Als je kind de voorkeur geeft aan papa

Het was maandagochtend, ik wilde James uit bed halen en net op het moment dat ik met mijn hoofd boven zijn bedje verscheen riep hij uit: “nee papa moet komen!” Ouch.

Ja, dat deed me op dat moment wel even wat.

Het is niet dat ik niet weet hoe het komt natuurlijk. Ik ben immers de hele dag met James thuis, corrigeer hem het vaakst, ben het meeste bij hem. Kortom: James is aan mij gewend. Van mij moet James veel meer slikken wat niet leuk is. Papa is minder vaak thuis en schaarste maakt geliefd. Sterker nog, als papa thuis is, dan is het feest. Dan wordt er op bed gespeeld, geravot, worden er boekjes gelezen en chipjes gegeten. De léúke dingen, die gebeuren als papa er is.

Van papa mag James zelf in de auto klimmen (en aangezien ik vaak haast heb omdat ik James ’s ochtends weg moet brengen, zet ik hem liever eigenhandig in de auto), hij mag met een eigen winkelkarretje lopen (zou wat zijn als ik dat elke keer zou doen als we in de supermarkt zijn) en laatst zat James zelf in de waterton te klooien omdat papa hem op dat idee had gebracht. Leuk voor James, maar niet altijd even handig voor mij 😉

Daar komt bij dat mijn vriend een rustiger karakter heeft en dat James hier nu eenmaal beter op reageert. Ik ben wat ongeduldiger en opvliegender en dit botst soms met James’ gedrag.

In het weekend proberen we de (zorg)taken wel zoveel mogelijk te verdelen en het patroon van doordeweeks te doorbreken zodat James niet teveel gewend raakt aan bepaalde handelingen die alleen door een van ons worden uitgevoerd. Dus het is niet zo dat als James zegt dat hij door papa uit bed gehaald wil worden, ik hem dan laat liggen om vervolgens z’n vader op te trommelen.

Ik vind het niet erg dat James op dit moment een voorkeur voor zijn vader heeft, maar ik wil niet overal in meegaan. Dus als James alleen door papa aangekleed wil worden dan zeg ik gerust tegen hem dat papa geen tijd heeft en dat ik het nu even doe. Wordt er dan geprotesteerd, dan is dat jammer.

Daarnaast doen we natuurlijk ons best om één lijn te trekken wat betreft het corrigeren van James. Ik vind het belangrijk dat als mijn vriend ’s avonds thuis is dat hij – naast de leuke dingen – ook optreedt als James iets doet wat niet mag en dat hij daarin net zo streng is als ik.

Verder probeer ik er niet zo krampachtig om te doen en er vooral van te genieten dat James zo dol is op zijn vader. Want laten we eerlijk zijn, puntje bij paaltje is niets leuker dan die twee met elkaar de grootste lol te zien hebben.

Hoe is dat bij jullie? Hebben jullie kinderen een voorkeur voor papa of mama?

 Foto: ©NadyaEgeune via Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Eke
  15/05/2017

  Enorm herkenbaar en soms ook ontzettend vervelend. Maar als ik dan weggeweest ben dan is Max zijn vader ook zat en geniet ik even van zijn sporadische voorkeur naar mij, haha
  Eke onlangs geplaatst…Vakantievlog Mallorca | deel 1 Palmbomen, blauwe zee, bergen en Sephora!My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  15/05/2017

  Ontzéttend herkenbaar! Ik ben door omstandigheden altijd thuis en herken dus alles wat je zegt. Daarbij komt dat ik van nature ook wat strenger ben dan mijn vriend. Ons zoontje is dus een echt “papa’skindje” (is dat een woord?). Als mijn vriend niet thuis is merk ik hier niets van maar zodra hij er is, vooral toen ons zoontje kleiner was, zei hij: papa doen!!! Nu is dat veel minder geworden, maar een papa’skindje is hij nog wel. Papa doet hem in bad en papa brengt hem naar bed. Wat op zich wel fijn is want omdat ik hem overdag al zie vindt mijn vriend het fijn om die tijd met hem door te brengen.
  Maar soms heb ik er wel eens moeite mee gehad hoor…

 • Reageren
  Marloes
  15/05/2017

  Mijn oudste dochter trek juist meer naar mij als ik meer thuis ben geweest en meer naar papa als hij meer thuis je geweest. Meestal ben ik het vaakst thuis dus heb ik een mama’s kindje. Als we evenveel thuis zijn wisselt het gelukkig, soms is het ook wel even lekker als ze liever papa heeft ?
  Marloes onlangs geplaatst…Dingen waar ik als moeder van geniet My Profile

