Ben ik burgerlijk?

feestje

Ooit was ik eens student. Vergreep ik me bijna dagelijks aan wijn.. Of bier. Lag er maar net aan wat er op dat moment in huis was. At ik alleen maar broodbeleg van de Euroshopper, om het geld dat ik vervolgens bespaarde uit te geven aan make-up. Das war einmal. Nu woon samen, heb ik een kind en ga misschien wel mijn stadswoning verruilen voor een woning in een nieuwbouwwijk.

Het is niet dat ik iets tegen burgerlijkheid heb. Het is ook niet dat ik er per se een negatieve associatie bij heb. Het is alleen dat ik het woord nooit zo goed bij mij heb vinden passen. Vroeger niet, en ik denk dat ik nu nog steeds in de ontkenningsfase zit. Maar misschien dat ik er nu maar aan moet toegeven.

Ik denk dat mijn levensstijl lange tijd niet te definiëren was als burgerlijk. Eigenlijk totdat ik zwanger was leefde ik gewoon zoals iedere student: met veel feestjes, biertjes en gezelligheid. Op donderdag naar Studio80, op vrijdag naar Social Club en in het weekend was er nog wel ergens een festival te vinden. Studeren deed ik wel serieus, maar dat was dan eigenlijk het enige wat serieus was in mijn leven.

Met een baby erbij gaat dat natuurlijk heel anders. Student was ik nog steeds wel, maar de niet-serieuze kantjes gingen er gauw af. Als je me mee vroeg naar een feestje dan was er een grote kans dat ik het afketste met als reden dat ik al weken geen oog dicht deed ’s nachts vanwege een onrustige baby. Ook etentjes vond ik in het begin moeilijk te plannen, ik was immers afhankelijk van het ritme van James en dat wisselde in het begin ongeveer iedere dag.

Vorige week heb ik echt mijn laatste beetje studentenleven ingeleverd. Scriptie behaald, vakken afgesloten. Ik ben klaar, done, mijn studietijd zit erop. Dat besefte ik me maar al te goed toen ik voor de laatste keer de deur van de universiteit dichttrok. En voor de laatste keer cappuccino dronk uit dat papieren bekertje met blauwe letters terwijl ik nog een laatste blik wierp op de lokalen waar ik altijd college had. Ik liep langs de studenten die al rokend en lachend buiten voor de UB stonden. Ineens voelde ik afstand. Zo groot had ik die afstand nooit gevoeld, zelfs niet toen ik al die keren met een dikke buik de universiteit binnentrad en de blikken in mijn rug voelde prikken.

En niet alleen heb ik mijn studietijd achter me gelaten, ook zit ik nu op Funda te kijken naar koophuizen. In woonwijken. Met een tuin. Dichtbij speeltuinen, kinderboerderijtjes en sportvelden. Verder bij de stad vandaan. Langzaam maar zeker gaat mijn leven nu echt de burgerlijke kant op. Is dat erg? Nee. Is dat wennen? Soms.

Ik heb de ene fase achter me gelaten en ik ga de andere in. Nu ik een gezinnetje heb is eigenlijk het enige wat telt het geluk van ‘ons’. Zijn wij met z’n drieën gelukkig? Dan ben ik ook gelukkig. Bovendien besef ik me na alles wat er gebeurd is dat geluk hem juist zit in kleine dingen, alledaagse dingen. Een wandeling op het strand, het lezen van een goed boek, een goed gesprek onder het genot van een glas wijn.

Ik vind het oké om burgerlijk zijn.

En ik vind het oké om af en toe nog heel even te leven zoals toen ik nog student was. Met bier, wijn en goedkope zoutjes, op een intens foute fitnessparty 😉

Dit vind je misschien ook leuk

24 reacties

 • Reageren
  Kelly Caresse
  27/07/2015

  Wat leuk en interessant om te lezen. En redelijk herkenbaar al is het bij mij minder abrupt verlopen als bij jou denk ik. Ik was al minder aan het feesten toen ik zwanger raakte en groeide daar zo in, burgelijkheid heeft snel een negatieve stempel maar is ook volwassener worden denk ik.
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Je weet dat je mama bent van een meisje als…My Profile

 • Reageren
  Sandra
  27/07/2015

  Ik begrijp dat het heel erg wennen is als je leven ineens zó erg veranderd. Al moet ik zeggen dat ik jou absoluut niet burgerlijk zou noemen. Je bent (voor zover ik kan oordelen haha) een hartstikke vlotte moeder die van alles onderneemt, in plaats van altijd hetzelfde ritueel op de zaterdagavond (ik noem maar wat!). Ben wel benieuwd hoe je het straks gaat vinden om verder van de stad af te wonen. Ik denk dat je best snel er aan went hoor!
  Sandra onlangs geplaatst…Hoe is het nu? | Ontsteking & Slapeloze nachtenMy Profile

 • Reageren
  Maaike
  27/07/2015

  Ja San, heel burgerlijk. BOOOOOOORING!!

