Borstvoeding & internet: een uitkomst of juist niet?

Internet biedt soelaas voor vele vragen en problemen. Met betrekking tot borstvoeding heb ik daar echter mijn twijfels over…

Niet zelden schreeuwt in mij een stemmetje dat iedereen nou eens even zijn kop moet houden over het onderwerp borstvoeding omdat we er met zijn allen toch nooit uitkomen wat goed is en wat niet. Ik bemoei me er niet graag mee en houd me liever koest over dit onderwerp, maar natuurlijk heb ik ook een mening over alle gevraagde en ongevraagde adviezen die er worden gegeven.

Disclaimer: ik ben neutraal in het onderwerp borstvoeding/flesvoeding. Iedereen moet voor zich bepalen waar diegene zich goed bij voelt.

Als ik door mijn timeline scroll dan zie ik de meest uiteenlopende artikelen over borstvoeding verschijnen. Van het normaliseren van borstvoeding, tot waarom borstvoeding het beste is, tot schuldig voelen over flesvoeding en niet schuldig voelen over borstvoeding, succesverhalen van mensen en verhalen van ‘falende’ borstvoedingsmoeders. Ook ik deed al eens mijn uitgebreide borstvoedingsverhaal op de blog van Elisabeth en ik zal er niet om liegen dat ik waarschijnlijk tot de groep ‘falende borstvoedingsmoeders’ hoor. Althans, zo voelde ik dat zelf. In principe mag het natuurlijk geen falen heten als je er alles aan gedaan hebt om iets te laten lukken.

Dat brengt mij meteen terug op het onderwerp internet & borstvoeding.

Toen ik net moeder was en zelf was begonnen met borstvoeding was ik met al deze informatie maar wat blij. Er was informatie te over en met al mijn problemen kon ik op het wereldwijde web terecht. Aan de ene kant waren deze informatieoverload en de ervaringsverhalen fijn, maar aan de andere kant maakte het me ook onzeker. Hoe meer ik las, hoe meer ik me zorgen maakte, ging oordelen en mezelf dingen ging afvragen.

Het zal heus zo zijn dat de meeste artikelen over dit onderwerp met goede bedoelingen zijn geschreven en dat vrouwen elkaar zoveel mogelijk willen steunen op het gebied van borstvoeding, maar toch vraag ik me af: op welk punt zijn deze informatie en ervaringen alleen maar een voedingsbron van onzekerheid?

Ik ben na 4 weken gestopt met borstvoeding geven om verschillende redenen en nog steeds kan ik daar onzeker over zijn en me dingen afvragen als ben ik te snel gestopt? Had ik niet meer moeten doorzetten? Had ik langer moeten kolven? Ben ik een slechte moeder omdat ik opgelucht was dat ik stopte met borstvoeding? Koos ik voor de ‘makkelijke weg’? Mede door het internet wordt deze onzekerheid aangewakkerd.

En laten we wel wezen, mijn moeder had ook geen Facebook of duizenden internetpagina’s en moederblogs tot haar beschikking om informatie te vergaren en waarschijnlijk had ze zich een stuk minder afgevraagd dan moeders nu. Ze kreeg geen ongevraagde adviezen naar haar hoofd, deed gewoon wat werkte voor haar en haar baby’s en vroeg hooguit eens iemand in haar omgeving om raad, of plukte een boek uit de bibliotheek om daar iets in op te zoeken.

Ook als ik geen enkele internetpagina of moederblog had bezocht over borst- of flesvoeding dan was er een grote kans dat ik alsnog wel uitgevonden had wat het beste voor voor James was. Ik zou nog steeds mijn baby hebben gevoed en hebben gezorgd dat ‘ie gezond opgroeide, niks tekort kwam en gelukkig was. Ik zou zelf wel hebben uitgevogeld wat werkte en ik zou niet overal tig keer over hebben nagedacht voordat ik een beslissing maakte. Bovendien had ik dan mijn tijd beter kunnen besteden.

