Ik ben gestart met de Lady-Comp (natuurlijke anticonceptie)

Onlangs vertelde ik jullie in dit artikel dat ik was gestopt met de pil. Vanaf toen begon mijn zoektocht naar een andere vorm van anticonceptie.

Ik was er wel een beetje klaar mee om mijn lichaam door middel van de pil te belasten met allerlei hormonen, vooral ook omdat ik aanhoudende doorbraakbloedingen had en dit gewoon niet goed voelde. Tijd voor iets anders dus.

Na wat op internet gespeurd te hebben kwam ik uit bij de Lady-Comp, een apparaatje dat door middel van temperatuurmeting aangeeft of je vruchtbaar bent of niet. Zo weet je dus te allen tijde of je aanvullende voorbehoedsmiddelen zoals een condoom nodig hebt. Dit klonk mij bijzonder interessant in de oren, zeker omdat deze anticonceptiemethode geheel hormoonvrij is.

DSC_0228

DSC_0230

De Lady-Comp is een klein computertje met een thermometer die je iedere ochtend als je wakker wordt een kleine minuut onder je tong houdt om je temperatuur te meten. Het apparaatje is zo geprogrammeerd dat hij door veranderingen van de lichaamstemperatuur het moment van de eisprong exact herkent.

Na de meting krijg je een (99,3%) betrouwbare prognose voor de komende 24 uur te zien.

Groen betekent ‘onvruchtbaar’
Rood betekent ‘vruchtbaar’
Geel is de leerfase, wanneer hij je lichaam nog moet leren kennen.

In principe zal je ongeveer 8-11 dagen per maand een rood lichtje te zien krijgen. Dit is voor iedere vrouw anders, gezien iedere vrouw een andere cyclus heeft. Dit rode lichtje betekent dat je vruchtbaar bent en dus geen onbeschermde seks kunt hebben. Bij groen licht kun je gewoon je gang gaan. Een geel lichtje betekent dat de computer je lichaam nog moet leren kennen, deze zul je in de eerste maanden van gebruik veel te zien krijgen.

3

Ik ontving de Lady-Comp vorige week. Hij wordt geleverd met een uitgebreide handleiding (wat wel heel prettig is want ik ben een echte anti-techneut), informatieboekjes, een mooi leren tasje om ‘m in te bewaren en verder werd ik nog verrast met een pak speltstroopwafels.

Ik wilde eigenlijk meteen beginnen met het gebruiken van de cycluscomputer, maar toen ik de handleiding doorlas stond daarin dat de Lady-Comp geen betrouwbare meting geeft als je veel alcohol drinkt of kort slaapt (minder dan vijf uur). Nu had ik die zaterdag net een vriendinnenavond op de planning waarbij we op stap zouden gaan, dus besloot ik de volgende dag met de Lady-Comp te beginnen.

2

1

Dit is trouwens wel iets om rekening mee te houden. De meting is pas betrouwbaar wanneer je minimaal 5 uur hebt geslapen. Het gaat erom dat je de basale lichaamstemperatuur meet, dat is de temperatuur die je lichaam heeft direct na het ontwaken. Dit betekent ook dat als je bijvoorbeeld ’s nachts naar de wc gaat, je daarna minimaal weer een uur moet slapen om een adequate meting te kunnen doen.

Bij juist gebruikt heeft de Lady Comp een Pearl-Index van 0,7. Dit komt overeen met een betrouwbaarheid van 99,3%,  dit is vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van de pil.

De Lady-Comp heeft ten opzichte van andere anticonceptiemiddelen een aantal voordelen:

 • De Lady-Comp is hormoonvrij. Hormonen kunnen bijwerkingen geven waardoor het gebruik van anticonceptie met hormonen niet voor iedere vrouw wenselijk is (mijn reden om te stoppen met de pil).
 • De Lady-Comp geeft inzicht in de cyclus en de hormoonhuishouding. Hierdoor is de Lady-Comp ook te gebruiken als je probeert zwanger te worden.
 • De meting gaat gemakkelijk. De legt de sensor voor een kleine minuut onder je tong, waarna het apparaatje begint te piepen en jouw lichaamstemperatuur af meet.
 • Het is een eenmalige aanschaf, waardoor er na aanschaf geen maandelijkse kosten meer aan zijn verbonden.

