Hoera, ik ben afgestudeerd!

IMG_6786

Wauw, wat een dag was het gisteren zeg! Om 06.30 nam ik de boot vanaf Ameland om vervolgens om 13.00 in Leiden mijn scriptie te verdedigen. En wat heerlijk om te kunnen zeggen dat ik nu ben afgestudeerd in de richting Taalkunde.

Officieel studeer ik 31 augustus af en pas in oktober is mijn buluitreiking, maar ik kan in ieder geval volmondig zeggen dat ik mijn studie gehaald heb en dat betekent dat ik de titel Master of Arts zal krijgen. Heel onwerkelijk allemaal, zeker als je nagaat wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd. Onderstaand lezen jullie mijn voorwoord, en voor de geïnteresseerden daaronder nog een samenvatting van mijn scriptie.

Voorwoord

Met het afronden van deze master komt een periode van bijna zes jaar studeren tot een einde. Mijn studieloopbaan begon ik aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik mijn bachelor Taal en Communicatie behaalde. Na deze bachelor liet ik mijn oog vallen op de master Taalwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Een goede keuze, want ik kon hier mijn hart ophalen in de wereld van de argumentatietheorie en retorica, precies die onderwerpen die mij in mijn bachelorjaren al zo hadden aangesproken.

Mijn masterscriptie ben ik begonnen in het voorjaar van 2014. Aanvankelijk was ik voornemens dit onderzoek in juni van dat jaar af te ronden, maar door de turbulente tijd die toen aanbrak was ik genoodzaakt mijn scriptie een tijdje stil te leggen. Als gevolg van mijn zwangerschap en de ernstige ziekte die bij mijn zusje werd geconstateerd heb ik mijn onderzoek enkele maanden laten rusten. Begin 2015 heb ik de draad van mijn scriptie weer opgepakt, waarvan het eindresultaat nu voor u ligt.

Een woord van dank gaat uit naar mijn vriend en tevens de vader van mijn zoontje, die mijn steun en toeverlaat is geweest toen mijn zusje ziek werd en die mij altijd heeft weten te motiveren mijn scriptie binnen afzienbare tijd af te ronden. Voorts bedank ik graag mijn scriptiebegeleider R. Boogaart voor zijn waardevolle begeleiding. Zijn kritische blik en heldere commentaar hebben ervoor gezorgd dat ik mijn scriptie keer op keer kon verbeteren en een meer wetenschappelijk karakter kon geven, vooral toen de studiejaren tijdens de laatste fase van mijn scriptie gevoelsmatig jaren achter mij lagen.

Samenvatting

In reclames worden vaak BN’ers ingezet om een product aan te prijzen. In dergelijke reclames is er sprake van autoriteitsargumentatie, een vorm van argumentatie die volgens de pragma-dialectiek zowel deugdelijk als ondeugdelijk kan zijn. Volgens de pragma-dialectiek moeten reclamemakers rekening houden met twee doelen: het dialectische doel en het retorische doel. Het eerste doel heeft betrekking op het op redelijke wijze oplossen van een verschil van mening en bij het tweede doel gaat het om het verschil oplossen in eigen voordeel. Nog specifieker betekent dit dat reclame aan regels dient te voldoen, maar tegelijkertijd als doel heeft de consument te overtuigen. De balans tussen deze twee doelen wordt strategisch manoeuvreren genoemd.

In deze scriptie wordt onderzocht hoe een reclamemaker strategisch manoeuvreert met een BN’er, waarbij de vraag is hoe de inzet van een BN’er in een tv-reclame volgens de pragma-dialectische argumentatietheorie bij kan dragen aan het verwezenlijken van zowel het dialectische als het retorische doel van de reclamemaker. Uit mijn onderzoek blijkt dat de inzet van een BN’er een strategische, maar tegelijkertijd ook een risicovolle keuze is. Strategisch omdat een BN’er een zekere autoriteit ontleent aan zijn status en men dus eerder iets van hem aanneemt, risicovol omdat de uitspraken van een BN’er niet altijd legitiem/aanvaardbaar zijn in bepaalde opzichten, juist door de status die hij heeft.

