Als ik in de spiegel kijk dan zie ik…

Het spiegelbeeld en de overpeinzingen van een 24-jarige moeder. Ik neem je mee. Als ik in de spiegel kijk dan zie ik..

Een tevreden persoon. Iemand die doet wat ze leuk vindt, zich vrij voelt en gelukkig is.

Ik zie iemand die ik zelf iets ouder zou schatten dan 24. Waarom weet ik niet. Misschien is het mijn oogopslag, misschien is het omdat ik me ouder voel. Of misschien komt het wel omdat ik moeder ben en omdat ik moeder-zijn nog steeds associeer met ‘vrouwen boven de 30’. Vergeef me voor dit cliché.

Iemand die ongelofelijk veel houdt van haar gezin, waarvan ze niet wist dat ze deze al zo jong zou gaan stichten.

Ook zie ik twijfel. Niet altijd, maar soms. Twijfel over simpele dingen zoals mijn haar die dag, de fijne rimpeltjes die zich rond mijn ogen beginnen af te tekenen, of dat ene tandje dat steeds schever lijkt te staan. Maar ook twijfel over de grote zaken des levens: het moederschap en de angsten die daarbij komen kijken zoals de toekomst van mijn kind in de huidige wereld. En de angst dat mijn kind iets overkomt. Die angst maakt me kwetsbaar, of eigenlijk het zoveel houden van maakt kwetsbaar.

Ik zie gevoeligheid. Gevoelig omdat ik snel geraakt word door mensen en door situaties. Gevoelig omdat ik niet tegen leed kan en er zoveel leed in deze wereld is. Soms wil ik me ervoor afsluiten, maar dat zou niet realistisch zijn. Sinds ik moeder ben trek ik mij de ellende in de wereld veel meer aan.

Toch zal je me niet snel zien huilen. Ik ben geen makkelijke huiler, nooit geweest ook. Ook niet in situaties dat het eigenlijk zou moeten. Hier zijn geen kraamtranen geweest of tranen bij de geboorte van mijn zoon. Mijn vriend ergert zich er wel eens aan, vooral als we een meningsverschil hebben. “Ga nou eens een keer huilen in plaats van boos doen!”, bijt hij me wel eens toe, “dat vind ik veel fijner!”

Ik zie iemand die houdt van make-up, van schoonheid, van zich mooi maken. Maar niet iemand die dit gebruikt als een vorm van verhulling. Wel iemand die dit gebruikt als een soort therapie, een vorm van ontspanning. Of ik nu verdrietig ben of blij, make-up kan mij altijd opvrolijken.

Toch gaat mijn make-up ook gepaard met onzekerheid, bang om alleen op mijn uiterlijk beoordeeld te worden. Bang dat men niet verder wil kijken dan het plaatje. Want ik ben me er terdege van bewust dat ik met de hoeveelheid make-up die ik draag gemakkelijk op een oppervlakkige manier beoordeeld word. En oppervlakkigheid, dat is een aspect waar ik niet graag mee geassocieerd word. Ik vind mijzelf niet oppervlakkig, als ik eerlijk ben.

Ik zie ook een ongeduldig iemand. Iemand die een ongelofelijke frons trekt als dingen haar te lang duren en die een zucht slaakt als ze moet wachten. Iets wat ik altijd al een zwakte van mezelf heb gevonden. Ik zal het toch moeten leren, om geduldig te zijn. Met een kind wordt ongeduldigheid je vijand.

Ik zie een piekeraar. Iemand die over de meest onzinnige dingen wakker ligt, analyses uitvoert, zich druk maakt. Zaken waar ik geen invloed op heb. God, wat heb ik in mijn leven al wat afgepiekerd. Maar San, piekeren neemt de zorgen van morgen niet weg, maar wel de kracht van vandaag. Onthoud dat nu een keer.