  Haha neehoor schat, we kunnen helaas niet altijd student blijven…

  (Hier: woont 3 jaar samen – 2 jaar geleden een huis gekocht – baalde vanochtend weer dat er met 40+5 wéér geen baby is geboren vannacht)

  Je doet t super, bent een top mamma, en met alles wat je doet vind ik je helemaal niet burgerlijk!

 • Reageren
  Bianca
  27/07/2015

  Burgerlijk.. Het ligt eraan hoe je er zelf mee omgaat! Ik vind je in ieder geval helemaal niet saai haha! 😉 XO
  Bianca onlangs geplaatst…10x Waarom vrijgezel zijn geweldig is!My Profile

 • Reageren
  Eva
  27/07/2015

  Tja je gaat inderdaad toch andere dingen belangrijker vinden als je kinderen hebt. Die kater is dan nog heftiger als je weer vroeg op moet… Maar wel mooi om zo te lezen. En wees vooral nieuwsgierig naar wat deze nieuwe fase je te brengen heeft! Liefs Eva
  Eva onlangs geplaatst…mama’s die mediterenMy Profile

 • Reageren
  Sophie
  27/07/2015

  Leuke foto..(A)

 • Reageren
  Rosanne
  27/07/2015

  Ik vind je helemaal niet burgerlijk overkomen haha.
  Ik denk dat het ook te maken heeft met in welke levensfase je zit en wat Kelly ook al zei, het is volwassen worden.
  Ik bevind mij nog niet in die fase en sta nog aan het begin ervan. Ik begin aankomend jaar aan mijn studie en ga dan het studentenleven ontdekken 😉

 • Reageren
  yasmina | BEINGYASMINA
  27/07/2015

  Wat een leuk verhaal! Ik ga nu juist mijn studentenperiode beginnen. Ben benieuwd!
  X
  yasmina | BEINGYASMINA onlangs geplaatst…HOW: HIGH HEELS UNDER SHORTSMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  27/07/2015

  Burgerlijk zijn is heerlijk, haha. Soms verlang ik wel eens terug naar de vrijheid van student zijn. Ieder weekend gek doen, gewoon kijken wat het leven mij zou brengen. Maar maakte dat mij echt gelukkig? Nee. Nu ben ik dat wel, heel erg. Liefs een Burgertrutje 😉
  Lifesabout onlangs geplaatst…Persoonlijke update. How’s life?My Profile

 • Reageren
  Malou
  27/07/2015

  Heel leuk geschreven, en best herkenbaar haha
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #117; KRAAMVISITE, WOKKEN EN ZOMERSTORMMy Profile

 • Reageren
  Kim | Kimsbloglife
  27/07/2015

  Mooi geschreven Sanne. Ik heb toevallig vandaag een beetje een gelijkaardig artikel online staan, haha! Ik hou de laatste jaren echt niet meer van uitgaan, terwijl mijn vriendenkring dat wel doet… Ik voel me dus ook wel een beetje ‘burgerlijk’ (een woord dat we in België volgens mij niet echt gebruiken haha), maar vind dat net leuk! Ik hou van gewoon in bed een serie kijken of eens lekker gaan eten of iets gaan drinken en op tijd naar bed… Helaas voel ik me daardoor wel niet meer helemaal bij de groep horen, en dat doet soms wel pijn.
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Ik hou niet (meer) van uitgaanMy Profile

 • Reageren
  Bregje
  27/07/2015

  Ik had het er gister nog met een vriendin over dat we er niet meer aan moeten denken om wekelijks op stap te gaan en dikke katers te hebben 😉 Ik zit nu liever met vrienden thuis aan een tafel vol eten met wijn, terwijl de kids spelen. Oh jee…ik ben ook burgerlijk geworden! 😉
  Bregje onlangs geplaatst…Boergondische vakantie #2My Profile

 • Reageren
  Angela | Great Body & Skin
  27/07/2015

  Ik ben al vrij lang burgerlijk, heb de feestjes wel gehad en vind het helemaal prima! Nu hebben de feestjes meer plaats gemaakt voor ‘op visite’ bij vrienden, spelletjesavonden bij elkaar thuis en barbecuen in de tuin. Genieten hoor!
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Bardot, 70’s & Bond Girl Bikini’s & BadpakkenMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  27/07/2015