Uiteraard zijn er, net als met alle andere voorbehoedsmiddelen, ook nadelen te noemen.

 • Je moet minimaal vijf uur achter elkaar slapen voor een betrouwbare meting. Als je dus bijvoorbeeld hele jonge kinderen hebt waarvoor je ’s nachts vaak uit bed moet, is de Lady-Comp een minder geschikt anticonceptiemiddel. Gelukkig komt het niet meer zo vaak voor dat wij voor James uit bed moeten.
 • Nog een (tijdelijk) nadeel vind ik dat het apparaatje je lichaam eerst moet leren kennen (wat heel logisch is maar toch wilde ik dit even noemen). De eerste tijd krijg je dus vaak een rood lichtje te zien en moet je alsnog condooms gebruiken (of niet vrijen maar dat heeft niet mijn persoonlijke voorkeur).
 • De Lady-Comp is niet goedkoop. De prijs ligt tussen de 415 euro en 555 euro. Er zijn wel enkele verzekeringsmaatschappijen die de Lady-Comp gedeeltelijk vergoeden. De Lady-Comp gaat overigens lang mee, minimaal 7 jaar. Dit komt globaal neer op €5,77 per maand.

Tot zover alle informatie over de Lady-Comp. Over een paar weken zal ik een update geven over hoe de Lady-Comp mij bevalt en ik ben ook van plan er nog een Q&A aan te wijden omdat ik me voor kan stellen dat er vragen zijn over deze manier van anticonceptie. Voor prangende vragen kun je ook even bij de FAQ pagina kijken op de site van Lady-Comp.


Dit product is ter beschikking gesteld door een bedrijf.

Dit vind je misschien ook leuk

33 reacties

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  06/07/2016

  Het lijkt me heel spannend om dit apparaat te gebruiken. Ik zou denk ik bang zijn om toch zwanger te worden. Aan de andere kant is het natuurlijk heel fijn om geen hormonen meer binnen te krijgen via de pil, het spiraaltje of de nuvaring. Ik zou het apparaat zelf niet zo snel kopen. Dat is omdat ik misschien bang zou zijn om toch zwanger te raken en vanwege de hoge prijs.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Waarom loopt je kindje bij een kinderdagverblijf of gastouder meer risico om dood te gaan?My Profile

  • Reageren
   LP'tje
   22/10/2017

   Voor veel vrouwen schijnt de LadyComp een goed alternatief te zijn.

   Ik wilde ook dolgraag een hormoonvrije anticonceptie en had er het flinke financiële bedrag voor over.

   Want wat is belangrijker dan je gezondheid?

   We hebben de LadyComp zeer zorgvuldig gebruikt. Op vaste tijden gemeten. Na voldoende slaap. Nooit een keer overgeslagen.

   Het duurde lang voor het apparaat eindelijk een keer een groen lampje gaf.

   We waren blij en maakte er gebruik van.

   Het was gelijk raak.. De LadyComp gaf twee weken later ineens drie brandende lampjes.
   Ik maakte mij nog geen zorgen maar ik deed voor de grap een test. Zwanger.

   Eén keer ‘onveilige’ sex. Eigenlijk veilig, want de LadyComp gaf groen licht.

   Mijn ervaring zorgt ervoor dat ik het apparaat zeker zou afraden als je echt niet zwanger wilt worden.

   Ik kan zelf weinig van dit soort verhalen op internet vinden.. waardoor ik de LadyComp vertrouwde.