En daar, achter die glimlach die ik in de spiegel zie, herken ik ook sporen van verdriet. Van dingen uit het verleden waarvan ik gehoopt had dat ze anders waren gelopen, maar waarvan ik ook weet dat ze me sterker hebben gemaakt. Want dat heb ik ondertussen wel geleerd, dat pijn, verdriet en tegenslag je een sterker mens maken. Ook al is dat op het moment zelf moeilijk te geloven.

Maar bovenal zie ik ook dankbaarheid. Dankbaar voor alles wat ik heb. Mijn gezin, familie, lieve vrienden, fijn huis, betrokken blogbezoekers, een goede gezondheid, voor de kleine en grote leuke momenten in het leven.

En ik ben jou dankbaar, dat je dit artikel hebt gelezen. Echt, dat betekent een hoop voor me.

Dit vind je misschien ook leuk

39 reacties

 • Reageren
  Channa
  21/01/2016

  Wat mooi geschreven, ik dacht eerst dat het zou gaan over hoe je jezelf lichamelijk ziet, maar dit is veel mooier! Dankbaar zijn is echt een hele mooie eigenschap!
  Channa onlangs geplaatst…Het leed dat hormonale anticonceptie heet!My Profile

 • Reageren
  Wilmaaa
  21/01/2016

  Wat mooi en puur! Je bent een mooi persoon! Fijn als je tevreden bent en onzeker over het moederschap ben ik ook. Wees maar trots op jezelf 🙂
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Ik ben zo trots op mijn lieve YarahMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  21/01/2016

  Wat ontzettend mooi geschreven! Goed om eens naar jezelf te kijken op deze manier! Grappig trouwens! Ik zie dat we even oud zijn!
  Tamara onlangs geplaatst…Wat ik dacht toen ik voor het eerst mijn kind zag.My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  21/01/2016

  Wat een mooi en puur artikel Sanne! Mooi hoe je zo knap op jezelf kan reflecteren, kritisch kan zijn, mooiere punten en kwetsbaarheid laat zien. Je mag heel trots op jezelf zijn! 🙂
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…KC Photodiary: Nieuwe auto, sushi en hoestenMy Profile

 • Reageren
  Dorien
  21/01/2016

  Wat mooi en open geschreven! Ik vind het altijd knap als iemand zichzelf zo goed kan omschrijven!
  Dorien onlangs geplaatst…LOOKBOOK ZOMER COLLECTIE PRIMARKMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  21/01/2016

  Wat mooi en open! Ik was even bang dat je ging zeggen dat je jezelf dik vindt ofzo. Dan had ik je even een virtuele klap gegeven 😉 Maar dit is echt heel mooi en open en eerlijk! Compliment!
  Nicole onlangs geplaatst…Primark shoplog! – BabykledingMy Profile

 • Reageren
  Marloes
  21/01/2016

  Wat een mooi artikel Sanne, heel goed geschreven ook! Ik herken mijzelf ook wel in jou onzekerheden. Mooi stukje!
  Marloes onlangs geplaatst…Catrice Treasure Trove Powder BlushMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  21/01/2016

  Mooi en puur geschreven.. Wat lijken we eigenlijk op elkaar haha! Piekeren zonder dat je het wil en sterker worden door verdriet. Ik hoop dat je ook trots op jezelf bent als je in de spiegel kijkt, want dat mag je zeker zijn. Trots op wat je tot nu toe bereikt hebt, hoe je het allemaal voor elkaar bokst en wat je voor een ander betekent.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Een school voor je kindje uitzoeken. Waar let je op? (Inclusief handige websites)My Profile

 • Reageren
  Myrthe
  21/01/2016

  Wat een persoonlijk en puur artikel! Knap dat je dat zo op het virtuele papier dirft te zetten!