Moraal van dit verhaal: misschien moeten we maar gewoon stoppen met ons zorgen te maken over hoe we onze baby’s voeden en gewoon blij zijn dat wij onze baby’s kunnen voeden en dat ze niet, zoals zoveel andere baby’s in de wereld, vergaan van de honger.

Ik vertrouw jullie moeders, dat jullie echt wel de beste beslissingen voor je kind maken.

Heb jij het internet veel geraadpleegd voor borstvoedingskwesties? En hoe kijk jij aan tegen de informatieoverload? Maakt het jou zekerder/onzekerder?

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

 • Reageren
  Elisabeth
  04/05/2016

  Helemaal gelijk hoor! Internet is zo n mooie bron van informatie, maar ook een enorme bron van onzekerheid. En dan zijn er nog zoveel mensen die (soms anoniem) hun mening geven en andere moeders de grond in boren… ik denk in elk geval dat jij je niet hoeft te schamen voor jouw ervaring. Volgens mij heb je je uiterste best gedaan. En James gaat toch geweldig? 🙂
  Elisabeth onlangs geplaatst…Hoe stop je met borstvoeding als je al langer dan een jaar voedt?My Profile

 • Reageren
  MamaLifestyleBlog
  04/05/2016

  Nee ik heb eigenlijk niet op internet gezocht naar informatie over borstvoeding. Misschien omdat het voeden bij mij begeleid werd vanuit het ziekenhuis en het bij thuiskomst nog steeds van een leien dakje ging. We zoeken ons werkelijk suf op internet. Ik weet nog dat mijn dochter zuigelingenscoliose had. De fysiotherapeut waarschuwde ons toen om vooral niet op internet te gaan zoeken. Stiekem doe je het dan toch. Met borstvoeding heb ik dat dus eigenlijk niet gedaan.
  MamaLifestyleBlog onlangs geplaatst…Dagschema van een thuiswerkmoeder met een eigen bedrijf/vrijwilliger/mamabloggerMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  04/05/2016

  Amen! Helemaal mee eens! Ik ben een beetje klaar met hashtags als #normalizebreastfeeding. Volgens mij is dat juist hartstikke genormaliseerd en moest ik mij meer verantwoorden toen ik na vier maanden overstapte op de fles. Ik heb best wel wat gegoogled over borstvoeding, maar dan vooral met betrekking tot het voeden van twee kindjes tegelijk, zoals tegelijkertijd aanleggen en voeden met een voedingskussen of juist niet.
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: wel of geen derde kind na een tweelingMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  04/05/2016

  In “mijn tijd” las ik enkel boeken over dit onderwerp en was internet meer een bijzaak, een handig hulpmiddel.

  Elke moeder zal toch enorm veel van haar kind houden en of er een fles of borst in gaat wat maakt het uit? Moederliefde wordt er vast niet meer of minder op.
  Nesrin onlangs geplaatst…Mijn eetdagboek afvallen en bewegen 13My Profile

 • Reageren
  Tamara
  04/05/2016

  Je moet jezelf nooit zien als falend. Het is iets waar je zelf niet zoveel invloed op hebt en weetje, het is ‘maar’ voeding. Die artikelen op internet zijn meestal een grote wedstrijd en discussie. Niks nuttigs aan!
  Tamara onlangs geplaatst…Naar het speciaal onderwijs | Hoe het nu gaat.My Profile

 • Reageren
  Channa
  04/05/2016

  Helemaal eens! Snap dat het internet een makkelijke bron is om informatie te zoeken. En ook om ongevraagd je mening te geven. Dus daar moet je mee om kunnen gaan en helaas kan niet iedereen dat.
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #14 – Koningsdag, een nieuw bed & de voortuinMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  04/05/2016