 • Reageren
  Esmée
  06/07/2016

  Ik heb er ook aan gedacht om de ladycomp te gebruiken alleen hield de prijs me tegen
  🙁 sinds april ook gestopt met de anticonceptie(nuvaring) ook door aanhoudende Doorbraakbloedingen en andere ongemakken, sindsdien temperatuur ik zelf en houd dit bij in de app van fertillityfriend.com, werkt bijna hetzelfde als de ladycomp alleen moet je dan zelf het denkwerk doen 🙂 weet wel dat rectaal tempen het meest betrouwbaar is, vind het verassend dat de ladycomp onder de tong meet 😮 maar ben heel benieuwd naar je ervaringen 🙂

 • Reageren
  Nicole
  06/07/2016

  Klinkt interessant al weet ik niet of het iets voor mij is. Met mijn achtergrond (slaapapneu) zou ik bang zijn niet genoeg geslapen te hebben en dat het dus niet betrouwbaar is.
  Nicole onlangs geplaatst…Na 2,5 jaar ziektewet weer op zoek naar werkMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  06/07/2016

  Wat een ontzettend handige oplossing om zo geen hormonen te gebruiken en wel een betrouwbare anticonceptie te hebben (na de beginperiode). Wel wat prijzig maar bij jaren gebruik denk ik wel rendabel en gezonder voor je dan hormonen
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…VLOG: Disneyland Parijs met ons gezin #1My Profile

 • Reageren
  Channa
  06/07/2016

  Klinkt als heel handig als het gat om hormoonvrij, kan namelijk absoluut niet tegen de hormonen. Maar aan de andere kant voelt het tricky. Werkt het ook goed bij een hele onregelmatige cyclus?
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #23 – Kippiepan, de peuterschool & een speeddate!My Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   06/07/2016

   Ja hij werkt ook bij een onregelmatige cyclus, alleen bestaat er dan de kans dat je iets meer rode dagen te zien krijgt.

 • Reageren
  Wilma
  06/07/2016

  Ik denk dat het voor mij nogal gedoe zou zijn, op zich had ik nooit problemen met de pil. Ik begrijp wel hel god dat anderen dit wel zouden willen proberen.
  Wilma onlangs geplaatst…Bijzonder nieuws | ik ben zwanger!!My Profile

 • Reageren
  Inge
  06/07/2016

  En wat gebeurt er dan als je bvb koorts maakt tijdens de nacht (dus als je ziek aan het worden bent)?

 • Reageren
  Lindsey Beljaars
  06/07/2016

  Ik heb gelukkig weinig problemen met de pil. Ik zou dit best een keer willen proberen, maar ik denk niet dat het echt iets voor mij is. Ik ben wel erg benieuwd naar de update!
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Artdeco Sun BlusherMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  06/07/2016

  Het hormoonvrije gedeelte lijkt me heel handig, maar verder hahaha. Nee ik zou met dit apparaat alsnog heeeel bang zijn om zwanger te raken!
  Tamara onlangs geplaatst…Hebben jullie de nieuwe babycollectie van Zeeman al gezien?My Profile

 • Reageren
  Eline
  06/07/2016

  Toch lijkt dit mij niet helemaal veilig… Sperma kan toch wel tot 2 weken overleven? Dan lijkt me dat er wel een best grote kans is dat je toch zwanger raakt! Ik zou dat niet aan durven.

  • Reageren
   La VieSagista
   06/07/2016

   Hi Eline, sperma kan tot maximaal 5 dagen overleven! X

 • Reageren
  Leonie
  06/07/2016

  Prettig dat t geheel hormoon vrij is, maar voor mij te spannend om zo iets te gebruiken!
  Na m’n zwangerschap, gaan wij gewoon weer over op condooms… Het is niet anders.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate – Week 35My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  06/07/2016

  Jeetje er gaat een wereld voor me open. Anticonceptie in apparaatvorm, had hier werkelijk nog nooit van gehoord. De betrouwbaarheid van 99,3% klinkt goed, maar ik ben toch sceptisch omdat het een apparaat betreft. En dat je dan 5 uur moet slapen, zegt ook wat… Wat als ik 6 uurtjes slaap, is het dan wel betrouwbaar? Voelt voor mij alsof het dan op het randje zit en ik er daardoor nog niet echt van op aan kan. Ik zou dit niet aandurven, sorry LadyComp.
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: 4 factoren die aantonen dat m’n kinderen het állerbelangrijkst zijnMy Profile

  • Reageren
   Michelle
   07/07/2016

   Er staat dat je minimaal 5 uur moet slapen dus 6 is geen probleem dan lijkt me ☺️

 • Reageren
  Yonna
  06/07/2016

  Wat fijn!! Ik gebruik hem zelf al ruim 2 jaar, wil nooit meer wat anders. 🙂 Ik was zelf in het begin ook wat sceptisch, maar door de ladycomp leer je je lichaam zo goed kennen dat dat bij mij heel snel weg ging.

