ABC’tje van mijn kleuter

Ik ben stapeldol op mijn kleuter. Maar het is er wel eentje met een gebruiksaanwijzing. Misschien is dit ABC’tje voor andere kleuterouders wel een bron der herkenning.

A is voor Aandacht. Meneer kan niet zonder. Liefst moet er 24/7 iemand naar hem kijken, spelletjes met hem spelen, liedjes met zingen of achter ‘m aan rennen.

B is voor Broer. Hij is echt de allerleukste.

C is voor Chaos. Het leven met twee kinderen is hectisch. Maar leuk. Maar hectisch.

D is voor Druk. Soms een beetje té. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat wordt er gerend, geklommen, gestoeid, gesprongen en geravot. Kopjes koffies vliegen over mijn broek, balletjes stuiteren door de kamer en speelgoed ligt overal.

E is voor Eerlijk. Als hij mijn kleur lippenstift niet mooi vindt, als ik naar koffie uit mijn mond ruik, als ik te streng naar Isé ben; hij zal het altijd laten weten.

F is voor Foto’s. Steevast vind ik aan het einde van de dag een paar – wat zeg ik, soms wel honderd – guitige selfies terug in mijn telefoon van een zekere kleuter.

G is voor Gen. Net als zijn moeder heeft ook James niet echt een opruimgen meegekregen 😉 Hij wordt naar eigen zeggen ‘moe van opruimen’.

H is voor Hoogtepunt. Voor James bestaan de dagen uit een aaneenschakeling van hoogtepunten: van pepernoten bakken, tot bij oma op bezoek gaan of een toetje uitzoeken bij de supermarkt. Mooi om te zien hoe die kleine dingen hem zo blij kunnen maken.

I is voor Isé. Hij kan niet wachten tot ze nog een klein beetje ouder is en hij écht met haar kan spelen.

J is voor Juf. Hij heeft er weer een belangrijke vrouw bij in zijn leven!

K is voor Knuffels. Een tijdje moest meneer er niks van weten, maar sinds hij naar de basisschool gaat en hij elke ochtend afscheid van me moet nemen, hebben de knuffelmomentjes hun comeback gemaakt. Tot groot genoegen van mij natuurlijk.

L is voor Lullen. Kleuters lullen de hele dag de oren van je kop.

M is voor Mening. Oja, kleuters hebben ook een behoorlijke eigen mening. En dat is soms best confronterend. Laatst wilde ik de stofzuiger uit elkaar halen waarbij de kleuter verzuchtte: “laat papa dat maar doen want jij kan dat toch niet. Jij bent een mama”.

N is voor Next Direct. Dé webshop waar zo ongeveer de helft van James zijn kleding vandaag komt.

O is voor Onafhankelijk. Die van mij kan alles zelf. Vindt hij. Koken, kaarsjes aansteken, aankleden, in en uit de auto klimmen, het liefst doet ‘ie het allemaal op eigen houtje. No Way Gosé dat ik dat allemaal toelaat natuurlijk.

P is voor Pannenkoek. Eet James het liefst elke dag.

Q is voor quasi-onschuldig. Een blik die geregeld wordt opgezet.

R is voor Rommel. Dat is eigenlijk niet tegen te houden. En dat moet je ook niet willen. Ik ruim drie keer per dag op; aan het einde van de ochtend, aan het einde van de middag en vlak voordat we naar bed gaan. Tussendoor laat ik zeg maar ‘de boel de boel’.

S is voor Slapen. Voor wie denkt dat kleuters beter slapen dan baby’s, die heeft het mis, want we zijn hier toch geregeld in de weer met monsieur. De ene keer is het een nachtmerrie, de andere keer wil hij liever bij ons liggen, weer een andere keer wil ‘ie gewoon even kletsen ’s nachts.

T is voor Tijd. Die zoeft voorbij. Het emotioneert me dat we sommige periodes niet wat langer kunnen vasthouden.

U is voor Uitbarsting. De buien van mijn kleuter schieten doorgaans nogal op en neer en een uitbarsting ligt altijd op de loer.

V is voor Vragen. De hele dag door. Ik vind het leuk en ik leer er zelf ook ontzettend veel van. “Waarom heten handschoenen zo? Hebben kikkers het ook wel eens koud? Waarom moet ik gezond eten?”

W is voor Was. Iets met dweilen met de kraan open.

X is voor X-jes. Heel veel kusjes.

Y is voor Yes! Roept meneer ineens om de haverklap sinds ‘ie naar de basisschool gaat.

Z is voor Zoet. Want bovenal is die oudste van mij ontzettend lief. En leuk. En grappig. En slim. En alles en alles en alles en alles en zoveel meer.

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Marloes
  27/11/2018

  Hahaha zo herkenbaar!! Die van mij kan ook qua uitbarstingen er wat van, kletst en vraagt de oren van mn kop af en alles is “vet cool” (ze is bijna 4). Ook de drukte en het continue vragen om aandacht; ik heb je hele abc met een glimlach van herkenning gelezen!
  Marloes onlangs geplaatst…Mijn belemmerende gedachten en hoe ik ermee afrekendeMy Profile

 • Reageren
  Ik
  27/11/2018

  Erg leuk dit!! Mooi die Z en ik moest erg lachen om de M:-)

  Herkenbare dingen ook.. Leuk!

 • Reageren
  Karlijn
  29/11/2018

  Leuk beschreven!:D

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.