“Alle herfstkinderen blijven in groep 2” luidde de e-mail

Begin dit schooljaar hadden we zo onze twijfels of we James door wilden laten stromen naar groep 3 na de zomervakantie. Hij is van 8 oktober en de grens voor het laten doorstromen (op zijn school) is 1 oktober. Feitelijk gezien zou hij dan dus net buiten de boot vallen en groep 2 nogmaals moeten doen. Maar die 7 dagen, waar hebben we het over dacht ik in eerste instantie. Dat kan toch geen reden zijn om een kind een heel jaar opnieuw te laten doen? Er zal toch wel naar meer dan alleen een datum gekeken worden?

En dus was ik er lange tijd van overtuigd dan James maar gewoon naar groep 3 moest gaan. Mijn vriend en ik vonden het zonde om hem nog een jaar te laten kleuteren. Hij zou het cognitief makkelijk aankunnen en bovendien heeft hij ook een aantal vriendjes waar hij anders van gescheiden wordt.

De juf vond dat we ergens rond mei maar eens samen moesten kijken of hij er klaar voor was om naar groep 3 te gaan. Herfstleerlingen worden op deze school extra goed gevolgd en er zouden nog een aantal gesprekken gevoerd worden tussen ons en de juf waarin we het een en ander zouden bespreken

Zo ver kwam het echter niet. Vanaf 16 maart zat James, net als alle andere kinderen in het land, thuis. De gesprekken die nog stonden werden gecanceld en ineens was het allemaal erg onduidelijk wat het voor James zijn eventuele overgang zou betekenen.

Toen kwam ineens het mailtje met de boodschap dat alle herfstleerlingen nogmaals groep 2 gaan doen. De uitleg was dat ze de leerlingen te weinig gezien hadden om de ontwikkelingen goed te volgen.

Okeeeeee.

Enerzijds vond ik het een vrij botte boodschap. De keuze was ineens voor ons gemaakt, zonder dat we er zelf nog enige inspraak in hadden. Aan de andere kant, misschien moest ik wel blij zijn dat de keuze vast lag en dat we zelf ons hoofd er niet meer over hoefden te buigen. Ik was op een bepaald punt namelijk helemaal niet meer zo zeker of die overgang naar groep 3 wel zo slim was.

Naarmate het schooljaar vorderde merkte ik dat er op punten als zelfvertrouwen en weerbaarheid namelijk nog wel wat winst te behalen viel. Twee belangrijke aspecten die nodig zijn om goed uit de verf te komen in groep 3. Bovendien is hij een erg jonge leerling als hij wel over zou gaan. Ik heb van veel vriendinnen die herfstleerling waren vroeger (en van jullie, ik heb het een tijd geleden op Instagram gevraagd) gehoord dat ze altijd op hun tenen hebben moeten lopen als jongste van de klas. Dat je er cognitief aan toe bent, wil nog niet zeggen dat je er op sociaal-emotioneel vlak ook aan toe bent.

Lang verhaal kort, we hebben ons neergelegd bij de keuze dat James volgend jaar in dezelfde groep blijft. Ze hebben ons beloofd dat hij extra opdrachtjes zal krijgen zodat hij zich niet gaat vervelen. Nog een keer groep 2 betekent namelijk ook nog een keer dezelfde stof.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Dit vind je misschien ook leuk

23 reacties

 • Reageren
  ...
  21/05/2020

  Hier een leerkracht. Vorig jaar stond ik in groep drie. Het is echt verschrikkelijk om te zien dat jonge kinderen heel graag mee willen maar ’t niet kunnen omdat ouders beslisten dat ze oud genoeg waren of bij vrienden moesten blijven. Mijn visie is dat kinderen beter stevig naar groep drie kunnen gaan ipv twijfelachtig. Anders sta je al met 1-0 achter en je kind moet de schade inhalen.

