Beter voor mezelf zorgen: een ergonomisch home office

Lange tijd heb ik me niet bezig gehouden met de ergonomie van mijn werkplek. Meestal zat ik gewoon aan de keukentafel, rug een beetje krom, schouders te ver opgetrokken, met mijn laptop voor mijn neus. De fysiotherapeut had al meerdere malen gezegd dat dat mogelijk voor vervelende rugklachten zou kunnen gaan zorgen, zeker als je op deze manier vele uren achter de laptop doorbrengt. Hij raadde me aan iets van een ergonomische werkplek te creëren.

Laks als ik ben frommelde ik soms wat boeken onder mijn laptop en nam ik een oude goedkope muis in gebruik die ik nog ergens had liggen. Niet echt de oplossing voor de lange termijn natuurlijk.

Ein-de-lijk ben ik geswitcht naar fatsoenlijke gear die het thuiswerken voor mij naar een ‘hoger level’ heeft getild. En ja, ik kan nu alleen maar denken: had ik dat maar veel eerder gedaan.

Laat ik beginnen met de voor mij belangrijkste accessoire bij mijn laptop: de muis. Enige jaren geleden kreeg ik een muisarm en daar ben ik weken mee onder de pannen geweest. Uiteindelijk kwam ik er met dry needling behandelingen weer bovenop maar het was me wel duidelijk dat ik dit echt niet nog een keer wilde. Het vele gescroll op mijn telefoon en slecht muisgebruik waren daar de oorzaak van. Inmiddels weet ik dus het belang van een goede muis. Eentje waar je hand op je juiste manier op rust en die rekening houdt rekening met de natuurlijke stand van je arm, dat is het beste. Dit werkt zoveel lekkerder!

Ik heb de Logitech MX Master 3 Advanced draadloze muis. Deze heeft een heel comfortabele vorm en beschikt onder andere over een fantastische scrollfunctie. Je geeft het scroll-wiel een zwieper en deze blijft draaien tot je ‘m weer stopt. Ik wist niet hoe zeer ik dit nodig had tot ik het gebruikte, het scheelt zoveel scroll-bewegingen met je middelvinger. Daarnaast kan deze ook horizontaal scrollen met een wiel bij je duim (zie foto hierboven) en een functie toewijzen aan de knop onder mijn duim. Bij mij is dit van app wisselen. Mijn nieuwe muis kan op meerdere apparaten worden aangesloten. Ideaal, want mijn vriend pikt ‘m ook wel eens in.

Ook is een toetsenbord een erg prettig aanvulling in mijn home office. Als ik echt een lange dag aan het werk ben, dan werk ik het liefst met een extern scherm en extern toetsenbord. Dat maakt mijn houding zoveel beter. De toetsen zijn mooi gevormd naar je vingertoppen, waardoor je lekker vloeiend kunt typen. De toetsen zijn voorzien van achtergrondverlichting. Hij is ook erg stevig door zijn behuizing van metaal, best een verschil met de plastic toetsenborden die ik gewend was, dit maakt dat het toetsenbord mooi stabiel op je bureau ligt. Ook het toetsenbord kan op meerdere apparaten tegelijk worden aangesloten. Ideaal daarbij is dat het toetsenbord zowel voor Mac als voor Windows is gemaakt, beide toetsen staan aangegeven (cmd/alt en opt/cntr staan op dezelfde knop) dat is handig omdat wij zowel windows als mac laptops gebruiken.

Voor video calls vind ik prettig om professioneel en scherp beeld te hebben. Een externe webcam heeft een aantal voordelen ten opzichte van de standaard cam op een laptop. Denk aan hogere resolutie, verstelbare positie, noise reduction, beter beeld in lichtarme omstandigheden en in dit geval ook autofocus en een grotere beeldhoek. Je kan zelfs de achtergrond blurren en via de software een andere achtergrond toevoegen. Ideaal omdat op zolder bij ons ook de was hangt haha. Niet iedere klant hoeft mijn drogende stringetjes te zien 😉 Dankzij automatische HD-lichtcorrectie wordt de cam nauwkeurig op de lichtomstandigheden afgesteld voor heldere beelden met een goed contrast. De Logitech HD Pro C922 Webcam die ik heb heeft twee ingebouwde microfoons, waardoor je veel beter verstaanbaar bent dan met de microfoon van je laptop. Zeker als je laptop is ingeklapt kwam ik laatst achter 🙂

Tot slot kan ik ook zeker niet meer zonder mijn headset. Deze gebruik ik voor niet-video gesprekken om mijn handen vrij te houden, notities te kunnen maken etc. De Logitech H800 is super comfortabel en er komt echt fantastisch geluid uit. Ik gebruik hem tegenwoordig ook vaak voor achtergrondmuziek voor betere concentratie.

Natuurlijk zijn er nog steeds momenten dat ik toch even gauw met mijn laptopje beneden ga zitten als dat zo uitkomt. Op veel momenten dat de kids thuis zijn zit ik beneden te werken. Maar ook dan gaan mijn muis en headset gewoon mee en dit helpt al een hele hoop. Een bijkomend voordeel: met mijn headset op hoor ik de kids nog wel gewoon, maar worden de achtergrondgeluiden (schreeuwende kids, herkenbaar?) gedempt. Ook ga ik nu wat vaker bij ons barretje aan het aanrecht staat, het voelt beter om mijn werkhoudingen geregeld af te wisselen.

Ik denk dat het, zeker nu veel mensen misschien nog wel maanden verplicht moeten thuis werken, erg belangrijk is om te investeren in de juiste accessoires om ergonomisch te kunnen werken. In mijn geval verhoogt het behalve mijn (fysieke) comfort, ook zeker mijn productiviteit.

Meer tips over je ideale (thuis)werkplek? Kijk eens op de site van Logitech.

*samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Tamara
  05/06/2020

  Jij hebt nu eigen een prachtig werkplekje op zolder! Pas nu ik zoveel thuis werk, en niet meer op kantoor, besef ik ook hoe belangrijk dit is. Ik werkte al regelmatig thuis, maar altijd achter mijn laptopje. Dat was opzich prima, totdat ik aan het begin van de coronacrisis een scherm thuis kreeg, een toetsenbord en een goede muis. Wat een verschil!
  Tamara onlangs geplaatst…Comfortabele pumps: Zo heb je nooit meer last van zere voetenMy Profile

 • Reageren
  Carmen
  08/06/2020

  Haha, ik moest lachen om ‘lax als ik ben’. Lax klinkt als een merk van een kast in de Ikea! Verder betrap ik je eigenlijk nooit op dergelijke spelfouten. Ik wilde ook nog zeggen dat ik je filmpjes op instagram vaak hi-la-risch vind, vooral die ene waarbij je met de stem van Rutte vertelde hoe het met de schoonmaak staat kijk ik graag terug als ik even iets nodig heb om te lachen. Dus dank daarvoor!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   08/06/2020

   Whaha oh wat grappig, die fout is me helemaal ontgaan! Gelijk aangepast, dank voor je tip 😉

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.