  Hallelujah! Dat hysterische gedoe over borstvoeding steeds. Ik heb het drie maanden volgehouden maar vond het echt geen pretje.
  Nicole onlangs geplaatst…Een lesbische Disney-prinses? #GiveElsaAGirlfriendMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  04/05/2016

  Ik zoek eigenlijk teveel op, op Google. Vooral in ’t begin van de zwangerschap: krampje zwanger.
  Hoppa, meteen werd er gesproken dat mensen miskramen hadden gekregen etc. Google kan je ontzettend onzeker maken..
  Ik zoek nu dan ook minder op, zeker geen fora’s meer.. Qua borstvoeding lees ik “de melkfabriek” een heel fijn informatief boek die je helpt ipv onzeker maakt.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate – Week 26My Profile

 • Reageren
  Manon
  04/05/2016

  Ik ben ook heel onzeker geweest over dat ik geen bv heb gegeven. En ik denk ook wel dat de “druk” van social media etc daarmee heeft te maken. Wat jij zegt: onze moeders hadden ook geen internet toentertijd en dat is denk ik een reden waarom zij ook echt een keus voor ZICHZELF hebben kunnen maken. In ons hoofd heeft toch dat online wereldje er mee te maken. Ofzo.. Ik vind het nog steeds een gevoelig onderwerp en laat me er ook eigenlijk nooit over uit. Ik sta er precies hetzelfde in als jij: doe lekker wat je zelf wil!
  Manon onlangs geplaatst…Kletspraatje #3: River ziek, bloemkool en op zoek naar een baanMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  04/05/2016

  Inderdaad om moe van te worden. Dat betweterige, hoe kun je voor een ander bepalen wat beter is? Ik had zo graag door willen gaan maar moest stoppen, dan wil je ook niet nog eens horen dat je iets niet goed hebt gedaan. Mooi geschreven Sanne.
  Lifesabout onlangs geplaatst…De ergste FML momenten…My Profile

 • Reageren
  Josan
  04/05/2016

  Preach it! Helemaal mee eens. Eerste 2 keer lukte het niet. So what tijdens daten of sollicitatiegesprekken is mij nooit gevraagd of ik borstvoeding geef of heb gekregen. Ik ken geen mens die leuker is omdat hij/zij het wel kreeg. Nu bij derde voed ik al weer een jaar. Het gaat goed mede omdat ik mijn eigen ding doe en inmiddels de onzekerheden van een eerste keer moederschap achter me liet.
  Josan onlangs geplaatst…Webshop Wednesday: A Little Lovely CompanyMy Profile

 • Reageren
  Diantha
  04/05/2016

  Ik ben het heel vaak met je eens maar nu echt absoluut niet. 😀
  Allereerst is het natuurlijk – net zoals bij het googlen naar symptomen – je eigen verantwoordelijkheid als je iets opzoekt en vervolgens een rotgevoel krijgt. Dat is niet de schuld van de schrijver van een stukje over bv (positief of negatief). Ten tweede vind ik dat iedereen eens op moet houden met te roepen dat fv net zo goed is, het is net als margarine en roomboter. Je hebt het origineel en je hebt een nagemaakte versie met toegevoegde vitaminen. Niet hetzelfde, maar je wordt met allebei prima groot. Overigens betekent dat niet dat ik een oordeel heb over het geven van fv, ik heb het echt puur over het ‘net zo goed’ verhaal. Verder heeft het internet en hebben de dames van de bv maffia (lelijk woord, ik bedoel oa de La Leche League facebookgroep) mijn borstvoeding gered, dus ik zal ze voor altijd dankbaar zijn. Iemand zei dat je pas moet stoppen met bv als het goed gaat en niet op het dieptepunt en dat werd mijn motto. Ik heb verschrikkelijke eerste weken gehad, iedere voeding jankend van de pijn gedaan, maar ik heb doorgezet en het is echt het mooiste wat we samen hebben en het voelt nu heerlijk. Ik snap dat dat zuur is voor mensen die niet hebben doorgezet en het graag hadden gewild of niet konden. Maar als je er vrede mee hebt moet je ook niet zeuren denk ik dan.
  Ik denk ook dat als ik mijn verhaal op schrijf en deel, dat er iemand is die dat leest en niet opgeeft en dan net als ik toch nog een mooie bv ervaring heeft. Als ik namelijk op het dieptepunt was gestopt had ik nu ook gezegd dat bv verschrikkelijk pijnlijk is en dat ik het niet nog een keer zou doen. En dat is precies wat jij schrijft in die andere blogpost, en wat ik hoor om me heen. Ik gun het andere vrouwen dat ze met plezier bv gaan geven, maar dat ik vind er niets van als ze dan niet doen. Maar als ik merk dat iemand wel had gewild of het jammer vindt dan zeg ik dus wel dat het echt goed gaat komen als je doorzet bij een volgende. Dan kun je daar een kutgevoel aan de eerste aan overhouden, tsja, of je hebt straks wel een mooie bv ervaring en houdt niet voor altijd dat zure nasmaakje aan bv over. Ik hoop het laatste! Liefs
  Diantha onlangs geplaatst…De beste borstvoedingstips!My Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   04/05/2016