In mijn onderzoek combineer ik verschillende inzichten met betrekking tot autoriteitsargumentatie om een aantal reclames adequaat te beoordelen op deze aanvaardbaarheid. Er valt onderscheid te maken tussen reclames waarin er sprake is van expliciete en impliciete uitspraken van de BN’er. Wanneer er door een BN’er uitspraken worden gedaan die niet binnen zijn vakgebied vallen, wordt er een drogreden begaan en is de reclame volgens de pragma-dialectiek niet aanvaardbaar. De Reclame Code bepaalt echter of de reclame ook daadwerkelijk niet aanvaardbaar is en zij stelt andere criteria. Zij kijkt meer naar hoe de BN’er in kwestie bij het publiek bekendstaat. Heeft de BN’er dusdanig gezag en vertrouwen bij het publiek opgebouwd en prijst hij dan een bepaald product aan, dan is dit volgens de Reclame Code problematisch. Toch is de Reclame Code van mening dat als de reclame duidelijk herkenbaar is en er bijvoorbeeld geen misleidende setting is gecreëerd waardoor men zou kunnen denken dat het om een tv-programma gaat, de reclame acceptabel is.

Uiteindelijk zal een reclamemaker vooral zorgen dat zijn reclame voldoet aan de eisen van de Reclame Code. Het orgaan dat toezicht houdt op deze Code bepaalt namelijk of een reclame wel of niet op tv mag verschijnen. Dit neemt niet weg dat de reclamemaker de regels uit de pragma-dialectiek helemaal niet ter harte neemt. Wanneer een reclame op de consumenten ook ondeugdelijk overkomt dan zou dit namelijk als gevolg kunnen hebben dat de consument het product niet koopt. De reclamemaker zal dus zijn best moeten doen om met beide soorten regels rekening te houden. Het verschil is dat de Reclame Code door de reclamemaker echt opgevolgd moet worden, en hij op zijn minst moet doen alsof hij de regels van de pragma-dialectiek opvolgt, om niet het vertrouwen te verliezen bij de consument. Dit ‘doen alsof’ kan hij bewerkstelligen door de autoriteitsargumentatie impliciet te laten en door humor te gebruiken om de aandacht af te leiden van de onredelijke argumenten.

Dit vind je misschien ook leuk

30 reacties

 • Reageren
  Eva
  18/07/2015

  Gefeliciteerd!!! Knap gedaan hoor! En je scriptie is hele andere koek dan je dagelijkse blog haha. Maar nogmaals gefeliciteerd! Je zal wel heel trots zijn op jezelf 😉 liefs! Eva
  Eva onlangs geplaatst…Tips autovakantie zonder stressMy Profile

 • Reageren
  Liset
  18/07/2015

  Gefeliciteerd Sanne! Je hebt ‘m! En nu lekker genieten van je vrije tijd! En zie ik nu dat je roze haar hebt? Is dit echt of heb je gephotoshopt? ?

  • Reageren
   La VieSagista
   18/07/2015

   Haha nee heb de Hair Chalk van Essence gebruikt 😛

 • Reageren
  rilana
  18/07/2015

  Gefeliciteerd! Die samenvatting heeft me nu wel enorm nieuwsgierig gemaakt naar je scriptie hihi

 • Reageren
  Kelly Caresse
  18/07/2015

  Wauw van harte gefeliciteerd, wat mag jij trots zijn op jezelf, heel erg knap gedaan!
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Wat ik allemaal denk als ik boodschappen doeMy Profile

 • Reageren
  Janneke
  18/07/2015

  Ja! Goedzo 🙂 Heerlijk gevoel is dat, wanneer je daar tenminste niet meer aan hoeft te zitten.

 • Reageren
  sabrina
  18/07/2015

  Gefeliciteerd! Wat heerlijk na zo’n heftige periode. Wat een interessant onderwerp heb je. Ik vind de verkiezing van meest irritante bn’er altijd heel leuk.

 • Reageren
  Annemijn
  18/07/2015

  Van harte gefeliciteerd! Dat kleurtje staat leuk in je haar!
  Annemijn onlangs geplaatst…Opnieuw op zoek naar geluk als vrijgezel…My Profile

 • Reageren
  Eva
  18/07/2015

  Gefeliciteerd!! Heel knap

 • Reageren
  Malou
  18/07/2015

  Gefeliciteerd, echt knap gedaan!
  Malou onlangs geplaatst…WAT NIEMAND JE VERTELT OVER EEN KEIZERSNEEMy Profile

 • Reageren
  Lillyshuid
  18/07/2015

  Gefeliciteerd! Echt top van je!!
  Lillyshuid onlangs geplaatst…Clinique Redness Solutions instant relief mineral pressed powderMy Profile

 • Reageren
  Kristy
  18/07/2015

  Gefeliciteerd!! Geniet ervan!
  Kristy onlangs geplaatst…Mijn food boeken collectieMy Profile

