“Als je alles altijd terug legt hoef je ook nooit wat op te ruimen”

netjes opgeruimde kledingkastmet accessoires

In ons huis wonen twee type mensen. Ten eerste het soort dat altijd alles opruimt en zelfs ’s avonds niet eerder gaat slapen voordat alles spic en span is, en het tweede type dat overdag her en der spul laat slingeren en rond 10 uur ’s avonds denkt de groetjes! morgen hebben we ‘die troep’ allemaal toch weer nodig dus geen zin om alles weer achter slot en grendel te stoppen.

Het zal je niks verbazen bij welke type ondergetekende hoort. Juist ja, type twee zoals beschreven. Met twee kinderen heb ik simpelweg niet altijd de puf om alle rondslingerende spullen netjes weg te werken om er vervolgens na een kwartier achter te komen dat alles weer uit de kasten is getrokken. Ook vind ik het zelf prettig als dingen die ik veel nodig heb zoals mijn agenda, mijn oortjes, mijn handtas, bril, borstel, vlogcamera, en dat soort zaken binnen handbereik heb. Bij mij betekent binnen handbereik ook meestal ‘in het vizier’. En dus is het meestal zo dat al deze zaken op de eettafel verspreid liggen.

Toch zint het me niet altijd, dat er meestal wel ergens troepjes liggen wanneer ik thuis ben. Zeker omdat het hier thuis een komen en gaan is van kinderen uit de buurt en de ouders van diezelfde kinderen ook geregeld even binnen komen wandelen. Dan vind ik het toch niet prettig als de tafel bezaaid is met spullen en er op vloer ook nog eens speelgoed in allerlei soorten en maten ligt.

Toen ik laatst een programma op Linda TV zat te kijken, hoorde ik daar de uitspraak: “als je altijd alles terug legt dan hoef je ook niks op te ruimen” voorbij komen. Verrek, dacht ik. Dat is nog waar ook.

Ik zag kreeg even een visioen van mezelf ’s ochtends, die ontbijt staat te smeren voor het gezin, alle spullen op het aanrecht laat staan en vervolgens zelf rustig aan een kop koffie begint. Soms laat ik de ontbijtspullen zelfs staan tot ver nadat ik James naar school heb gebracht.

Ik probeerde de tip van de vrouw eens een tijdje toe te passen. Wat viel me op: zoveel moeite kost het eigenlijk helemaal niet. Met speelgoed van de kinderen is het wat lastiger, maar dat is eigenlijk ook niet hetgeen voor troep zorgt. Het zijn juist mijn eigen rommeltjes die van de kamer een puinhoop maken.

Wel ben ik James nu meer aan het bij brengen dat hij eerst zijn speelgoed opruimt voordat hij weer met iets anders begint.

Kijk, het type dat tot in de treure gaat Marie Kondoën, dat zal ik ook wel nooit worden. Maar toch ben je nooit te oud om te leren en ik ben blij dat ik tot dit nieuwe inzicht ben gekomen.

Uitgelichte afbeelding: Door Kostikova Natalia via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Eke
  24/06/2019

  Herkenbaar! Ik ben best wel een rommelkont, maar ga lekkerder op een opgeruimd huis, vooral omdat we niet heel groot wonen. Maar soms denk ik ’s avonds ook: laat maar, de pootjes gaan omhoog. Iets waar ik de volgende ochtend meteen weer spijt van heb, haha. Overigens heb ik redelijk lak aan wat andere ouders van ons huis vinden. Zolang het maar schoon is!

 • Reageren
  Yvonne
  24/06/2019

  Ik ruim ook meestal alles meteen op, maar niet het speelgoed. Dat vind ik geen rommel, maar juist gezellig. Er wordt ook veel meer mee gespeeld als het in het zicht ligt, merk ik. Wel ligt dat allemaal op een heel groot vloerkleed in de woonkamer, zodat het overzichtelijk is en op één plek. Want het moet wel een beetje georganiseerd blijven natuurlijk 😉

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  24/06/2019

  Hier ook geen Marie Kondo hoor, maar ik woon juist samen met een type 2. Ik heb mezelf aangeleerd om inderdaad alles wat ik gebruik daarna gelijk weer op de juiste plek terug te leggen. Schaar in de houden, plakband terug in de kast enz.
  Wat mij ook altijd helpt is ’s avonds de glazen, bakjes en andere troep op te ruimen voordat ik naar bed ga. Alles in de vaatwasser. Want als ik ergens een hekel aan heb, is het ’s ochtend beneden komen in de troep van gisteravond! Nu heb ik ook een open alles, woonkamer, eetkamer en keuken, dus een beetje opruimen moet wel. Op dit moment is het ook weer hard nodig, hahaha
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Heb jij ooit? Het ‘Live life happy’ lijstjeMy Profile

 • Reageren
  Roos
  24/06/2019

  Ik heb vaak periodes dat ik dat heel strak elke dag doe en dan ben ik het zat en is het binnen een dag een megazooi en moet ik heel veel opruimen.

 • Reageren
  Milou
  25/06/2019

  Herkenbaar! Hier normaal gesproken altijd een opruimer, en mijn vriend de sloddervos. Maar sinds ik weer zwanger ben, geef ik er niet meer zoveel om. Dan merk je toch ineens hoeveel ik normaal gesproken altijd doe en hoeveel werk het nu is om alles aan het einde van de dag op te ruimen hahaha.
  Milou onlangs geplaatst…Angst hield mij tegen om te bloggenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.