Bij deze podcast moest ik een traantje wegpinken

Podcasts winnen steeds meer aan populariteit en ook ik moet toegeven dat ik het heerlijk vind om – vooral tijdens een lange autorit – aandachtig te luisteren naar mensen die een interessant verhaal te vertellen hebben. In dit artikel deel ik mijn favoriete podcast met je. Eentje waarbij ik zeker een traantje (of misschien wel meerdere) moest wegpinken. Een die ik heb gebingeluisterd.

De podcast. Voor als je nog niet bekend bent met dit fenomeen: een podcast is een audiouitzending die je direct kan beluisteren of downloaden. Het kan een nieuwsprogramma zijn (ik luister bijvoorbeeld ook graag de podcasts van BNR terug) maar ook een gesproken boek, een lezing, hoorspel of een muziekprogramma.

Het fijne van podcasts vind ik dat je ze altijd en overal kunt luisteren. Ik beluister ze graag tijdens het autorijden, in de trein, maar ook tijdens het strijken of zelfs gewoon als ontspanmomentje op de bank.

De podcast die ik fenomenaal vind en waarvan ik echt hoop dat je hem gaat luisteren als je dat nog niet gedaan hebt is ‘Bob’. Het gaat over de dementerende Elisa, een 84-jarige vrouw die in een rusthuis zit en al tijden over niets anders praat dan haar jeugdliefde Bob.

Hij is de buurjongen aan wie ze nog altijd denkt, maar waar haar drie dochters pas sinds kort voor het eerst van gehoord hebben. Al snel krijgt het verhaal een dramatische wending als Elisa vertelt dat ze nog een kind met Bob zou hebben gehad, dat ze gedwongen heeft moeten afstaan.

De maaksters van de podcast nemen je mee op zoektocht. Wie was Bob? Bestond hij echt of is hij een hersenspinsel? Zijn er bewijzen te vinden voor het soms behoorlijke warrige verhaal van Eliza? En de zwangerschap en haar vermeende baby, is daar ook nog maar iets van te achterhalen? De makers duiken in archieven, proberen het klooster te vinden waar Elisa op haar vijftiende haar baby zou hebben gekregen en praten met experts.

Het verhaal speelt zich af in een donkere tijd net na de Tweede Wereldoorlog waar maar weinig archieven van beschikbaar zijn, dus gemakkelijk is deze zoektocht niet. Bovendien is het soms lastig uit het verhaal van Elisa op te maken wat fictie en wat feitelijk is.

In de podcast van zes afleveringen komen de drie makers steeds dichter bij de waarheid over Bob. Als luisteraar word je echt in het verhaal gezogen. Als je begonnen bent wil je niet meer stoppen, je móet net als de makers, de antwoorden op al die vragen weten. Je wil weten of Bob echt heeft bestaan en zo ja, wat de precieze geschiedenis van Elisa met deze jongen is.

Niet alleen is het verhaal bijzonder meeslepend en zeer spannend, ook zijn de stemmen die het verhaal vertellen zeer aangenaam – en dat vind ik niet snel.  Ik zeg het je: dit is een binge-podcast. Ik zou maar snel beginnen.

Ken jij de Podcast Bob al?

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Wilma
  26/01/2019

  Lijkt me erg gaaf, luister jij het via een bepaalde app?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/01/2019

   Als je googelt kun je zo vinden waar je hem allemaal kunt luisteren maar ik heb m gewoon (gratis) geluisterd via de app apple Podcasts.

 • Reageren
  Sara
  27/01/2019

  Okee nu wil ik al weten of het echt waar is en of ze het kind gevonden hebben ? Moet bijna wel een mooi einde hebben als ze 6 afleveringen gemaakt hebben!

 • Reageren
  Gerrie
  28/01/2019

  Bedankt voor de tip, die ga ik zeker opzoeken binnenkort..☺️
  Gerrie onlangs geplaatst…VriendschapMy Profile

 • Reageren
  Kim
  29/01/2019

  Ik was vanmorgen 05.30 wakker (en nee ik heb geen kinderen, dus why??!!) .. en achter elkaar 3,5 aflevering geluisterd. Het is inderdaag een Binge-podcast!

  • Reageren
   LAVIESANNE
   30/01/2019

   En heb je m al af??

   • Reageren
    Kim
    30/01/2019

    Ja zeker!! Was echt een aanrader ? Mag je vaker mee komen..

 • Reageren
  Serena
  29/01/2019

  Na het lezen van deze blog meteen gaan kijken op de app. Dadelijk tijdens het opruimen luisteren!

 • Reageren
  Petra
  30/01/2019

  Gisteren aangezet en in 1 dag helemaal afgeluisterd. Bedankt voor de tip! Heb je nog meer aanraders??

  • Reageren
   LAVIESANNE
   30/01/2019

   Jaaa ze hebben net een nieuwe uitgebracht! Laura H. heet ie. Ook mega spannend en goed.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.