 • Reageren
  elseniek
  18/07/2015

  Gefeliciteerd!! Wat super fijn! Ik vind je haar trouwens heel erg leuk staan!!
  elseniek onlangs geplaatst…New in: Ascaso Dream espressomachineMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  18/07/2015

  Wauw een dikke proficiat! Heb je super goed gedaan! En klinkt trouwens heel interessant!
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: I’m back on track! #7My Profile

 • Reageren
  Sandra
  18/07/2015

  Gisteren heb ik je al gefeliciteerd op Instagram, maar nogmaals gefeliciteerd Sanne! Echt een top prestatie. Je mag super trots op jezelf zijn! Oh, en wat een stoeree titel heb je nu, haha.
  Sandra onlangs geplaatst…Happy new hair! | Lob & OmbreMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  18/07/2015

  Gefeliciteerd Sanne!

  Ik vind het ontzettend knap dat jij dit hebt gehaald en toch hebt weten door te zetten in zo een moeilijke periode. Dit zegt veel over jou.

  Beauty and brains, you’ve got them both.
  Nesrin onlangs geplaatst…Me vs. Miss Taylor SwiftMy Profile

 • Reageren
  Joelle
  18/07/2015

  Wat super goed! Gefeliciteerd!

 • Reageren
  Rosanne
  18/07/2015

  Gefeliciteerd! Onwijs goed gedaan! Ik vind het echt knap dat ondanks dat je een zoontje hebt gekregen en je zusje heel ziek is geweest je toch de draad weer hebt opgepakt en hebt doorgezet, dit resultaat heb je dan ook meer dan verdient!
  Een beetje of topic maar ik wilde ook nog even zeggen dat jouw haar en make-up echt mooi zitten op de foto 🙂

 • Reageren
  Julia
  18/07/2015

  Gefeliciteerd!! Echt super fijn dat je na zo’n roerige tijd toch weer de draad hebt kunnen oppakken en je studie nu gewoon lekker hebt afgerond! En grappig, ik had Boogaart ook als scriptiebegeleider 🙂

 • Reageren
  Manon
  18/07/2015

  Gefeliciteerd ! De vader van mijn zoontje klinkt alleen altijd zo alsof het je vriend niet meer is haha

 • Reageren
  Tamara
  18/07/2015

  Van harte gefeliciteerd!!
  Tamara onlangs geplaatst…Rijkdom aan de muur!My Profile

 • Reageren
  Margriet
  18/07/2015

  Ontzettend gefeliciteerd!! Super goed van je!

 • Reageren
  Lifesabout
  18/07/2015

  Meid wat heb ik respect voor je…een jong gezin, een studie en een blog. Topper! Van harte!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Photodiary. Memory Lane 12 – 18 juli.My Profile

 • Reageren
  Martina
  19/07/2015

  Gefeliciteerd! Wat ontzettend fijn!!!
  Martina onlangs geplaatst…14 Juni 2015 – Melle is geboren!My Profile

 • Reageren
  Sylvie
  19/07/2015

  Van harte gefeliciteerd! Heel mooi voorwoord, en het onderwerp van je scriptie spreekt me ook aan!
  Sylvie onlangs geplaatst…Mijn babyshower… Alweer 1 jaar geleden!My Profile

 • Reageren
  Joy
  19/07/2015

  Wat super!! Gefeliciteerd! Knap wat je gepresteerd hebt naar die moeilijke en heftige periode!
  Joy onlangs geplaatst…De reiniging van mijn gezichtMy Profile

 • Reageren
  Floor
  19/07/2015

  Gefeliciteerd en interessant scriptie onderwerp! Ben ergens wel benieuwd hoe vaak zon reclame dan afgewezen wordt.
  Floor onlangs geplaatst…CONFESSIONS OF A MOMMY WHO BLOGS 1: on posing & using filtersMy Profile

 • Reageren
  Manon
  21/07/2015

  Wow, wat jij zo jong allemaal al voor elkaar hebt is echt een inspiratie..! Een bachelor en master op de universiteit, tussendoor nog “even” 😉 een kind krijgen en opvoeden en nu op zoek naar een koophuis. Ik ben zelf 21 en heb echt ontzettend veel respect voor je hoe je alles doet! Keep up the very good work

 • Reageren
  Manon
  21/07/2015

  Ohja en niet te vergeten alles wat er gebeurt is rondom je zusje..! Nog meer respect haha

 • Reageren
  Hannah
  13/08/2015

  Wat knap, nog gefeliciteerd! Sorry ik zie dit artikel nu pas haha! Maar wat voor baan kun je hiermee gaan doen? Liefs!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.