  Na een tijdje is het niet eens meer zozeer de ladycomp waar je op vertrouwt maar gewoon de signalen van je eigen lichaam. Ik ben benieuw hoe het je gaat bevallen, Sanne! Wees wel geduldig, bij mij duurde het echt wel een half jaar voordat het apparaat mijn lichaam helemaal kende. Maar het is het waard. 😉

 • Reageren
  Anouk
  06/07/2016

  Zelf gebruik ik de persona, dat werkt bijna hetzelfde met die groene en rode dagen, alleen moet ik op oranje dagen over een strip heenplassen en die door het apparaatje laten lezen. Ook mag ik minder dan 5 uur slapen. Maarre, ik slaap liever toch iets meer:-) .
  Ben benieuwd naar je verdere ervaringen! Je leest namelijk zo weinig over natuurlijke anticonceptie. Terwijl het zoveel beter is en ik me echt beter voel zonder.

 • Reageren
  Jorinde
  06/07/2016

  Wat een interessant ding! In eerste instantie leek het me een beetje eng om daarop te vertrouwen, maar wat je zegt, die hormonen zijn ook niet bepaald goed voor je!
  Jorinde onlangs geplaatst…Intieme kwesties | Biologische Yoni tamponsMy Profile

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  06/07/2016

  Echt ontzettend interessant! Heb er ook al een paar keer naar gekeken. Hij is vrij duur, maar inderdaad als je dat over zoveel jaar uit smeert kost het nauwelijks iets. Maar een gedeelte vergoeding is altijd fijn. Helaas vergoed in Nederland geen enkele verzekering hem, ook niet voor een deel. Staat ook op de website van Lady-comp zelf. Of is het voor 2017 al wel bij een aantal geregeld?
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Mama met passie in de zomervakantieMy Profile

 • Reageren
  jodi - liefthuis
  06/07/2016

  Wat interessant, al zou ik het ook wel tricky vinden hoor. Ik lees bij veel dat het goed werkt,maar wat nu als je een griepje ofzo hebt of verhoging? Wel top als het lichaam dus precies zo werkt zoals het hoort en je hier zoveel duidelijkheid door krijgt.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Ik ben genomineerd…..- Liebster awardMy Profile

 • Reageren
  Jessica
  06/07/2016

  Ik vind dit echt een doodenge methode hehehehe… Want je temp kan verschillen door heel veel invloeden van buitenaf, sperma kan een paar dagen blijven leven, wat als je een kort nachtje maakt of een feestje had… Je zal alsnog vaak terug moeten grijpen naar een condoom als je het niet zeker weet lijkt me? Tuurlijk, die zijn ook duur dus qua kosten zal je op langere termijn wellicht hetzelfde uitkomen. Vrouwen die absoluut niet zwanger willen of mogen raken zou ik dit geloof ik nie zo snel aanraden. En daarnaast, het is toch wetenschappelijk bewezen dat rectaal tempen het meest secuur is toch?

  Wel volledig eens dat het goed is dat de medische wereld eens zoekt naar hormoonvrije manieren voor anticonceptie. Maar ik vind dit echt een beetje eng hoor. Ben zeer benieuwd naar jouw ervaring!!!
  Jessica onlangs geplaatst…Het Sterrenbeelden ZoekboekMy Profile

 • Reageren
  Meike
  06/07/2016

  Wat interessant zeg! Wel een beetje aan de prijzige kant, maar ach, condooms zijn ook niet gratis 😛
  Meike onlangs geplaatst…Favoriete muziek op dit momentMy Profile

 • Reageren
  Eveline
  06/07/2016

  Zitten wel erg veel nadelen aan. Een goede thermometer die echt ruim 5 jaar mee zou kunnen gaan in de zorg moet eigelijk elk jaar geeikt worden. Leuke reclame maar ben bang dat toch teveel mensen hierdoor onverwacht en onbedoeld zwanger door zullen worden. Daarin tegen gaan sommige zaadcellen langer mee als de ander word daar ook rekening mee gehouden?