 • Reageren
  Liset
  15/05/2017

  Ja hoor, voorkeur voor de een of de ander komt hier ook in fases. Het is vooral tot een jaar of 3 en daarna is het hier niet echt meer zo voor gekomen. De ene keer is het mama die overal bij moet zijn en de andere keer papa. Maak je geen zorgen hoor, het is niet persoonlijk ;). Net zoals je zegt; als papa er minder vaak is, is hij soms ook wat gewilder. Eigenlijk ook best logisch!
  Liset onlangs geplaatst…Fashion | Mega schoenen shoplogMy Profile

 • Reageren
  Shirley
  15/05/2017

  Hier is het juist heel erg mama. Ook niet altijd leuk, maar gelukkig komt er nu verandering in nu Maddox is geboren en ik toch ook veel met de baby ben. In de kraamperiode heeft mijn vriend veel met de peuter gedaan waardoor die band wel een stuk beter is geworden 🙂 Hier dus juist andersom; omdat ik de hele dag bij hem ben, is hij vooral gewend aan mij en moet ik veel doen!
  Shirley onlangs geplaatst…Diary: het normale leven weer oppakkenMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  15/05/2017

  Hier is het precies hetzelfde. Mijn man is echt de grootste held van ons zoontje en hij heeft dan ook duidelijk de voorkeur boven mij. Net als bij jullie is mijn man rustiger en daar reageert ons zoontje goed op. Maar we hebben nu ook een dochter, dus ik heb nog hoop 😉
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie! Win een hangmat & Do Not Disturb BoxMy Profile

 • Reageren
  Anna
  15/05/2017

  Jep, heel erg herkenbaar. Mijn man is alleen thuis in het weekend vanwege zijn werk, dus in het weekend hebben mijn jongens alleen ogen voor papa.
  Mijn oudste zegt ook: nee ik vind jou niet lief, ik vind papa lief.

  Momenteel is mijn man 9 weken naar het buitenland en ik weet nu al hoe het gaat als hij over 3 weken weer thuis is.

  Het hoort er bij ons een beetje bij en vind het in onze situatie meer dan logisch dat ze aan papa hangen als hij thuis is.

  • Reageren
   Yvonne
   15/05/2017

   Haha Anna, ik kreeg vorige week toevallig bijna hetzelfde te horen: ik vind papa liever dan jou mama. Ok….slik.
   En het moederdagcadeautje wilde hij afgelopen zondag eigenlijk liever aan papa geven! Whahaha!
   Ik las hierboven ergens dat iemand zei dat het in fases ging? Nou, bij ons is het in bijna 5 jaar nog nooit in fases gegaan. Het is áltijd papa geweest hoor 🙂

   • Reageren
    Yvonne
    15/05/2017

    Ik wil hier wel nog even aan toevoegen dat als hij samen met mij is, hij heel lief voor me is. Echt heel knuffelig en dan hebben we veel lol samen. Niets aan de hand. Maar zodra pap binnenkomt…papáááá!!!

 • Reageren
  Nicole
  15/05/2017

  Jep.. m’n oudste dochter is ook echt helemaal op papa gefocust! Als ik haar ga halen bij de gastouder zegt ze heel enthousiast hoi mama.. en als m’n man het doet breekt ze nog net de tent niet af.. vliegt om z’n nek en kust hm plat! Moest ik aan wennen.. deed me eerst ook wel wat! Maar nu kan ik er intens gelukkig van worden als ik dat zie!
  Nicole onlangs geplaatst…Nagenieten van Moederdag.My Profile

 • Reageren
  Marijke
  15/05/2017

  2 Mamakindjes hier. En een man die dat wel prima vindt. Ze vragen toch ook mama…. dus ik stuur hem er regelmatig onder lichte dwang op uit, om het protest van het betreffende kind in de kiem te smoren zodat de taken eerlijk verdeeld blijven. ?
  Marijke onlangs geplaatst…Shoplog ZeemanMy Profile

 • Reageren
  Frank
  16/05/2017

  Hier roept de kleine heel de dag papa…papa…papa, maar als mijn vrouw en ik thuis zijn dan merk je niet veel verschil naar wie hij toetrekt.
  Frank onlangs geplaatst…Wanneer uiterlijk er niet toe doet.My Profile

 • Reageren
  Marcella
  18/05/2017

  Hier al 4 jaar lang een papa kindje en het zijn geen fases. Ik krijg regelmatig te horen ‘ik vind jou niet lief mama en ik ga nooit meer met jou spelen’. Papa is hier veel weg en mama is een stuk strenger. Het doet me wel steeds meer pijn! Ik hoop maar dat m’n jongste een mama kindje wordt 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.