 • Reageren
  Bregje
  21/01/2016

  Wat een prachtig stuk lieve Sanne! Dankjewel voor je eerlijkheid. Liefs
  Bregje onlangs geplaatst…Mindful dineren met je dreumesMy Profile

 • Reageren
  Kim | Kimsbloglife
  21/01/2016

  Heel mooi verwoord weer Sanne, dat bedoelde ik dus in mijn artikel van gisteren 😉 Wat goed ook dat je jezelf zo goed kent en daar ook eerlijk over durft te zijn, zowel naar jezelf als je lezers toe. Dat is een grote sterkte volgens mij!
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Je gedachten en gevoelens verwoorden in een artikelMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  21/01/2016

  Ik heb je twee keer mogen ontmoeten en weet je wat voor een vrouw ik zag? Een vrouw die ik ouder (qua wijsheid) dan 24 zou schatten, een beauty met brains (hallo uni titel) een moeder, een vrouw met een gevulde rugzak (levenservaring) en die het niet onder stoelen of banken steekt dat make-up en alles wat erbij komt kijken leuk is.

  Jij komt er wel.
  Nesrin onlangs geplaatst…Nutella koekjes met maar 3 ingrediëntenMy Profile

 • Reageren
  Manon
  21/01/2016

  Wat een ontzettend mooi artikel! En inderdaad nog maar 24 maar al zo ver gegroeid.. Ik heb bewondering voor je! En op snapchat vroeg je naar blog ideeën; zou je ons eens mee/terug willen nemen naar je studententijd? Tussen welke studies twijfelde je, waarom Amsterdam, in wat voor studentenhuis woonde je, wat vond je van deze periode, wat heb je ervan geleerd en wat zou je anders of zo nog een keer doen? Ik zit nu zelf volop in m’n studententijd en ben heel benieuwd hoe fie van jou was!

 • Reageren
  Margo
  21/01/2016

  Wat ben jij een mooi mens. Wist ik al langer maar dit bevestigt het nog maar een keer. Ik heb je nooit oppervlakkig gevonden, maar ik begrijp de angst dat andere mensen (‘in real life’) het wel kunnen zien. Maar die twijfel en onzekerheid is menselijk en dat maakt je alleen maar echt. 🙂
  Margo onlangs geplaatst…Havermouttaart met frambozenMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  21/01/2016

  Klinkt alsof je veel zelfkennis hebt. Super, misschien kan dat je helpen minder onzeker te zijn af en toe.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Nijntje babybiscuit en dreumesbiscuitMy Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  21/01/2016

  Mooi om te lezen Sanne, heel open en kwetsbaar geschreven. Ik vind je een prachtige vrouw, maar ook ik vind je wat volwassener dan je eigen leeftijd. Je bent gewoon niet zo’n jonkie van 24 :). Ik vind je een vrouw met (levens)ervaring en een bepaalde doelgerichtheid.
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Bobbi Brown Long-Wear Gel Sparkle Shadow + LinerMy Profile

 • Reageren
  Desiree
  21/01/2016

  Wat een super mooi en openhartig artikel! Erg bijzonder om te lezen dat je zoveel zelfkennis hebt! Ik vind je een prachtige vrouw die aan het begin staat van iets moois! En dat je jezelf ouder schat dan 24 komt waarschijnlijk door het leven dat je leidt. Je bent geen puppie meer! Juist iets om trots op te zijn!

 • Reageren
  Nicole
  21/01/2016

  Wat mooi dat je jezelf zo goed kent. En dat je ook echt een tevreden persoon bent. Heel mooi. Ik hoop dat zelf ook te zien over een tijd als ik in de spiegel kijk..
  Nicole onlangs geplaatst…Ik ben de dochter van een tienermoederMy Profile

 • Reageren
  Lisa
  21/01/2016

  Wauw san! Ik zie vooral een heel mooi mens. Perfect in haar kwetsbaarheid en perfect in haar liefde ❤️ Mooi artikel!

 • Reageren
  Wieneke
  21/01/2016

  Ik ben blij dat ik te vroeg ben op mijn afspraak en eerst jouw artikel even lees. Mooi geschreven meis en be proud! X

 • Reageren
  Sanne
  21/01/2016

  Wat een ontzettend mooi en puur artikel Sanne. En het fragmentje “Maar San, piekeren neemt de zorgen van morgen niet weg, maar wel de kracht van vandaag” zou ik direct (inclusief “maar San” haha) toe kunnen passen op mezelf. Mooi verwoord!