  Heel mooi geschreven! Nu heb ik dat studentenleven nooit echt gekent, maar ook ik vond dat dat ‘settelen’ wel heel veel rust gaf! En ach elke zaterdag boodschappen doen met je gezinsauto on vervolgens weer naar je eengezinswoning te rijden heeft ook wel wat!
  Tamara onlangs geplaatst…Jacey’s Geboortearmband winactie!My Profile

 • Reageren
  Anneleen
  27/07/2015

  Mooi geschreven Sanne en vind dit echt een interessant en goed artikel! Zet mij aan om ook hierover na te denken 🙂
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: I’m back on track! #7My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  27/07/2015

  Kom naar Arnhem en dan beginnen we hier a la Desperate Housewives Wisteria Lane 😉
  Ik ben Gaby!!

  Kidding. Ja het een omschakeling maar ik vind het juist mooi dat je een volgende fase/periode in mag… Blijven hangen en als eeuwige student door het leven gaan lijkt mij niks.

  Nogmaals ik vind het zó knap dat jij als moeder jouw titel hebt binnen gesleept!
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin vakantie photodiary #1My Profile

 • Reageren
  Lillyshuid
  27/07/2015

  Burgerlijk is niet saai!
  Lillyshuid onlangs geplaatst…Avène wenkbrauwpotlood 02 waterproofMy Profile

 • Reageren
  Laura - Dagelijkse hap
  27/07/2015

  Natuurlijk verandert je leven enorm, maar dat betekent nog niet dat je burgerlijk bent 😉 Wij wonen samen en doen aan koopzegels, zijn wij dan ook burgerlijk? Zolang je maar geniet van het leven 😀
  Laura – Dagelijkse hap onlangs geplaatst…Super snelle salade met kruidige aardappelsMy Profile

 • Reageren
  alexa
  27/07/2015

  Vind je niet burgerlijk, mooi om te lezen dat je rekening houd met alles en dan bedoel ik je gezinnetje! Je geniet in ieder geval van het leven!
  alexa onlangs geplaatst…Je zet jezelf voorschut met je blogMy Profile

 • Reageren
  Joy
  27/07/2015

  Wauw erg mooi geschreven Sanne. Bijzonder om te lezen hoe een ander hier tegenaan kijkt. Ik keek heel anders tegen mijn studie/studietijd aan. Haha ik was opgelucht er nooit meer heen te hoeven!;)
  Joy onlangs geplaatst…NEW IN #4My Profile

 • Reageren
  Martina
  28/07/2015

  Vest wel herkenbaar, vooral het erkennen van burgerlijker zijn dan vroeger…. We hebben een koophuis rand centrum en als vrienden langskomen klagen ze regelmatig dat het nu verder is dan de 500 meter die het eerst was.. Steevast antwoord ik dat het maar 25 min naar de grote markt is, van deur tof deur!! Blijkbaar heb ik toch de behoefte om “er nog een beetje bij te horen”
  Martina onlangs geplaatst…23 juli 2015 – Diary – Ziekenhuisopname, bevallen en knuffelen!My Profile

 • Reageren
  Ingelise
  28/07/2015

  Ik denk dat het voor James heel fijn is als je ‘burgerlijk’ bent. Hoe awesome is het als kind om een tuin en speeltuin in de buurt te hebben? Ik heb onwijs genoten van opgroeien in een nieuwbouwwijk.

  En verder, ik weet niet meer van wie de quote is, maar ‘de enige burgerlijkheid is de angst burgerlijk te zijn.’ En daar zit best wat in.

 • Reageren
  Cassandra
  28/07/2015

  Haa, ik herken mezelf hier wel in. Ik was ook een enorme party-animal en toen ik zwanger was veranderde dit ook meteen abrupt. Ik ben dan altijd misschien wel een beetje een burgertrut geweest omdat ik de liefde van mijn leven behoorlijk snel heb gevonden en we ook vrij snel al samenwoonden. Maar samen met mijn wederhelft zijn we behoorlijk wat feesten af geweest dus at dat betreft viel het dan wel weer mee. Nu ga ik natuurlijk niet meer ieder weekend stappen, maar ik ga nog wel regelmatig naar een festival oid, even stoom afblazen. Moet kunnen! Leuk geschreven!
  Cassandra onlangs geplaatst…How to: Make-up kwasten reinigenMy Profile

 • Reageren
  Debby
  28/07/2015

  Komt ook gewoon een beetje met de jaren toch 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.