Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Zwangerschapsoutfit #5 – Touch of pinkMy Profile

  • Reageren
    Marloes
    27/05/2016

    o ik heb toch zon heerlijk verhaal… Ik ben bevallen van een tweeling. Van de eerste braken ze vanzelf. De tweede moesten doorgeprikt worden omdat de conditie van nr 2 achteruit gingen. De gyneacoloog prikte, en splash. Zoals je het in een foute film ziet. Vruchtwater zat tegen de muur, het plafond, en de iedereen in de kamer zat onder… Terwijl ik lag te puffen en te creperen stond iedereen zich met doekjes schoon te vegen hahahaha. Een grote bende…

  • Reageren
    Jodi
    27/05/2016

    Jeeetje die weeën daarna werden veel heftiger bij mij Pfoe. Voor het breken was het nog t handelen maar daarna was ik compleet in een roes
    Ik vond het een bizar gevoel, maar mijn vliezen zijn thuis gebroken dus ik moest wel iets aan nog naar het Ieke huis te gaan.
    Jodi onlangs geplaatst…Help, ik ben geen nieuwe moeder meer…My Profile

  • Reageren
    Angela | Great Body & Skin
    27/05/2016

    Goh, nooit geweten dat het breken van de vliezen zo heftig kan zijn voor de baby. Mijn bevalling was heel heftig: na het kunstmatig doorprikken van de vliezen kwam ik in een weeenstorm van 5 uur lang, om de 2 minuten heftige weeën van een halve minuut. De hartslag van Jim ging bij iedere wee naar beneden en iedere wee dook de hartslag dieper naar beneden. Iedere duik duurde het langer voor zijn hartslag weer wat opkrabbelde. De stress was te lezen van de gezichten van de verloskundigen hoorde ik achteraf (ik lag bijna alleen maar met mijn ogen dicht). Ik ben net ontkomen aan een tangverlossing/keizersnee, maar moest de kleine man wel ineens in 1 perswee naar buiten drijven, omdat het kantje boord was. Toen ik dit allemaal achteraf hoorde (maar goed ook dat ik op dat moment zelf dit niet goed Door had) dacht ik dat we echt geluk hebben gehad en alles heel anders had kunnen aflopen. Nu ik dit lees vind ik het erg jammer dat ook met mij – leek op het gebied van bevallingen – zo slecht is gecommuniceerd. Wat als ze met jou beter hadden gecommuniceerd? Had je vliezen breken geweigerd? Had dat een optie geweest?
    Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Model Jacqui werd boeker van modellen: “leer van jezelf te houden”My Profile

  • Reageren
    Madelaine
    28/05/2016

    Bij mij duwde ze de baby, die vrij hoog lag (smalle en lange baarmoeder), naar beneden en prikte ze de vliezen door. Ik had dus een volwassen vrouw op mijn buik liggen die keihard duwde en tussen mijn benen zat er eentje te toucheren en proberen te prikken. Ik heb leukere dingen meegemaakt down there :’).

  • Reageren
    Eva
    02/06/2016

    Was het wel een realistische afweging geweest om te wachten tot je vliezen wel uit zichzelf braken? Ik denk zelf dat ze die afweging wel bewust gemaakt hebben omdat je bevalling uiteindelijk wel goed op gang moet komen, als het geheel te lang duurt is dat ook niet goed voor de baby in je buik.

  • Reageren
    Marjan
    01/02/2020

    Bij mij braken mijn vliezen niet. Mijn verloskundige heeft er, gelukkig, niet voor gekozen om deze te breken tijdens mijn ontsluiting. Pas toen ik echt persdrang kreeg en 10 cm ontsluiting had hebben ze mijn vliezen doorgeprikt met een soort brei naald. Direct daarna werd mijn dochter geboren. (het persen nadat de vliezen waren gebroken heeft maar een kwartiertje geduurd). Ik heb geen verdoving nodig gehad tijdens mijn bevalling omdat ik de pijn zeer goed kon opvangen. Van te voren had ik juist heel duidelijk in mijn bevalplan gezet dat ik écht een ruggenprik wilde krijgen als ik de pijn te heftig vond, want ik ben nogal kleinzerig en ik vond bevallen zonder pijnbestrijding ook echt uit de tijd…. Achteraf gezien ben ik hartstikke gelukkig met het verloop van mijn bevalling. Ik heb steeds vaker heel sterk het idee dat mijn weeën zo goed op te vangen waren doordat ik de hele bevalling mijn vliezen in tact had. Pas na mijn bevalling hoorde ik dat de vliezen dienen als een soort opvangkussen. Dit wist ik dus op het moment zelf niet, dus als ik jouw verloskundige had gehad en die had gezegd: “ik ga het doorprikken” dan was dit mij zeker te weten ook overkomen hoor. Ik ben dus erg blij dat dit bij mij niet gedaan is. Het zou mooi zijn als meer vrouwen dit ‘weetje’ kennen. Al besef ik wel dat het bij mij ook uitzonderlijk was dat de vliezen helemaal niet braken uit zichzelf…ook niet toen ik dus al 10 cm had….waarschijnlijk zouden ze heus wel kapot gegaan zijn toen ik daadwerkelijk begon persen, maar de verloskundige heeft mij kort daarvoor dus geholpen daarmee. Ik lag op dat moment in bed en ben er ook niet meer uitgekomen.

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.