Breastsleeping: ik doe eraan

Ik moet toegeven dat ik op dit moment alles aangrijp om slaap te krijgen. Niet zelden tellen de nachten hier minder dan vier uur en dat gaat me, ondanks dat ik het met liefde doe, niet in de koude kleren zitten.

Breastsleeping is – zoals de naam al doet vermoeden – het concept van slapen terwijl de baby aan de borst ligt. Het is een term die de Amerikaanse antropoloog James Mckenna introduceerde en waar hij tevens zelf een behoorlijke voorstander van is. Hij stelt dat breastsleeping-mama’s beter aanvoelen wat hun kind nodig heeft.

Al vanaf de geboorte van Isé doen wij aan co-sleeping en daar is breastsleeping langzaam bijgekomen toen we merkten dat ze het snelst in slaap viel als ze aan de borst lag bij ons in bed. Zij blij, wij blij.

Waren de avonden eerst nog redelijk onrustig omdat Isé dan veelal aan het huilen was vanwege krampjes, zijn ze nu een stuk relaxter nu we weten dat ze zal ontspannen als ze samen met mij in slaap valt aan de borst.

Nu is het niet zo dat Isé de hele nacht aan de borst ligt, maar zeker wel het eerste uur of de eerste uren van de nacht/avond. Soms wordt ze dan nog een keer wakker waarna ze weer gaat drinken en soms merk ik dat ze zo diep in slaap is dat ik haar weg kan leggen. Ook na de voeding van 04.00 laat ik haar vaak aan of tegen de borst liggen tot de wekker gaat om 6.45.

Het geeft ons allemaal veel meer rust nu we weten dat ze hierdoor fijn in slaap komt. Natuurlijk is het niet ideaal, laat ik daar ook eerlijk over zijn. Soms word ik behoorlijk verkrampt wakker omdat ik toch in een onnatuurlijke houding ga liggen met mijn armen. Maar een verkrampte nek vind ik minder erg dan uren geen slaap 😉

Nu weet ik dat er wisselende meningen zijn over het in één bed slapen met je pasgeboren baby. Zo zou het gevaar bestaan dat je bovenop je kind gaat liggen of dat je kind stikt onder de dekens of in de kussens. Maar je kunt me op mijn woord geloven als ik zeg dat ik van het minste of geringste piepje, zuchtje of geluidje van Isé wakker word en dat het dekbed altijd ver onder haar kinnetje zit. Ik ben er zelfs een pyjama met lange mouwen voor gaan dragen zodat ik mijn schouder te allen tijde boven de dekens kan laten (en dat zegt wat want ik ben dus helemaal geen pyjamamens!). Het schijnt overigens ook zo te zijn dat je moederinstinct ervoor zorgt dat je niet bovenop je kind gaat liggen, ik merk dit zelf ook doordat ik een stuk lichter slaap met Isé bij me in de buurt.

Voorlopig blijven wij dus even lekker breastsleepen, in ieder geval totdat Isé over haar krampjespiek heen is en de avonden dus wat rustiger zijn.

Kende jij deze term al?

Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

 • Reageren
  Annette
  02/12/2017

  Groot gelijk!

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  02/12/2017

  Weet wel dat het veel gebeurt hoor. Misschien juist ook per ongeluk dat mensen in slaap vallen tijdens het voeden. Ik kreeg liggend voeden njet voor elkaar, of eigenlijk mijn beide spruiten niet. Het lukte ze dan niet om goed aan te happen.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Ons huis verlaten….het doet stiekem een beetje pijn…My Profile

 • Reageren
  Linda
  02/12/2017

  Oh heerlijk! Heb dat ook geregeld gedaan. In het begin niet! Want dan denk je nog niet goed enz. Maar op een gegeven moment was ik zo moe dat ik tijdens het voeden echt in slaap viel. Het nadeel was dat wanneer de meneertjes loslieten ik alles nat spoot:-/ over 20 weken mogen we ons 3e mannetje verwelkomen en ook dan zal ik waarschijnlijk lekker samen in slaap vallen tijdens het voeden. En nee ik kan me idd niet voorstellen dat ik op m zou gaan liggen. Als mijn man beweegt beschermd ik die kleine ook door een hand uit te steken. Dit deed ik vaak onbewust want mijn man vertelde dat in de ochtend en wist ik er niks van!

  Lekker doen waar je jezelf goed bij voelt!

 • Reageren
  Lindsey Beljaars
  02/12/2017

  Inderdaad groot gelijk!
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Mijn 5 Best Gelezen Artikelen van November 2017My Profile

 • Reageren
  Julia
  02/12/2017

  Groot gelijk! Er is zelfs een hele Facebook groep over, die “veilig samen slapen” heet. Heeeel veel mensen die samen slapen met hun kindje, en er wordt daar ook veel over verteld over hoe je dat veilig kan doen. Als je het veilig doet is het zelfs veiliger voor je kindje dan apart laten slapen, omdat het risico op wiegendood dan veel kleiner is. (Dit lijkt trouwens wel een reclame praatje, haha….zo is het niet bedoeld; ik weet gewoon hoe ik als moeder ook heb gezocht hoe ik veilig samen kon slapen met een heel onrustige baby…..en geloof me: uiteindelijk is er geen enkele 18 jarige die nog bij zijn ouders in bed slaapt, dus dat komt zeker weten goed!)

 • Reageren
  Martine
  02/12/2017

  Ik kende de term niet maar het overkwam me regelmatig toen ik 3 jaar geleden borstvoeding gaf.

 • Reageren
  Lisette
  02/12/2017

  Slapen als een baby… waar die uitspraak toch vandaan komt! Ik wil deze keer ook borstvoeding proberen te geven dus ben erg benieuwd wat mij te wachten gaat staan!
  Lisette onlangs geplaatst…Weekvlog 36 | Sinterklaas en mooie dingen | LizlovelifeMy Profile

 • Reageren
  Diantha
  03/12/2017

  Supergoed dat je hier aandacht aan besteed! Mij lukte het nooit om in slaap te vallen dus ik legde mijn zoon weer terug in de co-sleeper naast mij, maar volgens de regels van McKenna geloof ik dat het veilig is. Ik werd ook van elk zuchtje wakker en ik geloof al helemaal niet dat je op je kind gaat liggen. Borstvoeding moet je vooral zo makkelijk mogelijk maken anders is het niet te doen!

 • Reageren
  Sanne
  04/12/2017

  Ik ben een mee lezer en plaats eigenlijk nooit reacties bij de blogs die ik lees. Maar wilde even zeggen: Een heel mooi artikel! Zelf doe ik het precies zo! Erg herkenbaar dat van die pyama. Ik ben ook super bewust van mijn baby naast me als ik slaap.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.