Als de angst ineens weer meester over je wordt

Het is warm, maar ik voel het niet. De zon schijnt, maar ik zie het niet. De kinderen genieten, maar ik registreer het niet. Daar is ‘ie weer, de grote boze stem die mij vertelt dat ik ziek ben.

Ik heb tintelingen in mijn vingers. Een krampachtig gevoel in mijn armen. Een strak gevoel in mijn schouders. ‘Je bent ziek’ gaat weer door me heen. ‘Je spieren zijn niet goed’. ‘Het is ernstig’. Een greep uit de gedachten die weer dagelijks mijn hoofd passeren. De gedachten waardoor ik me de afgelopen dagen weer in- en inslecht voelde. Ik wil doorgaan en ik probeer het ook, maar soms gaat het niet. Dan wordt de angst meester over me en laat ik me meesleuren door negatieve gedachten. Om vervolgens als een neuroot te checken of mijn fijne motoriek nog wel goed is, of ik nog wel genoeg kracht heb om een pot appelmoes open te maken, of ik mijn vingers nog wel goed kan buigen. Of ik nog wel een berichtje kan typen op mijn telefoon.

Het is een gevecht in mijn hoofd, iedere dag weer. Ik zoek naar geruststelling, maar vind het niet. Ik probeer mezelf af te leiden, maar dat lukt maar even.

Grote boze Hypochondrie, ga alsjeblieft fietsen. Ik heb niks aan je, je belemmert me. Zeg me alsjeblieft dat je gaat fietsen.

Uitgelichte afbeelding: Illustration Forrest via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Eke
  20/02/2019

  Och lieve Sanne toch! Ik vind het zo stom dat dit monster telkens weer terugkeert bij je. Ik gun je alle zorgeloosheid die er is op dat gebied, dat verdien je enorm!

 • Reageren
  Tineke
  20/02/2019

  Wat rot voor je! Ik heb zelf last van paniekaanvallen, je kunt angsten niet sturen. Het zorgt alleen maar voor extra zorgen.
  Tineke onlangs geplaatst…Knutselen voor valentijn en een vakantie geboektMy Profile

 • Reageren
  Heleen
  20/02/2019

  Wat naar dat doe grote stomme hypochondrie nu weer komt kijken. Je bent sterk Sanne. Het is nu een mindere periode, maar er komen weer betere aan. Beloofd?
  Heleen onlangs geplaatst…Zo, wanneer komt de tweede?My Profile

  • Reageren
   LAVIESANNE
   20/02/2019

   Lief dankjewel Heleen xx

 • Reageren
  Annemiek
  20/02/2019

  Je hebt het monster al eens verslagen, dit kun je weer. Sterkte!

 • Reageren
  Roëlla
  20/02/2019

  Wauw wat knap dat je je zo kwetsbaar op durft te stellen. Heel kut voor je dat je dit hebt. Hopelijk kan de zon je snel weer bereiken.

 • Reageren
  Carlijn
  20/02/2019

  Dikke knuffel voor jou!

 • Reageren
  Ilona
  20/02/2019

  Ik gun het je zo dat de stomme hypochondrie gaat fietsen en nooit meer terugkomt!
  Liefs…

  • Reageren
   LAVIESANNE
   20/02/2019

   Thanks, ik hoop het ook zo erg..

 • Reageren
  Jean
  20/02/2019

  Dit is zo herkenbaar! Het ene moment sterker aanwezig dan het andere moment. Maar het voelt altijd als een grijze wolk boven m’n hoofd.

  Mooi dat je dit deelt. Dikke knuffel xx

 • Reageren
  Bernadette
  20/02/2019

  Hoi Sanne,
  Wat vervelend voor je. Ik herken je verhaal erg goed. 1,5 jaar geleden extreme angst gehad om ernstig ziek te zijn door persoonlijke reden. Ik heb in jouw blog al eerder geleden waar dot vandaan komt. Erg begrijpelijk.
  Al een langere tijd ben ik zelf van de paniekaanvallen/hypochondrie af, dit o.a. door cesartherapie. Daar heb ik geleerd wat ik moet doen om los te komen van een paniekaanval. En ‘m leren herkennen… Misschien heb je er wat aan.. x

  • Reageren
   LAVIESANNE
   20/02/2019

   Dankjewel voor je tip ik ga het meteen opzoeken!

  • Reageren
   Bernadette
   20/02/2019

   Excuses voor de typfouten.

  • Reageren
   Bernadette
   20/02/2019

   Psychomatische cesartherapie is het btw. Tussen lichaam en geest.

 • Reageren
  Marissa
  21/02/2019

  Mega vervelend lijkt me zeg! Hier schreef iemand laatst een gastblog over. Heel ongrijpbaar als het je nooit is overkomen.
  Marissa onlangs geplaatst…DE HEL DIE HYPOCHONDRIE HEETMy Profile

 • Reageren
  Lysanne
  22/02/2019

  Haai Sanne!

  Ik werd door Marissa (hierboven) getipt op jouw blog nadat ik zelf mijn verhaal heb opgeschreven (zie linkje van Marissa). Ik las jouw blog over je zusje en hoe bij jou de hypochondrie ontstond.. mn mond viel open.. mijn verhaal lijkt (bijna) een kopie van jouw verhaal. Ik ben er net weer een beetje bovenop aan het komen.. Maar verschrikkelijk vind ik het!

 • Reageren
  Britt
  25/04/2019

  Hey girl,

  Ik ben vandaag voor het eerst op je blog en ben lekker alles aan het lezen :-D! Tussen alle positieve posts door zag ik ineens deze en wil je als tip meegeven (weet niet of je het al doet) anti-anxiety/stress meditaties op YouTube! Toen ik daar (dagelijks) mee begon dacht ik echt wat ben ik aan het doen.. Maar ik heb volgehouden en inmiddels heb ik serieus nergens meer last van. Ik heb mezelf onbewust een bepaalde techniek ofzo aangeleerd waardoor ik heel snel nare gedachtes naast me neer kan leggen. Ik hoop echt dat je er iets aan hebt..

  p.s. je blogs zijn super chill om te lezen!

 • Reageren
  Britt
  25/04/2019

  Hey girl,

  Ik ben vandaag voor het eerst op je blog en ben lekker alles aan het lezen :-D! Tussen alle positieve posts door zag ik ineens deze en wil je als tip meegeven (weet niet of je het al doet) anti-anxiety/stress meditaties op YouTube! Toen ik daar (dagelijks) mee begon dacht ik echt wat ben ik aan het doen.. Maar ik heb volgehouden en inmiddels heb ik serieus nergens meer last van. Ik heb mezelf onbewust een bepaalde techniek ofzo aangeleerd waardoor ik heel snel nare gedachtes naast me neer kan leggen. Ik hoop echt dat je er iets aan hebt..

  p.s. je blogs zijn super chill om te lezen!

  xx Britt

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.