   Hi Diantha. Dankjewel voor je reactie. Ik waardeer het dat je er voor uitkomt niet eens te zijn met dit stuk, dat geeft ook weer aan wat voor gevoelig onderwerp borstvoeding eigenlijk is, hoe anders de ervaringen zijn en hoe anders iedereen daarmee omgaat. Evenals met de informatie die hierover beschikbaar is. Natuurlijk is het zo dat je er zelf voor kiest om informatie op internet op te zoeken en dat dit dus je eigen verantwoordelijkheid is, maar ik vergelijk het ook met de situatie toen deze informatie nog allemaal niet toegankelijk was en of we er in the end beter van worden dát deze informatie zo makkelijk beschikbaar is. Voor sommigen, zoals voor jou, is het inderdaad een uitkomst geweest getuige jouw positieve ervaringen met die Leche League maar ik kan me ook voorstellen dat het voor iemands gemoedstoestand beter is om het meer zelf uit te vogelen en niet alles op te zoeken. Ik heb sowieso een haat-liefdeverhouding in die zin met het internet hoor, ik kan me vaak niet beheersen om dingen op te zoeken (net zoals met de ziekte van mijn zusje) en het maakt het in sommige gevallen gewoon niet beter om bepaalde dingen te lezen. Nou ja, ik wil in ieder geval zeggen dat ik je wel begrijp hoor en dat ik blij ben dat jij nu een positieve bv-ervaring hebt ondanks een zware beginperiode. Liefs

 • Reageren
  Kelly
  04/05/2016

  Ik snap elk ding wat jij schrijft!!! Ik na amper een week gestopt omdat het zooooveeeeel pijn deed en het mij zo tegen ging staan. Ik kreeg gedachten dat ik hoopte dat ze maar bleef slapen terwijl ik ervan hield als ze wakker was! Ik vind dat iedereen dit zelf moet weten en zijn eigen keuzes hierin moet maken! Goed dat je dit aan kaart
  Kelly onlangs geplaatst…Mijn strijdMy Profile

 • Reageren
  Eline
  04/05/2016

  Helemaal mee eens. Dat gezeur en gedoe over borstvoeding en flesvoeding. Je baby voeden, op welke manier ook, is het allerbelangrijkste. Zolang je baby gelukkig is, ben jij dat ook.
  Eline onlangs geplaatst…5 dingen die je niet meer draagt nu je mama bentMy Profile

