Beste verkoopster van de H&M, aannames zijn dodelijk

Toen ik op zoek was naar een specifiek spijkerjasje, stapte ik op een van de medewerksters af die op dat moment net een aantal truien in een rek drapeerde. ‘Hoi, ik kom even storen, begon ik. ‘Ik zoek dat leuke denim jack met ceintuur, hebben jullie dat hier nog hangen? Ik zag namelijk dat ‘ie op de site al uitverkocht was maar misschien heb ik geluk en hebben jullie hier nog een exemplaar’. ‘Bedoel je die halflange? Die hangt op de bovenste verdieping’, antwoordde de verkoopster met de zwarte krullen. Ze liet haar ogen nog even over mijn gestalte rollen en vervolgde: ‘Alleen gaan de maten helaas maar tot 42.’

Het viel even stil. Ik wist niet helemaal zeker of ik het goed gehoord had dus ik vroeg ‘wat bedoel je?’ Weer antwoordde ze: ‘ze hebben dat spijkerjack niet in grote maten mevrouw. Ze gaan maar tot maat 42 helaas’. Ik begon een beetje ongemakkelijk te lachen en keek naar de brede teddyjas die ik aanhad. Ik mompelde nog iets dat ik maat 36 nodig had maar eigenlijk was ik te stomverbaasd dat ik mijn zin niet eens afmaakte. Nogal verbijsterd beende ik weg.

Ik vond alles aan wat ik zojuist had meegemaakt fout. Laat ik vooropstellen dat het mij ansich niet zoveel uitmaakt wanneer mijn maat verkeerd wordt ingeschat. Ik kan me namelijk voorstellen dat je op het eerste gezicht niet gelijk iemands maat weet. Wel vond ik het sowieso een vreemde opmerking gezien ik al aangaf dat ik het jasje op de site had opgezocht. Maar goed, daar ging het niet om. Wat me vooral stoorde was het feit dat je als verkoopster zo mensen benadert, dat je aannames doet over grote maten en dat je dat op de manier zoals zij deed uitspreekt naar je klant, dat vind ik gewoon niet kunnen als verkoopster, voor wie het nota bene de taak is om met mensen om te gaan, een product te verkopen en klanten een goed gevoel te geven over wat ze aantrekken.

Ik weet dat namelijk er veel mensen zijn die wél door deze manier van benaderen gekwetst kunnen worden. Dat er veel meisjes en vrouwen zijn die onzeker zijn over hun lichaam, slecht in hun vel zitten of voor wie het een hele stap is om kleding voor zichzelf te kopen. Hoe zou het bij hen binnenkomen als een verkoopster plompverloren aan je meedeelt dat ze geen grote maten hebben, zonder dat je daar zelf ook maar met één woord over gerept hebt?

Ik geloof best dat ze het niet gemeen of onaardig bedoelde, maar het kwam kwam toch vervelend over.

Heb jij wel eens een dergelijke situatie meegemaakt?

FotoL Fizkes via Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

37 reacties

 • Reageren
  Elise Joanne
  09/02/2019

  Wat ik mooi vind is dat jij kan zeggen ‘ik geloof niet dat ze het onaardig bedoelde’. Ik wel, ik denk dus van wel – nav jouw verhaal – dat ze het vervelend bedoelde. Ik kan mij niet voorstellen hoe je dit namelijk wel vriendelijk bedoelt je strot uit krijgt. En al zou ze het niet bewust doen, dan alsnog is het niet okay!

  • Reageren
   Tineke
   09/02/2019

   Helemaal eens met dit. Ook al heb je maat 54, je houd gewoon je mond over iemands lichaam. Als het niet mag passen kont diegene dan zelf wel achter.

 • Reageren
  Lisette
  09/02/2019

  Ah wat slecht!!!! Wij hebben een keer bij het uitdelen van badjassen info de sauna gehad dat de receptioniste prompt een grote maat ging pakje voor een vriendin. Terwijl wij allemaal best wel even dik zijn. Was heel naar een denigrerend…
  Lisette onlangs geplaatst…Op vakantie naar Egypte: wat moet je regelen?My Profile

 • Reageren
  Mama
  09/02/2019

  Hoop dat je de spijkerblouse hebt gevonden op de andere etage, hebt gekocht, aan hebt getrokken en haar nigmaals hebt aangesproken en zei: Het zit als gegoten, bedankt voor je service.

 • Reageren
  Michelle Hermans
  09/02/2019

  Ja dat is iets wat ik ook niet snap, ik keek laatst in de winkel naar een leuk jurkje, daarvan zei de verkoopster, zou ik niet doen, je bent natuurlijk wat zwaarder. Mensen weten alleen niet dat ik twee jaar geleden een operatie heb gehad en 40 kilo ben afgevallen, en dat ik een beetje aan het kijken was wat mijn nieuwe stijl kon worden

  • Reageren
   Susan
   09/02/2019

   Je KEEK alleen nog maar naar het jurkje?!

