Bevallings-ABC

DSC_0826

Aambeien. Allememachies wat heb ik daar last van (gehad). En aangezien 70% van de vrouwen ook kampt met dit anale ongemak na de bevalling ben ik er gewoon eerlijk over.

Biefstuk. Had ik dezelfde na avond na mijn bevalling alweer op. ZO GEMIST!

Co-assistenten. Tja, ik weet nooit of ik er nou zo blij van moet worden als die met hun snufferd daar beneden zitten te koekeloeren, maar ja, zij moeten het ook leren denk ik dan altijd maar.

Dolgelukkig. Zoveel emoties tegelijk maar vooral was ik dolgelukkig toen kleine James op mijn borst lag.

Endorfine. Komt als het goed is vrij tijdens de bevalling en heeft een pijnstillend effect. Stress of angst blokkeert overigens dit stofje dus een aanrader is om te allen tijde tijdens je bevalling rustig te blijven.

Fabriceren. Een kindje fabriceren is beduidend makkelijker dan hem baren.

Hechtingen. Ingeknipt of ingescheurd? Dan komen er hechtingen aan te pas.

IJdeltuit. Dat ben ik (maar niet meer tijdens de bevalling). In eerste instantie dacht ik dat ik me sowieso wilde laten waxen en wimperextensions wilde laten zetten voor mijn bevalling zodat ik er in ieder geval nog een beetje florissant zou uitzien. Nou, geloof mij maar dat ik ik eruit zag een rottend veenlijk toen ik uit mijn bevalling kwam en het maakte me niet eens uit.

Janboerenfluitjes. Schijnt dus te kunnen he, dat je bevalling easy peasy verloopt, op z’n janboerenfluitjes dus zeg maar. Moeder van een vriendin laatst tegen me over haar bevalling van een tweeling: “Ja ik moest ineens heel nodig poepen dus ik wilde naar de wc gaan en toen zei mijn man dat ik misschien toch maar even moest gaan liggen. Nou en een paar minuten later was ik aan het persen”. Dus voor iedereen die nog moet bevallen: zo kan het dus ook.

Klungel. Hoewel mijn moeder fantastisch heeft geassisteerd bij de bevalling, had ze ook een actie die op zijn zachtst gezegd nogal klungelig was. Ze zag ergens bij mijn rug een labeltje hangen dus ze roept “He Sanne, ook weer typisch jij he, dat je vergeet je prijskaartje uit je nachthemd te knippen” en vervolgens begint ze te sjorren aan het kaartje. Al snel kwam ze erachter dat ze m’n halve ruggenprik aan het demonteren was, want daar was het labeltje dus van..

Liefde. Ik was niet voornemens in dit artikel clichématige woorden neer te zetten, maar toch wil ik vermelden dat de hoeveelheid liefde die je voor je baby voelt immens groot is. En het gevoel van zo’n klein warm flubbertje op je buik die al die maanden in jou heeft gezeten, is het raarste, maar tegelijkertijd meest bijzondere gevoel dat er bestaat.

Manlief. Vooral handig voor het meepuffen, brengen van bekertjes water, verzorgen van koude washandjes, mental support, het maken van foto’s en het doorknippen van de navelstreng.

Nakie. In mijn nakie ja. Sommige vriendinnen vroegen aan me of ik ook nog een speciale nachtjapon aan had. Nou ja, ten eerste had ik het goedkoopste, meest verrotte en grootste shirt gekocht wat ik bij de Zeeman kon vinden, en ten tweede had ik het zo warm dat ze me al vrij snel uit mijn shirt geknipt hadden. Dus ja, ik lag er in mijn nakie en nee, ik vond dat niet erg.

Ontlasting. Hoe graag je het wilt vermijden, zonder klysma van te voren verlies je waarschijnlijk sowieso ontlasting tijdens de bevalling. Dit is niet gênant, het wordt weggeveegd voor je het door hebt.

Perineum. Da’s dus het bekende schotje tussen je anus en je vajayjay. Als je persweeën krijgt, dan komt er druk te staan op dit schotje en dat geeft je dat ‘poepgevoel’.

Quote. *iets diepzinnigs over bevallen*

Remifentanil. Een pijnstillend middel dat je kunt aan kunt vragen tijdens je bevalling. Je krijgt een infuus en een pompje die je zelf kunt bedienen om het middel toe te dienen.

Staan. Hebben jullie dat al eens gehoord, het zogenaamde ‘staan’ van het hoofdje? Dit is een vrij pijnlijk gedeelte van de bevalling waarbij het hoofdje inmiddels zichtbaar is en enorm tegen de binnenkant van de vagina aandrukt. Het wordt ook wel ’the ring of fire’ genoemd omdat dit ontzettend brandt.