 • Reageren
  Kim
  21/05/2020

  Onze dochter is van 7 oktober. Ze is dus ook 5 jaar wanneer ze naar groep 3 gaat. Alleen was het bij haar al wel snel duidelijk dat ze er echt aan toe is. Groep 2 is geen uitdaging meer voor haar.
  Ik ben wel van mening dat de school deze keuze niet alleen mag maken. Ze moeten daarmee in overleg met jullie als ouders. Dat de kinderen 2 maanden thuis hebben gezeten wilt niet zeggen dat ze zich niet ontwikkeld hebben. En wat als na een maand blijkt dat hij wel toe is aan groep 3.. dan zit hij nog een jaar in de kleuterklas.. Maar dat is hoe ik erover denk.. X

  • Reageren
   Manon
   21/05/2020

   Hier ook een juf. Bij ons ligt de grens gewoon op 1 Januari, dat is ook de officiële volgens mij.
   Ik zou als school nooit zo botweg die keuze maken. Elk kind is daarin anders en kinderen staan echt niet stil enkel omdat wij ze niet nauwgezet hebben kunnen volgen de afgelopen maanden Ik ben nu extra goed naar al mijn groep 2ers aan het kijken, maar zij gaan gewoon door naar 3, ze zijn er echt aan toe.

   • Reageren
    Manon
    21/05/2020

    Oh zie nu dat ik perongeluk op jou heb gereageerd Kim? Moest gewoon een losstaande reactie zijn, sorry!

  • Reageren
   Linda
   21/05/2020

   Ik snap die grens van oktober niet! Ik heb kinderen in de groep die van december zijn en daar liggen de twijfels. Wel of niet over laten gaan. Tuurlijk moet hij er op alle vlakken aan toe zijn, maar de manier waarop het er hier aan toe gaat vind ik ietwat bijzonder.. Maar zo lang jullie er achter staan, is het prima toch? Het is jullie kind;-)

   • Reageren
    Marloes
    22/05/2020

    De officiële grens is 1 januari en geen oktober. Dat was heel vroeger wel zo maar nu al vele jaren 1 januari. Mijn zoon is van december en gaat gewoon naar groep 3. Hij is daar al op alle vlakken aan toe vind de juf en ook wij zijn het hier absoluut mee eens. Hij zou zich anders stierlijk vervelen en daardoor kun je zelfs achterlopen. Echter gaan niet alle kindjes automatisch mee naar groep 3. Ze kijken hier gelukkig echt naar elke kind en word er rekening gehouden met omstandigheden, waar ik heel blij mee ben.

  • Reageren
   Manouk
   22/05/2020

   Lijkt me ook wel lastig als zo’n keuze zonder overleg wordt gemaakt. Snap best dat jullie daar een beetje van ‘schrokken’. Mijn oudste is van midden september en hij doet groep 2 ook nog een jaar over. Ik moest daar even aan wennen, maar vind het wel het beste voor hem. Hij is een echte jongen en wat speelser in zijn gedrag. Ook loopt hij met zijn fijne motoriek achter en lopen hiervoor nog allerlei onderzoeken (welke nu zijn vertraagd grr). Dus dat even afwachten! Gelukkig is zijn beste vriendje een jaar jonger en gaat nu naar groep 2. Dus dat is erg leuk!

 • Reageren
  Femke van Gijssel-Poppema
  21/05/2020

  Ik ben moeder van 3 (de oudste is een vroege leerling, jongste zijn herfstkinderen) en ben juf voor groep 1/2. Alle 3 hebben/gaan langer gekleuterd. Ik zie dit als een extra jaar waarin ze verbreding/verdieping krijgen in de leerstof, maar nog belangrijker: op sociaal vlak sterker en rijper worden. Hierdoor hebben mijn kinderen meer zelfvertrouwen gekregen en hoeven niet op hun tenen te lopen, maar hebben ze een beetje over om naar groep 3 te gaan. Als juf kun je deze kinderen uitdagen en vaak zie ik dat “twijfel” kinderen anders ergens anders wel een jaartje langer pakken of altijd op de tenen lopen (en in een hogere groep is dat moeilijker voor de kinderen dan als ze jonger zijn). Daar kies ik als moeder en juf niet voor. Maar ben er mee eens dat je ook al is het een beleid van school dit bespreekbaar moet maken met ouders…

 • Reageren
  Corien
  21/05/2020

  Wij kregen van school ook het advies om onze zoon groep 2 te laten overdoen. Cognitief was hij er wel aan toe, maar qua zelfstandigheid nog niet. Wij twijfelden over deze keuze, omdat wij van mening waren dat hij voldoende uitgedaagd moest worden. We hebben het advies van school opgevolgd en zijn achteraf heel blij dat hij nog een jaar heeft mogen kleuteren. Na dit jaar was hij echt klaar voor groep 3 ! Hij heeft in groep 2 lekker kunnen genieten van de extra speeltijd en buitenspeel-momenten, iets waar vooral jongens vaak nog veel behoefte aan hebben.

