Boekreview: Masterclass ondernemen Annic van Wonderen

Masterclass ondernemen

Toen ik hoorde dat Annic van Wonderen, oprichtster van Nederlands’ grootste fashionwebsite I Love Fashion News, een boek zou uitbrengen, was ik er als de kippen bij om een exemplaar te bestellen. Na het lezen was ik zo ontzettend enthousiast dat ik jullie een review niet wilde onthouden. In dit artikel meer over Masterclass Ondernemen.

ILoveFashionNews.com (ILFN) trekt maandelijks meer dan twee miljoen bezoekers. Dit maakt ILFN een van de grootste modesites van Nederland. Hoe heeft ze dit succes bereikt en wat voor voeten heeft dit allemaal in aarde gehad? Dat is waar Annic op in gaat in haar pas uitgebrachte boek Masterclass Ondernemen.

Aan de hand van de geschiedenis van ILFN en de manier waarop er binnen het bedrijf gewerkt wordt, geeft Annic tips en adviezen aan haar lezers die allemaal in het teken staan van ondernemen. Durven, Doen en Doorzetten zijn volgens haar de kernaspecten waar zij zich door laat leiden en het boek is dan ook opgedeeld in deze hoofdstukken.

Onderwerpen als marketing, communicatie, financiën, social media, valkuilen, netwerken en leiderschap komen ruimschoots aanbod en daarmee kaart Annic eigenlijk alle onderwerpen aan die in het huidige tijdperk voor een ondernemer van groot belang zijn.

De kracht van het boek zit hem vooral in de grote hoeveelheid tips die naar mijn idee heel bruikbaar zijn, met name omdat ze door Annic zelf in de praktijk zijn gebracht. Verwacht geen abstracte, moeilijke theorieën over het ondernemerschap maar juist wijze lessen van een ervaringsdeskundige.

Het boek spreekt mij erg aan omdat ik me goed kan identificeren met de persoon Annic. Ik houd van haar manier van aanpakken en haar visie op bepaalde dingen, ik houd van haar kordaatheid en haar krachtige uitspraken, van haar motto’s en haar doelen, haar doorzettingsvermogen, haar positiviteit en vooral van haar enthousiasme.

Juist omdat een blog en een onderneming in veel opzichten op elkaar lijken (een blog is in feite een onderneming), heeft dit boek me veel geleerd. Daarnaast, en dat is misschien nog wel belangrijker, is het boek voor mij een mega goede motivatie om mijn blog nog meer op de kaart te zetten en het echt te zien als mijn bedrijf waar ik  voor 1000% voor wil gaan. Annic zag in ILFN een website waarvan zij overtuigd was dat het de grootste modesite van Nederland kon worden, en ook ik zie mijn blog als een website met veel potentie om nog groter te worden. You think big, you get big, is Annics en inmiddels ook mijn motto.

Om je een idee te geven van wat je in het boek kunt verwachten, citeer ik hier een gedeelte uit haar openingshoofdstuk:

Nu je bent begonnen met lezen ga ik je wel direct teleurstellen: in mijn boek staat namelijk niks baanbrekends. Het meeste van wat ik je ga vertellen is heel gemakkelijk te begrijpen en ook nog eens superlogisch. Ondernemen is geen rocket science. Het is niks anders dan logisch nadenken en heel, heel hard werken. Ik ben geen alwetende ondernemer. Ik vertel je in Masterclass Ondernemen hoe ik het heb gedaan met mijn bedrijf I Love Fashion News.com, in de hoop dat jij daar tips, nieuwe inzichten en inspiratie uit haalt voor de onderneming die je al jaren hebt of misschien nog moet beginnen.

Een tot slot nog een greep uit een paar van mijn favoriete quotes van haar:

“Work until you no longer have to introduce yourself.”

Create a vision that makes you wanna jump out of bed in the morning.”

“I Can. I Will. End of story.”

Het boek is een absolute aanrader als je ooit van plan ben een onderneming op te starten, maar ook als je gewoon geïnteresseerd bent in het reilen en zeilen van het hebben van een eigen bedrijf. Op een toegankelijke en heldere manier worden allerlei aspecten van het het ondernemerschap besproken en het enthousiasme van Annic werkt erg aanstekelijk.

masterclass ondernemen 1

Masterclass ondernemen is te koop in de boekhandels en op ILFN.

Lijkt het boek je wat? Zou jij ooit een eigen onderneming durven starten? 

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Kelly Caresse
  04/01/2015

  Ik ben ook super enthousiast over dit boek, ik werd zo geinspireerd door dit boek. Ik onderneem als sinds m’n 18e maar dit boek leerde me veel nieuwe dingen en gaf zo’n motivatieboost. Ik heb mijn boekreview toevallig gisteren getypt, het is zo’n aanrader!
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Papa’s photo diary #2My Profile

 • Reageren
  Kirsten
  04/01/2015

  Lijkt me een heel leuk boek als ik het zo lees. Mijn studie gaat hier grotendeels ook over. Een goed geschreven review zeg!
  Kirsten onlangs geplaatst…Tutorial Sensationail – Gel NagellakMy Profile

 • Reageren
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla
  04/01/2015

  Super fijn en eerlijk review. Ik denk dat het een tweedehandsje gaat worden 😉 ben er wel benieuwd naar maar op het nieuw te kopen…
  Heb zelf veel marketing en communicatie gehad tijdens mij studie, scheelt een hoop.
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Powerpuff Girls & Gangsterrap (over de kracht van vrouwen)My Profile

 • Reageren
  Vera
  04/01/2015

  Ik ga hem binnenkort ook aanschaffen. Ben zelf nog niet zo zeer bezig met ondernemen maar ik zie het zeker als een inspiratie wat naar meer kan leiden!
  Vera onlangs geplaatst…Catrice Viennart Shimmer lip coloursMy Profile

 • Reageren
  Ingrid
  04/01/2015

  Lijkt me een super boek nu ik de knoop heb doorgehakt en mn eigen bedrijfje ga starten in de loop van dit jaar, thx!

 • Reageren
  Whitney
  04/01/2015

  Ik wil dit boek zo graag en door deze review helemaal! Ik ga hem nu bestellen 🙂
  Whitney onlangs geplaatst…Must Read #8My Profile

 • Reageren
  Milou
  05/01/2015

  Jij hebt ook zeker de potentie om heel groot te worden! Ik vind alleen wel, met megablogs, dat de persoon achter de blog soms nog maar weinig feeling heeft met haar publiek. Terwijl ze dat, toen ze klein waren, wel nog hadden. Dat vind ik echt één van jouw sterke punten: je bent lief voor, en trouw aan je bezoekers. Ik denk dat jij daar misschien wel een verschil in kunt maken t.o.v. andere grote blogs. Je mag trots zijn op wat je bereikt hebt. Wauw!
  Milou onlangs geplaatst…Winterdip? Ik help je er doorheen met (kijk)tips.My Profile

 • Reageren
  Iris
  06/01/2015

  Je zou Girl Boss moeten lezen. Dát is pas een succes-story! (Wel in het Engels)

 • Reageren
  Deisy
  06/01/2015

  Wat een prachtige review zeg. Ik heb pasgeleden ook een review geschreven over haar boek en kan mij totaal vinden in jouw review. Helemaal niets aan toe te voegen eigenlijk 😉
  Deisy onlangs geplaatst…Waarom eigenliefde belangrijk is in een relatieMy Profile

 • Reageren
  Daphne
  08/01/2015

  Wauw! De look op de laatste foto is echt prachtig! Kun je daar geen tutorial van maken?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.