Tampeloeris. Wil.je.niet.in.je.hebben.tot.ongeveer.vier.weken.na.je.bevalling.gewoon.echt.niet.

Urine. Dat kan nog best eens branden in je wond aan de onderkant. Maar daar heeft de kraamverzorgster allerlei tips voor om dit minder pijnlijk te maken. No worries.

Verfrommeld. Iets na de bevalling komt er nogal verfrommeld uit te zien. Kun jij raden wat? Flauw 😉

Weeën. Keyword: puffen.

Zeer.  Een bevalling doet zeer. Ik hoor je haast denken nee echt? Ja dus.

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Nesrin
  22/06/2015

  Hahaha heerlijk geschreven.

  Remifentanil was mijn “drugs” tijdens de tweede “natuurlijke” bevalling.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin – photodiaryMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  22/06/2015

  Jaaaa herkenbaar… vooral dat naakt. Ik was vantevoren van plan helemaal netjes gekleed te blijven, ik vond het er altijd zo stom uitzien die (half) naakte vrouwen op tv, bij van die reality shows. Nou mooi dat ik níks aan mijn lijf kon hebben! Mijn bevalling was, vergeleken met jouwe, trouwens Janboerenfluitjes… kan me best voorstellen dat je wat tijd hebt om daar overheen te komen!
  Elisabeth onlangs geplaatst…TandjesMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  22/06/2015

  Hahaha goed geschreven weer!
  Tamara onlangs geplaatst…Wat ieeets minder leuk is aan borstvoeding.My Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  22/06/2015

  Haha, wat ben je toch lekker open hierover! Ik moest wel even lachen om dat stukje over ‘klungel’, je moeder nam je haast die fijne pijnstilling af ;).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Nieuw assortiment Catrice herfst/winter 2015My Profile

 • Reageren
  Sylvie
  22/06/2015

  Een rottend veenlijk :’)
  En de euforie van die endorfinen, heerlijk! Volgens mij zweven ze nog steeds door mijn lijf en maken ze me nu wijs dat die bevalling helemaal geen pijn deed!
  Sylvie onlangs geplaatst…Weekverslag #16My Profile

 • Reageren
  Iris Larisa
  22/06/2015

  Hahaha een rottend veenlijk, wat heerlijk. Ik zie er nu al tegenop, al lijkt het me ook wel een hele bijzondere ervaring en prestatie! X
  Iris Larisa onlangs geplaatst…It’s a tanning type of day – Sublime Bronze SerumMy Profile

 • Reageren
  Madelaine
  22/06/2015

  Haha geweldig! Ik ben nu al druk met de wimpers en het waxen, nog een half jaar te gaan. Dan beaam ik dit lijstje.
  Madelaine onlangs geplaatst…CARS – Beter niet.My Profile

 • Reageren
  Willemijn
  23/06/2015

  Hahaha! Ik heb kostelijk zitten lachen. En het dient als goede stof ter voorbereiding… 😉
  Willemijn onlangs geplaatst…2Vlog: 15 juni (Walkie Talkie Fun)My Profile

 • Reageren
  Rosanne
  24/06/2015

  Whaha! Fantastisch ABC-tje! Je kan zo hilarisch schrijven ook!
  Rosanne onlangs geplaatst…Moederdag en VaderdagMy Profile

 • Reageren
  Martine
  24/06/2015

  Hahahhaa heerlijk abc!
  Naakt! Ja ook ik smeekte ze of ze alsjeblieft dat hete vod van m’n lijf af wilden knippen! En dat natte glibberige frubbeltje op je buik, ik vond het ZO raar en tegelijk ZO normaal.

 • Reageren
  Carlijn | Copy & Beauty
  25/06/2015

  Haha wat een heerlijk artikel. Voor mij maar deels herkenbaar omdat ik een keizersnede heb gehad maar kan me veel dingen heel erg indenken. Ben zelf afgelopen vrijdag bevallen en heb sindsdien geen make-up aangeraakt. Een likje crème lukt nog net en mijn tanden poetsen doe ik ook maar omdat het moet, maar voor de rest: I do not care
  Carlijn | Copy & Beauty onlangs geplaatst…Hoera! De tweeling is geborenMy Profile

 • Reageren
  Aniek
  25/06/2015

  Respect voor je openheid! Ik vind het geloof ik even beangstigend als hilarisch om dit te lezen, haha!

 • Reageren
  Eline
  03/07/2015

  Haha geweldig om te lezen!
  Eline onlangs geplaatst…Hoera voor de SALE!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.