 • Reageren
  Mandy
  06/07/2016

  Oh wat fijn dat je hierover een artikel hebt geschreven en ik kijk uit naar de Q&A! Ik ben dit al vaker tegengekomen op internet en vind het een interessant apparaat. Helemaal omdat ik afgelopen jaar ook met de pil ben gestopt en overgestapt ben naar spiraal maar er nog niet helemaal zeker van ben of dit voor mij werkt. Het lijkt me onwijs handig, alleen de prijs houdt me tegen!

 • Reageren
  Nicole
  07/07/2016

  Poeh dit zou ik toch niet vertrouwen denk ik. Vooral dat minimale aantal uur slaap vind ik heel tricky.
  Nicole onlangs geplaatst…Hieperdepiep Hoera! – Jarig!My Profile

 • Reageren
  Willemijn
  07/07/2016

  Ik gebruik Sensiplan, is hetzelfde principe als de ladycomp, maar dan interpreteer je zelf de vruchtbare periode met oa de temperatuur. Mijn schoonzus en een kennis hebben dankzij/ondanks ladycomp een iets grote gezin dan dat het oorspronkelijke plan was, vandaar dus geen ladycomp voor mij;)

 • Reageren
  Eline
  07/07/2016

  interessant apparaat zeg.. ik ben op dit moment op het punt dat ik graag wil stoppen met de pil (niet voor de kinderwens btw) maar toch lastig welke oplossing we dan gaan gebruiken… Te kosten houden me nog wel tegen.

 • Reageren
  Chantal
  07/07/2016

  Je temperatuur stijgt ná je eisprong. Het apparaat “leert” je lichaam kennen, maar wat nou als je je eisprong een paar dagen eerder hebt dan normaal en dus ook gewoon seks heb gehad? Dan is die wel te laat met “rood” aangeven

 • Reageren
  Saskia
  08/07/2016

  Het houdt mij toch een beetje tegen nog. Ik ben ergens veel te bang dat het een keer verkeerd meet of iets. Ben benieuwd naar je ervaring als je het langer gebruikt!
  Saskia onlangs geplaatst…Winnen: Trind Caring Color Riviera Life (x2)My Profile

 • Reageren
  SB
  08/11/2016

  Oh my.. ik kan het niet genoeg zeggen.. iedereen is lyrisch over de Ladycomp. Echter lees ik vaak dat iemand het apparaat al 2 jaar gebruikt en niet zwanger is geworden, en dus concludeert dat de methode veilig is. Na mijn eigen ervaring met de Ladycomp begrijp ik dat deze uitspraken onzin zijn. Sommige dames/stellen kunnen lastiger zwanger worden dan anderen.. als je twee jaar géén anticonceptie gebruijt en niet zwanger bent kun je ook niet concluderen dat deze “methode” goed is.

  Ik ben 27 jaar en na 13 jaar aan de pil te zijn geweest heb ik deze verruild voor de Ladycomp. Na 3 maanden was ik ongewenst zwanger, ondanks het uiterst nauwkeurig volgen van de instructies. De Ladycomp had ook niet door dat ik zwanger was waardoor we er pas na 9 weken achter zijn gekomen.

  Lees je goed in.. op de site van Sensiplan worden ook vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de Ladycomp. Ik zeg niet dat dát het alternatief is.. zeker niet voor mij. Ik ben klaar met experimenteren met moeder natuur!

 • Reageren
  Kim
  23/02/2017

  Ik gebruik nu een half jaar de LadyComp en ik ben deels tevreden. Toch wel een gedoe, en wat ik vooral hinderlijk vind ik dat de LadyComp een vrij luide piep geeft wanneer deze klaar is met meten en dit niet erg fijn is voor je bedpartner (lees: vriendje of moeder waarmee ik bijvoorbeeld een paar weken op vakantie was)

 • Reageren
  Iris
  25/09/2017

  En als je nou op vakantie gaat en ruim 24 uur onderweg bent./jetlag/tijdsverschil. Wat doe je dan?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.