 • Reageren
  Jennifer
  04/05/2016

  Ik vind het ook heel jammer dat er een hele erge nadruk ligt op dat het geven van borstvoeding het enige juiste is wat je voor je kind kunt doen. Ik geef nog steeds borstvoeding, maar heb ook genoeg momenten meegemaakt waarop een BV-freak me onzeker maakte. Over een voeding laten vallen en te horen krijgen “dat hij toch geen kunstvoeding daarvoor in de plaats krijgt hè?” dat soort dingen. Echt, laat het iedereen z’n eigen keus zijn inderdaad. Ik ben voor mezelf erg voor borstvoeding omdat het gelukt is en goed gaat bij mij, maar besef heel goed dat dit voor anderen anders ligt en dat het bij een volgend kindje bij mij ook wel eens helemaal in de soep zou kunnen lopen. En of je nou 1x, 1 dag, 1 week, 1 maand of 1 jaar hebt geprobeerd, of zelfs helemaal niet. Het maakt niet uit, zolang je kind maar eten krijgt zal ik de kinderbescherming niet bellen. 😉
  Jennifer onlangs geplaatst…Moestuintjes Groeidagboek #5My Profile

 • Reageren
  Jessica
  04/05/2016

  Buiten de hele bv/kv discussie om denk ik dat internet best een steun kan zijn voor veel newborn mama’s. Zolang je zelf kritisch blijft en kan filteren, zie ik het niet zo somber in. Hier spreekt overigens een kunstvoeding-moeder. Heel bewust. Misschien dat ik er daarom anders in sta, ik sla de bekende discussie of oordeel-blogs gewoon over en voel me nooit persoonlijk aangesproken door moeders met andere meningen. We mogen allemaal een mening hebben, alleen is het a- niet altijd nodig om die te geven en b- niet iedereen kan die respectvol brengen 😉
  Jessica onlangs geplaatst…In the spotlights: Shoesme online!My Profile

 • Reageren
  Simone
  04/05/2016

  Helemaal mee eens. Hoewel ik me niet echt stoor aan de borstvoeding artikelen. Ik vind ze vaak wel leuk, zo lang ze maar niet veroordelend zijn op wat voor manier dan ook.

 • Reageren
  Madelaine
  05/05/2016

  Helemaal mee eens! Daarnaast vind ik dat er super hysterisch over borstvoeding kan worden gedaan. Overal op social media zie je foto’s, ik las zelfs hier een comment waarin boter vergeleken wordt met flesvoeding (echt come on), je wordt geroast als je zegt dat je géén BV geeft, bah! Ik vond er niks aan en ben blij dat ik ben gestopt, heb nu een baby met een heerlijk ritme en blije mama = blije baby :). Ik ben dankbaar dat er ook een mogelijkheid is om het niet te geven, maar vind het jammer dat je dan scheef wordt aangekeken.. Alsof ik m’n kind Royal Canin geef.
  Madelaine onlangs geplaatst…Random Favourites #5My Profile

 • Reageren
  Marijke
  07/05/2016

  Ook ik heb moeten stoppen met het geven van bv. Achteraf bleek dat mijn bloedtoevoer niet goed was en de helse pijnen met bv geven als ondraaglijk worden beschreven. Wat was ik opgelucht toen ik daar achter kwam. Ik ben gelukkig gelukkig gestopt met als gevolg dat ik eindelijk kon genieten van mijn dochter. Op het internet heb ik steun gekregen maar het was niet veel. Natuurlijk weten we allemaal dat jouw bv voor jouw kind het beste is, maar is dat het beste voor jullie samen? Fv is een goed alternatief. Wat je ook kiest, doe waar je gelukkig van wordt en geniet!

  • Reageren
   La VieSagista
   07/05/2016

   Mooie reactie Marijke! Helemaal mee eens.

 • Reageren
  Elise Joanne
  23/08/2016

  Prachtig geschreven stuk! En vooral je laatste zin; amen. Zolang iedereen nou dat zou denken, dat vrijwel iedere moeder het beste wil voor zijn of haar kind, dan zit je gebakken. Hoe moeilijk kan het zijn?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.