  • Reageren
   Mriek
   21/05/2020

   Hier 2 herfstkinderen ( eind oktober en eind november). Beide wel naar 3 laten gaan. Ook omdat de grens 1 januari is.
   Dochter las al in 2, die zou echt diep ongelukkig in 3 worden. Zoon heeft groep 3 in een 2/3 combi gedaan. Spelend leren. Wel de vrijheid van een kleuterklas, wel de stof van 3. Echt wat een uitkomst. Hij zit nu in 4, komt prima mee met de rest.

 • Reageren
  Dayenne
  21/05/2020

  Sophia is van 6 oktober en gaat ook een jaar extra kleuteren. Ook enorm getwijfeld omdat ze een enorme slimkees is en zelfs al is begonnen met lezen (ze zit op de vrije school dus dat is vrij bijzonder want letters krijgt ze daar nog niet. Ze leert het dus zichzelf). Maar qua executieve functies heeft ze echt nog wel wat te doen voordat ze klaar is voor groep 3. Ze is gewoon nog niet schoolrijp. Ik vind het ook wel sneu omdat al haar vriendjes wel naar groep 3 gaan maar als die straks allemaal op hun plek zitten en zij heel hard moet werken om bij te benen dan denk ik dat ze daar wel heel onzeker van zou worden. Het is lastig hè? Maar het komt vast goed!

 • Reageren
  Mirte
  21/05/2020

  Hier ook een juf! Het is heel lastig want wanneer je met ouders gaat overleggen komen er vaak uiteenlopende verhalen/ideeen/meningen naar voren en die discussie wil je juist voorkomen. Ik had nl ook het idee om ouders te betrekken bij deze keuze, maar daar ben ik echt van terug gekomen. En ik ben sws voor een jaar extra kleuteren! Ik heb het zelf niet gedaan en was na 1,5 jaar doorgegaan naar gr 3, en ben daar vooral later op de middelbare school last van gaan krijgen op sociaal vlak.

 • Reageren
  Sanne
  21/05/2020

  Oudste is van december en is door gegaan naar groep 3 vorig jaar. Ondanks dat school en wij overtuigd waren dat dat ook echt de beste keuze was, vonden we het alsnog spannend. Want je kunt pas achteraf zeggen of het de juiste beslissing is. Gelukkig bleek groep 3 vanaf dag 1 de beste plek voor hem. Ik vind het belangrijk dat school en ouders hier samen over in gesprek gaan. Wel merk ik om me heen dat er heel snel wordt gezegd dat een kind door moet terwijl bij veel scholen de voorkeur ligt bij langer kleuteren. Ik denk dat de maatschappij en het sociale gebeuren hierin een grote rol speelt, alsof het wel beter is als je kunt zeggen dat ze korter kleuteren. Dat slaat natuurlijk nergens op.

 • Reageren
  Tessa
  21/05/2020

  Mijn dochter is van 23 december en zoon van 14 november,bij ons ligt de grens nu op 1 januari sinds een jaar of 8-9 geleden dat is veranderd….ze waren er op zich aan toe maar als ik nu mijn dochter met 13 na de zomer naar 3 VWO gaat zijn ze toch wel erg jong hoor;-)

 • Reageren
  Jacoa
  21/05/2020

  Mijn dochter is van december en is in januari na de kerstvakantie begonnen in groep 1. Ze liep altijd al aardig voor, was heel vroeg met praten, zindelijk worden etc, en is direct over gegaan naar groep 2 en vervolgens groep 3. Dit is een goede keuze geweest want ze houd het prima bij, ook op sociaal-emotioneel vlak. Het leeftijdsverschil is mer sommige kinderen wel een jaar! (Gelukkig is ze groot voor haar leeftijd en zelfs langer als de andere meiden?)