   En dan zegt een verkoopster je bent wat zwaarder. In plaats van: “bij jouw figuur past een blabalabla-model jurk heel mooi”

   Man man man….
   Word ik even plaatsvervangend boos van.

  • Reageren
   Lindy
   10/02/2019

   Hier word ik gewoon verdrietig van. Wat een rotopmerking. Applaus voor jou dat je zo veel bent afgevallen!

 • Reageren
  Eke
  09/02/2019

  Ik kan me voorstellen dat je even speechless bent. Maar ook de houding van het hangt daar. Doe even moeite en loop even mee.

 • Reageren
  Yvon
  09/02/2019

  Hey Sanne,

  Wat een vervelende reactie van de verkoopmedewerker. Reden dat ik zelf reageer is omdat ik zelf een winkel heb. Ik geloof erg in stenen winkels, maar wel met goed personeel. Dit is gewoon echt een vak! Naast het hebben van kennis over je product. Dien je ook je klant te kunnen inschatten, je communicatie stijl op haar aan te passen en het allerbelangrijkste: het gevoel geven dat de klant welkom is!
  Helaas kom ik ook veel voorbeelden tegen zoals bovenstaand, waarbij de medewerker geen van deze competenties beheerst! Jammer want dit is echt het punt wat het verschil moet maken voor fysieke winkels om te onderscheiden van online.
  Ik snap dat je verbaasd was na je bezoek, een erg aparte benadering!
  Fijne dag!!

  Groetjes,
  Yvon

 • Reageren
  Caro
  09/02/2019

  Ik heb dit ook eens gehad. Ik paste een blouse maar het was gewoon niet iets waar ik me prettig in voelde. De verkoopster zei: ja je bent natuurlijk wat steviger dus dan zit dat zo.
  Ik ben hier enorm verdrietig over geweest omdat ik problemen heb met mijn hormonen en schildklier en nota bene een eetstoornis heb gehad (wat nooit weg gaat)… helaas had ik totAal geen invloed op mijn gewicht en was dit al enorm moeilijk voor me.

 • Reageren
  Kimberly
  09/02/2019

  Jeetje wat onaardig zeg! En in jouw geval niet kloppend. Ik heb het gelukkig nog nooit gehad of onthouden dat het is gebeurd maar hoor het wel van anderen terug. Vraag wat de behoefte is, wat een ander wil. En zeker met gewicht enzo, ik vind het behoorlijk kwetsend.

 • Reageren
  Annemarie
  09/02/2019

  Jup… Helaas herkenbaar. Resulteerde in een crashdieet op mijn 16e (want maat 42) en een verknipte relatie met eten tot 2 jaar geleden (ben nu 33). Wat voelde ik me toen intens ongelukkig. Een maat zegt niets over diegene die het draagt. Heb kleding in maat S aan maar ook 40. Dan weer een weekje 38. Wegen ben ik maar mee gestopt.

 • Reageren
  Jolanda
  09/02/2019

  Tja met maat 54/56 ben ik niet anders gewend… toppunt van ellende? De Miss Etam waar ik kwam, had een plus afdeling, met nadruk op had. Dus ik kwam daar, loop de hele winkel door (waarom plussizes altijd achterin hangen, is werkelijk voor de walk of shame) om tot de conclusie te komen dat het er niets meer is. Zegt de verkoopster tegen mij dat ze deafdeling gesloten hadden en alleen nog normale maten verkopen … echt, ik ging door de grond. Lang leve internet…

 • Reageren
  Kirsten
  09/02/2019

  Vorig jaar kocht ik een jack voor mn zusje haar verjaardag, bij de h&m die ze al zooooo lang wilde.
  Stonden 2 cassieres achter de kassa die al heel neerbuigend naar me keken. Nadat ik betaald had gaf 1 de opmerking, past deze jouw wel? Waarop ik even verbaasd keek en vroeg wat bedoel je nu? Ja je lijkt mij niet het type dat in maat 38 past. Nee innd mevr ik heb maat 42, MAAR mijn zusje heeft maat 38. Ik draaide mij om en hoorde ze giechelen en fluisteren. Ik ben weer op hun afgestapt en gevraagd of ik NU de manager kon spreken. Met een rode kop hebben ze de manager gebeld. Die heeft hun wat andera verteld. Ik heb een excuus gekregen en die 2 schaamde zich enorm.

  H&m heeft vaker zo’n reacties..

  • Reageren
   Eva
   10/02/2019

   Ik wou dat ik die manager was geweest, dan konden ze wat mij betreft per direct vertrekken.

