Als je kindje veel te vroeg geboren wordt

Een van de mijlpalen van mijn zwangerschap vond ik de 24-wekengrens. Hoewel een baby op deze leeftijd nog heel erg klein is, is dit wel de grens waarop artsen levensreddend zullen handelen als je kindje bij deze zwangerschapsduur besluit ter wereld te komen.

Op 17 november is het Wereld Prematurendag. In het kader van deze dag waarop aandacht wordt gevraagd voor  problemen rondom vroeggeboorte, lanceert Pampers de Preemie Protection lijn: luiers die speciaal zijn ontwikkeld om te voorzien in de bijzondere behoeftes van prematuur geboren baby’s.

Als ouder hoop je natuurlijk vurig dat je baby tot minimaal 37 weken warm en wel in de buik blijft, dit is immers pas het moment dat de kleine vitaal genoeg is om geboren te worden. Dient de bevalling zich voor die tijd aan, dan kleven er – afhankelijk van de termijn dat je baby geboren wordt – vele gezondheidsrisico’s aan.

Ongeveer 1 op de 10 baby’s in Nederland wordt prematuur geboren. Ik kan er zelf niet over meepraten, maar toen ik een tijdje het programma ‘Kleine Baby’s Grote Zorg’ volgde, werd me pijnlijk duidelijk hoe onzeker de tijden zijn bij een prematuur kindje en hoezeer de ouders heen en weer geslingerd worden tussen hoop en vrees.

Ook tv-persoonlijkheid Pauline Wingelaar kreeg te maken met een vroeggeboorte bij 33 weken.

Als moeder van twee voldragen baby’s is het voor mij de normaalste zaak van de wereld dat ik luiertjes, kleding en speentjes kan kopen die perfect zijn afgestemd op de leeftijdsfase waar mijn kindje in zit. Voor ouders van prematuurtjes is dit echter geen vanzelfsprekendheid. Met de huidige ontwikkelingen in de medische wetenschap die het mogelijk hebben gemaakt om steeds jongere en kleinere baby’s een kans op leven te geven, wordt de vraag naar adequate producten voor deze kindjes ook steeds groter.

Gelukkig zijn er steeds meer webshops die zich bezighouden met het ontwerpen van kinderkleding voor couveusebaby’s en afgelopen week werd ik blij verrast met het bericht dat Pampers in samenwerking met NICU (Neonatale Intensive Care Unit) verpleegkundigen nu ook luiertjes heeft ontwikkeld voor de allerkleinste baby’s.

Toen ik het luiertje ontving sprongen eerlijk gezegd de tranen in mijn ogen. Ik kan me niet voorstellen hóe ontzettend heftig het moet zijn als je kindje zo klein ter wereld komt. Ik vind het nu soms al eng om Isé te verschonen omdat zij ook vrij petit qua postuur is, laat staan dat een baby nog eens de helft haar maat is en drie keer zo licht.

Met de ontwikkeling van de Pampers Preemie Protection lijn is rekening gehouden met de specifieke behoeften van premature baby’s in de overgangsperiode van de baarmoeder naar de wereld: hun kwetsbare huidje heeft de zachtste materialen nodig, hun luier moet perfect passen voor een comfortabele ligpositie en ze hebben behoefte aan een omgeving zoals in de baarmoeder, met zo weinig mogelijk prikkels of directe afleiding.

De luiertjes bevatten zachte en flexibele randjes, een aangepaste vulling, volledige absorptie en een overal sluitende hechtstrip om zo geheel tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van premature kindjes. Veel behoeften van premature baby’s wist ik niet. Zo heb ik er bijvoorbeeld nooit bij stilgestaan dat het buidelen voor prematuur geboren kindjes, waarbij ze bij de ouders op de blote borst liggen, heel belangrijk is en dat de maat van de luier daar veel invloed op heeft. Een kleiner en passend luiertje zorgt namelijk voor veel beter huid-op-huidcontact.

Wat me daarnaast verbaasde is hoe belangrijk het is dat een prematuur geboren kindje zo weinig mogelijk last heeft van geluid. Het krijgen van prikkels (bijvoorbeeld door geluid) kan zelfs een negatieve invloed hebben op de hersenontwikkeling. De nieuwe, kleine Pampersluiertjes zijn daarom gemaakt van materialen die zo min mogelijk geluid maken.

Er zijn drie soorten premature luiers verkrijgbaar. De maten zijn hierbij als volgt: P-3 voor baby’s van minder dan 800 gram, P-2 voor baby’s voor minder dan 1,8 kg en P-1 voor baby’s lichter dan 2,3 kg. De luiertjes zijn alleen beschikbaar voor ziekenhuizen.

Je hoopt natuurlijk dat niemand zo’n extreme vroeggeboorte overkomt, maar het is wel fijn dat er nu ook voor de allerkleinsten, die uiterst zorgvuldige hulp en verzorging behoeven, fijne luiertjes beschikbaar zijn die optimaal draagcomfort bieden en geschikt zijn voor hun zeer tere huidje.

Pampers werkt voor deze campagne samen met de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) en zal de opbrengst van de Preemie Protecion luier aan de prematurenzorg schenken. Zo helpt Pampers om de zorg voor premature baby’tjes in Nederland nóg beter te maken.

Het is niet voor niets dat ik al tijden een trouwe ambassadeur van Pampers ben. Met de introductie van de Preemie Protecion luiers laat Pampers wederom zien dat ze zich zo breed mogelijk inzetten voor baby’s, ook voor de meest kwetsbare. Bekijk ook de hashtag #KleinsteLuiertjeOoit.

*Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Linda
  17/11/2017

  Wat mooi dat jij je op je roze wolk ruimte hebt voor dit soort onderwerpen!!

 • Reageren
  Linda
  17/11/2017

  De tranen springen me in de ogen bij het zien van die mini luiers. Wat ziet fat er heftig uit. Maar wat goed dat daar aandacht aan word besteed.

 • Reageren
  Fleur
  17/11/2017

  Mooi dat je er aandacht aan besteed en dat er nu ook speciale lijnen zijn. Ik ben ook te vroeg geboren en laatst kwam ik in een fotoboek een pakje tegen van die tijd; echt bizar.

 • Reageren
  Lindy
  17/11/2017

  Zo’n kleine luier bezorgt me meteen een steen in m’n maag. Wat een zorgen zal het geven als je kindje zo klein is. Mooi geschreven 🙂

 • Reageren
  Anna
  17/11/2017

  Mijn kleine zusje is ook veel te vroeg en heeft maat 1

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.