  Mijn zoontje is nu 2 en een heel ander kind. Drukker, veel minder interesse in praten en heeft veel minder aandacht om te luisteren en is met alles ook wat later dan mijn dochter. Hij is van januari, en ik weet bijna wel zeker dat hij groep 1 straks gewoon nog een keertje doet. Lekker wat langer kleuteren. Hij is een heel ander kind en veel meer bezig met spelen ipv leren tellen of praten. Daar heeft hij het veel te druk voor haha.

 • Reageren
  Danielle
  21/05/2020

  Mijn zoon is van 14dec. Mocht door naar groep 3. Kon het cognitief aan. Maar wij vonden hem sociaal emotioneel nog niet sterk genoeg, dus wilde dat hij nog een jaartje groep 3 deed. Stonden de juffen van te kijken dat wij dat graag wilde. Nu in groep 3 staat hij zoveel sterker in z’n schoen en meer zich zelf in de klas. Zo blij met die keuze! Juffen vonden hem ook zo gegroeid!

 • Reageren
  Iris
  21/05/2020

  Bot is het zeker maar een jaar extra kleuteren is echt geen slecht idee.. Mijn dochter is van begin december en heeft nu groep 4 over gedaan. Veel beter voor haar. Veel meer zelfvertrouwen en ze snapt het veel beter. Hopelijk gaat groep 5 ook goed volgend jaar dat blijft spannend. En idd is het fijner groep 2 over te doen. Mijn dochter speelt nog steeds veel met de meisjes van haar vorige klas en zegt wel dat ze liever in die groep zat terwijl er niet veel en weinig leuke meiden in zitten. Hoe ouder hoe minder goed dat uitpakt denk ik. Maar dat komt wel goed.
  Maar in groep 2 ging het heel goed dus dan laat je haar niet zitten en vorig jaar hebben vooral wij als ouders gezegd dat we haar liever groep 4 over zien doen qua sociaal emotioneel en lesstof. Scholen willen zo min mogelijk zittenblijvers ivm de cijfertjes..
  Wel gek die grens van okt officieel idd januari.. Vind ’t wel een goede grens☺️

 • Reageren
  Tamara
  21/05/2020

  Hier is het 1 januari en mijn dochtertje is 26 januari jarig. Het is er niet echt over gegaan vorig jaar dus zij moest ook nog een keer groep 2 doen. Voor haar heeft dat veel winst opgeleverd. Vooral met weerbaarheid/mentaal. En ze kunnen toch nog even vooral spelen ipv al heel veel leren. Bij ons was het goed zo. Hopelijk bij jullie ook ?

 • Reageren
  Renate
  22/05/2020

  Ik ben voorstander van langer laten kleuteren. Zelfvertrouwen, rijp zijn en weerbaarheid zijn belangrijke basiskenmerken om tot leren te komen! Die stevige basis is mi alleen maar winst.

  Ik heb zelf zelfs 3,5 jaar gekleuterd (ben van maart). Was wel altijd de oudste leerling (tot er kinderen bleven zitten) maar ben me daar nooit zo bewust van geweest. Wat is nu een jaartje op een mensenleven.
  Uiteindelijk vwo en uni gedaan. Geen idee of ik er ook zo makkelijk doorheen was gerold als ik niet extra had gekleuterd, maar voor mij is het nooit een issue geweest dat ik extra heb gekleuterd.

  Wel apart overigens dat het een eenzijdige beslissing is. Ik vind dat je altijd naar het kind moet kijken…

 • Reageren
  Veerle
  22/05/2020

  Wees blij Sanne! Gun je kind dat extra kleuterjaar. Hier een juf met veel ervaring in groep 3 en 8. In groep 3 had ik het altijd zo te doen met de herfstkinderen die nog maar 5 waren. Nu in groep 8 zie ik het verschil nog. Sociaal emotioneel hobbelen ze er net achteraan en dat heeft ook invloed op de leerprestaties. Kinderen die wel een jaartje langer bij de kleuters zijn gebleven als herfstkind, gaan zoveel steviger naar het voortgezet onderwijs. De grens is overigens jaren geleden verplaatst naar 1 januari en niet 1 oktober. Sommige scholen hanteren echter nog altijd de 1 oktober grens. Fijn dat James nog een jaar speels mag leren.