 • Reageren
  Didi
  09/02/2019

  Ik heb dat een keer gehad in een dure schoenwinkel waar ik terug ging omdat mijn naaldhak binnen 2 weken brak. Ik had al gegoogled en het was een productiefout.
  De dame achter de kassa zei dat het ook wel hele dunne hakken waren voor mijn gewicht en je moet er ook wel op kunnen lopen. Op mijn zwaarst was ik 68 kilo… Ik stond echt met mijn mond vol tanden.

 • Reageren
  Karlijn
  09/02/2019

  Weet je wat ik denk? Dat ze het gewoon express deed! Omdat ze wellicht jaloers is?!

  Overigens…soms heb je bijv. Maat 40 van een bepaalde blouse maar soms ook maar 42 of 44 of juist 38. Het ligt ook echt aan het model en hoe het valt en aan het merk!

 • Reageren
  Susanne
  09/02/2019

  1 woord: HUH?!?!?!?!

 • Reageren
  Angela
  09/02/2019

  Wow ik zou dan echt niet mijn mond kunnen houden.
  Sws sta ik er versteld hoe verknipt de kijk is op het vrouwelijk lichaam in de huidige maatschappij. Ondanks dat ik vroeger veel te licht was, werd ik als dik bestempeld, omdat ik bredere heupen en dikkere billen had dan mijn klasgenootjes. Nu ben ik er trots op en zou ik niet anders willen.
  Mijn ouders hebben ook hun eigen kledingzaak en soms sta ik er versteld van hoe belangrijk een nummertje is bij sommige klanten. Dan willen ze zich perse in maatje 34 of 36 persen, terwijl het kledingstuk wat kleiner uitvalt en een iets grotere maat veel mooier staat.

 • Reageren
  Maike
  09/02/2019

  Meteen ontslaan! Dat is geen verkoopster en zulke uitspraken kunnen ècht niet maar dat krijgen ze van mij altijd meteen te horen haha.

 • Reageren
  Marleen
  09/02/2019

  Ik heb dit helaas meegemaakt met de lingerie voor mijn trouwjurk,omdat ik wat steviger ben maakte ik de keuze om bij een plus size winkel mijn jurk te kiezen, toen ze de verkeerde maat lingerie besteld hadden zei de verkoopster(terwijl ik halfnaakt in het hokje stond) ” ja maar met jou figuur verwacht je gewoon niet van die kleine borsten,het is gewoon raar.
  Nog nooit heb ik me zo vernederd gevoelt.
  Hopelijk heb je het jasje gevonden en die verkoopster even laten zien dat het prachtig stond!

  • Reageren
   Maartje
   09/02/2019

   Wat verschrikkelijk zeg! Ik bedoel verkeerd inschatten dat kan, dat kan ze ook gerust zeggen. Ik heb het verkeerd ingeschat excuses. Maar op die manier.. tjuuus

  • Reageren
   Lindy
   10/02/2019

   Om te janken dit :(. Leuke voorbereiding op je grote dag.. Zo iemand zou daar niet mogen werken. Ik hoop dat je je bruidsjurk met lingerie gerockt hebt en je je prachtig voelde!

 • Reageren
  Maartje
  09/02/2019

  Gelukkig nog nooit mee gemaakt, ik zou me daar for real de rest van de dag onzeker door voelen. Voor mensen met een grotere maat is het shoppen soms al een gevecht met zichzelf. Broeken die niet dicht gaan, topjes die niet mooi vallen. Sales die gaan tot maat 38 etc etc. Ik sta soms al met tranen in een pashokje omdat weer van alles, vaak de grootste maat van die winkel op dat moment, niet past. En dan komt zo’n iemand met zo’n opmerking.. ja goed verkooppraatje idd. Laat iemand dan zelf ontdekken of het past ja of nee. Loop mee naar boven en vraag naar de maat. Een maar inschatten is iets anders dan aannames.

 • Reageren
  Inez
  09/02/2019

  Ik had het aan het begin van mijn tweede zwangerschap. Ik ben 1,60 en heb maat 42, ben altijd al een beetje steviger geweest maar alles is mooi in proportie. Niet te dik of ongezond en ook totaal niet ontevreden met mezelf. Ik was op dat moment nog maar in het eerste trimester dus het enige wat je zag waren een beetje opgezette darmen, nog niet een zwangerschapsbuikje. Ik was een blouseje aan het passen en toen ik het hokje uitkwam om het resultaat te bekijken bedacht ik me ineens dat het helemaal niet zo handig zou zijn om die te kopen ivm die groeiende buik. De verkoopster kwam eraan en vroeg waarom ik zo snel het hokje weer in ging en toen zei ik: ‘Nou ik neem hem toch liever niet want ik verwacht nog meer te groeien..” voordat ik mijn zin af kon maken vroeg ze: “Je wil nog steviger worden? Misschien zou je eens moeten berekenen wat je bmi is”. Ik was zo flabbergasted dat ik alleen nog kon uitbrengen: “Ik zal groeien omdat ik zwanger ben” waarop zij een beetje schaapachtig lachte en “Oh gelukkig maar” zei. Ik heb zo’n spijt dat ik haar niet gewoon de wind van voren heb gegeven. Zo enorm asociaal!!