 • Reageren
  Saskia
  21/01/2016

  Heel mooi artikel!

 • Reageren
  Karlijn
  21/01/2016

  Heel mooi beschreven!

 • Reageren
  Bibian
  21/01/2016

  Wat een top stuk Sanne en wat beschrijf je het allemaal goed! Mooi! liefs
  Bibian onlangs geplaatst…Update: Visolie voor beter slapen…My Profile

 • Reageren
  Daphne
  21/01/2016

  Mooi! 🙂

 • Reageren
  Eveliene
  21/01/2016

  Jeetje, wat zet je dit mooi op papier. Prachtig!

 • Reageren
  Jodi
  21/01/2016

  Wauw wat mooi, je onzekerheden en je gevoel. Je bent een mooie vrouw en sterk. Je bent een goede en lieve moeder die twijfelt en angst heeft omdat ze hrt beste voor haar kind wil.
  Geloof in jezelf
  Jodi onlangs geplaatst…Ben ik merkgevoelig of niet?My Profile

 • Reageren
  Angela Lodder - Mama met passie
  21/01/2016

  Wauw wat mooi geschreven. Je bent een prachtmens van binnen en van buiten. Bijzonder dat je dit met ons als lezers deelt. Zo leren we je nog beter kennen, je bent puur.
  Angela Lodder – Mama met passie onlangs geplaatst…Shoplog NaomiMy Profile

 • Reageren
  susanne
  21/01/2016

  Mooi hoor, en nog steeds Slimmerslank zo te zien!

 • Reageren
  Anneleen
  22/01/2016

  Ik vind jouw manier van schrijven zo eerlijk en mooi, Sanne!
  Anneleen onlangs geplaatst…Strengths and weaknesses testMy Profile

 • Reageren
  Miriam
  26/01/2016

  Mooi artikel. Ik moet ook zeggen dat ik 1 van die mensen was die dacht dat je een jaar of 31 was. Niet dat ik daarmee wil zeggen dat je er niet goed uitziet, maar ik was echt ontzettend verbaasd!

 • Reageren
  Mandy
  26/01/2016

  Prachtig zeg. Dat jij je zo kwetsbaar durft op te stellen vind er erg knap! Je mag trots zijn op jezelf.

 • Reageren
  Nadia
  27/01/2016

  Wat een mooi artikel.

 • Reageren
  Stella
  07/02/2016

  Ik wil eigenlijk een heel verhaal typen als reactie op deze mooie, open brief naar jezelf. Soort van. Maar weet je? Ik weet echt niet hoe ik dat allemaal in woorden moet vatten, dus typ ik maar: wauw. Heel veel respect over hoe je je zo open durft te stellen en zo dapper en realistisch naar jezelf kan kijken. Ik zou willen dat ik dat kon; bij mij komen er vooral negatieve dingen naar boven. Misschien moet ik het gewoon eens proberen. Je hebt me in ieder geval geïnspireerd! Liefs, Stella.

 • Reageren
  Eke
  11/04/2017

  Wat een prachtig mooi, kwetsbaar artikel. Ik jank even voor je, het ontroert me enorm! Dikke kus voor jou!

 • Reageren
  Marinka
  11/04/2017

  Wat ontzettend mooi en eerlijk geschreven. Heel knap dat je jezelf zo boot durft te geven en zo open en eerlijk durft te zijn. Je bent prachtig zoals je bent!♡

 • Reageren
  Joyce
  11/04/2017

  Wauw! Ben er stil van 🙂 Mooi geschreven!

 • Reageren
  Mandy
  11/04/2017

  Prachtig..je raakt me!

 • Reageren
  Simone
  11/04/2017

  Wauw mooi geschreven. Kwetsbaar maar toch ook sterk!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.