 • Reageren
  Lisette
  22/05/2020

  Als ervaren kleuterjuf denk ik dat het een verstandige keuze is om nog een jaartje te verlengen in groep 2. Juist fijn om tijd te geven om zijn zelfvertrouwen te vergroten, zijn spanningsboog te laten groeien en om extra te oefenen met het aanbod om natuurlijk straks stevig in zijn schoenen naar groep 3 te gaan. De overgang van 2 naar 3 is erg groot, zeker voor jonge leerlingen. Het aanbod is hetzelfde maar wordt vaak (door wisseling van thema’s) op andere manieren toegepast, de kinderen merken hier dan ook niet veel van. Dat neemt niet weg dat dit inderdaad een zeer botte manier van communicatie is vanuit school.

 • Reageren
  Sanny
  22/05/2020

  Hoi!! ??

  Ons mannetje is van 24 oktober en kon halverwege groep 2 al lezen, maar zijn eerste Cito’s waren niet goed gemaakt! Logisch dachten wij: het was immers de eerste keer. Wij herkende ons mannetje er niet in. De leraren hadden in februari al voor ons besloten dat hij groep 2 over zou doen. Wij waren hier erg van ontdaan en vroegen wat er zou gebeuren als hij de volgende Cito’s, welke in mei weer zouden plaatsvinden, wel goed zou maken. Nee dat was zeer onwaarschijnlijk.
  Mei brak aan, Cito’s waren gemaakt en wij hadden een gesprek. Ze luidde het gesprek in met het feit dat hij tijdens het maken van de Cito’s alleen maar om zich heen aan het kijken was en geluidjes aan het maken was. Ok, dachten wij, dan zal hij het toch wel bar slecht hebben gemaakt. Vervolgens sloeg ze de resultaten open en wat schets mijn verbazing: boven gemiddeld!! Huh?? Dit druist tegen al de gemaakte conclusies in. Er werd niet gesproken over terugdraaien van de gemaakte keuze: hij zou nogmaals groep 2 over doen, omdat hij sociaal sociaal emotioneel sterker groep 3 aan zou kunnen. Je mag weten: ik heb gehuild en gehuild en gehuild, want ik vond het zo niet eerlijk. Ik was kwaad. En op de dag dat school weer begon zag ik zijn vriendjes richting groep 3 lopen en had ik het weer mega moeilijk. Hij daarentegen vond het allemaal wel prima. Lang verhaal kort en om op mijn conclusie uit te komen: we zijn zooooo blij dat hij het nogmaals heeft gedaan. Haha die had je vast niet aan zien komen, maar na ongeveer een half jaar zagen wij een jongen die groep 3 klaar was. Hij was het gewoon nog niet, hoe snel hij dingen ook oppakt qua leren, hij had het moeilijk gehad, hij had op zijn tenen moeten lopen. En nu kan hij met opgeheven hoofd en als 1 van de oudste groep 3 met volle kracht aan. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

 • Reageren
  Lindsy
  25/05/2020

  Mijn zoon is van december en die ging na een half jaar groep 1 gewoon naar groep 2.
  Dus ik snap die 1 iktober richtlijn niet. Zeker njet voor groep 2.
  Daarnaast weerbaarheid en dergelijke, gaat een extra jaar groep 2 niet geven. Ze zijn dan vaak 1 van de oudste kindjes dus hebben dan sowieso een soort van oudere positie.
  Je hebt juist sneller dat de lesstof saai voor ze word en de uitdaging minder. Ondanks extra les. Dat maakt het verschil niet. Want ze moeten dan juist apart dingen van hun klas doen en dat is dan ook niet leuk. Dat heb ik van dichtbij gezien bij zoontje van een vriendin.
  En dat school als reden geeft de kinderen niet genoeg te hebben gezien en de corona tijd zo inzetten vind ik niet netjes. Beetje ‘gemeen’.
  Ik had het niet geaccepteert.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.