 • Reageren
  Romy
  09/02/2019

  Ik ging 5 weken na de geboorte van Mn dochter op zonvakantie en stond dus met kinderwagen in de Hunkemöller wat onzeker tussen de badpakken te zoeken. Zegt de verkoopster tegen mij : “Misschien is het nog wat te vroeg…” Ik ben boos naar buiten gelopen en heb daarna in een andere winkel een super flatterende BIKINI gekocht waarin ik me echt niet onzeker heb gevoeld op het strand.

 • Reageren
  Manouk
  10/02/2019

  Zo wauw.. dat kan écht niet. Ik ben er een beetje sprakeloos van.

 • Reageren
  Chantal
  10/02/2019

  Ik snap dit niet.
  Nu word dat meisje aangevallen.
  Terwijl er door dat bedrijf erop gehamerd word om zoveel mogelijk info te geven aan de klant.
  En ze zegt toch boven.
  Dus ze bespaart je een trip naar boven.
  Mocht het echt je maat niet zijn.
  .
  Dit is typisch het gevalletje snel op je tenen getrapt.

  • Reageren
   Roelie
   10/02/2019

   Dus als jij iets aan de verkoper vraagt en die antwoord door naar je lichaam te kijken en zegt je hoeft niet te gaan kijken hoor want grotere maten dan 42 zijn er niet. Dat zou jij dus normaal vinden? Prima, kom maar in mijn winkel dan behandel ik je op die manier, als je dat toch fijn vind.

 • Reageren
  vdB
  10/02/2019

  Er gebeurd wel erg weinig in je leven als je denkt dat dit interessant nieuws is. Niks dodelijk aan.

 • Reageren
  Jessica
  10/02/2019

  Hmm, pas na de tweede alinea viel bij mij het kwartje dat ze dit wellicht bedoelde mbt jou en niet als algemeen feit? Ik las in deze opmerking eigenlijk niet direct het oordeel dat jij het jasje dan niet zou passen? Maar wellicht ben ik veel te naief in dit soort dingen. Anders bekeken, had je het ook vervelend gevonden als ze had gezegd ‘die hangen boven, gelukkig gaan ze vanaf maat 34’ ? Bedoel dit helemaal niet vervelend hoor, meer omdat ik de narigheid van haar opmerking niet direct als aanval zie?

  • Reageren
   Yvonne
   11/02/2019

   Ik begrijp je Jessica. Het is wel echt iets van vrouwen om alles als een aanval op hun lichaam te zien.
   Bovendien zeg je zelf al Sanne, dat je je teddyjas aan had….Daarin zie je je maat gewoon niet. Oké, dan zou ze zo’n opmerking nog niet mogen maken maar fouten maken is menselijk en waarschijnlijk is het een jong meisje want het is H&M.

 • Reageren
  Yasmin
  10/02/2019

  De mensen van elk verhaal bovenstaande mogen wel even een cursusje hoe ga ik om met mensen krijgen.

 • Reageren
  Yvonne
  11/02/2019

  Ik begrijp je Jessica. Het is wel echt iets van vrouwen om alles als een aanval op hun lichaam te zien.
  Bovendien zeg je zelf al Sanne, dat je je teddyjas aan had….Daarin zie je je maat gewoon niet. Oké, dan zou ze zo’n opmerking nog niet mogen maken maar fouten maken is menselijk en waarschijnlijk is het een jong meisje want het is H&M.

  • Reageren
   Yvonne
   11/02/2019

   Hier ging iets fout. Ik reageerde dus op Jessica hierboven.

 • Reageren
  Kim
  12/02/2019

  Hier net andersom.. ivt mijn buik/borst heb ik slanke benen (bovenlichaam probeer ik altijd af te kleden) waardoor ik ondanks dat ik aangeef echt niet in een maatje 38 of 40 te passen toch die altijd aangereikt krijg omdat ze denken dat ik die pas en ze die toch eerst aan willen zien want die zal ik zeker passen in dit model :-S tja tot dat ik het aan probeer te krijgen en ze zich toch twee keer achter hun oren kunnen krabben want of ik ben een rolade of ik kom er niet eens in met schouders/borst.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.