Aan dit probleem ergerde ik me al tijden in huis (en eindelijk heb ik er iets aan gedaan)

Het is mijn grootste ergernis als ik zit te werken. Ik heb mezelf er zelfs wel eens mee in gevaar gebracht. Hing ik met mijn laptop boven het trapgat om nog een beetje signaal op te vangen zodat dat ene mailtje toch wilde versturen. Of dan was ik genoodzaakt om bij het sterkere WiFi signaal beneden te werken terwijl de kinderen in alle drukte om me heen speelden. En in de zomer heb ik al zoveel pogingen gedaan om lekker buiten in de tuin te bloggen, maar ook dan was het internetsignaal niet afdoende.

Tijd om eens wat aan onze slechte internetverbinding te doen. We hebben al vele providers gehad met evenzovele routers maar geen van allen kon ons voorzien van goed- en snelwerkend internet. Zonder de juiste router maakten we eigenlijk ook niet goed gebruik van de snelheid die de provider leverde terwijl we er wel voor betaalden.

Het punt is dat ik vaak boven op zolder zit te werken. De signaalsterkte van onze huidige routers reikt helaas net niet ver genoeg om ook op zolder een goede verbinding te geven. Zelfs na het plaatsen van een versterker op de 1e verdieping bleef de verbinding haperen. En dat is behoorlijk vervelend, zeker met het uploaden van video’s, het downloaden van WeTransfers en het surfen ansich. Eigenlijk met alles wat via internet gaat.

Ook hebben wij een groeiend aantal smarthomeproducten, zoals de Nest deurbel, camera, hub en de Neato robotstofzuiger (a.k.a. Dobby) die een stabiel en snel internet nodig hebben.

Bij het standaard abonnement van je internetleverancier krijg je vaak een modem en een router; een modem om verbindingen met het internet tot stand te brengen en een router om die verbindingen draadloos te maken. Helaas is een enkele router vaak niet sterk genoeg om het hele huis te voorzien van een optimaal draadloos signaal. Zeker wanneer het signaal door vloeren of muren heen moet, kan dat wel eens voor problemen zorgen. Vooral bij moderne huizen is dat een probleem.

Sinds kort hebben we eindelijk een oplossing voor onze internetproblemen: een mesh-systeem. In ons geval is het de TP-Link Deco M9 Plus. We kregen hem van Coolblue. Een Multiroom wifi systeem dat bestaat uit meerdere stations die altijd met elkaar in verbinding staan. In ons geval zijn dit 3 stations. 

Je plaatst de 3 stations op verschillende plaatsen in je huis, waarvan er 1 met draad verbonden moet zijn met je modem. Je apparaten kiezen, zonder dat je er iets van merkt, automatisch voor het station met de sterkste verbinding. Ook als je door het huis loopt. Daardoor valt de verbinding niet zomaar weg. Dit is anders dan versterkers die signalen alleen maar doorsturen, waardoor je toch vertragingen krijgt. James videobelt graag met zijn oma’s waarbij hij het liefst door het hele huis dartelt met de telefoon in zijn hand. Voorheen verloren we dan vaak middenin het gesprek de verbinding als hij op een stukje stond waar het netwerk te zwak was. Dat is dus nu verleden tijd.

Ik heb de router op verschillende plekken in het huis geplaatst, afhankelijk van waar we de sterkste verbinding wilden hebben. De router plaats je normaal gesproken in de meterkast waar je internet binnen komt, maar wij hebben een kabel lopen naar de woonkamer dus hadden we de mogelijkheid om de router in de woonkamer neer te zetten. Dit heeft voor ons als voordeel dat we ook in de tuin meer verbinding hebben. De router is wel sterk, maar dit scheelt toch al zo’n twaalf meter.

De tweede router staat op onze slaapkamer. Door het strakke design van de router past hij prima in het kastje.

Tot slot staat er een router op zolder, op het bureau. Zo hebt ik een optimale verbinding als ik zit te werken.

Het installeren van de M9 Plus is zeer makkelijk; waar normale routers gemaakt zijn voor geeks, werkt deze set-up via een app die je in super duidelijke stappen stap voor stap door de installatie loodst. Hieronder een impressie. Mijn vriend heeft het in zijn enthousiasme gelijk geïnstalleerd terwijl ik mee keek, maar dit zou ik zelfs kunnen.

De Deco app heeft verder mogelijkheden om je smart home apparaten te bedienen. Je kunt bijvoorbeeld om een bepaalde tijd je Philips Hue lampen laten aangaan vanuit deze app. De router ondersteunt Zigbee (werkt onder andere met klikaanklikuit) en Bluetooth mesh. Bij de router zit verder een Anti-virus programma.

De router zorgt er onder andere voor dat onze Nest deurbel goed beeld geeft

Wat ik zelf nog een handige functie van de Deco M9 Plus vind is de ouderlijke controle functie. Hiermee kun je bijvoorbeeld per device van je kind bepaalde content blokkeren, tijdslimieten en bedtijd instellen.

Wij hebben de router nu enige tijd getest en de verschillen zijn enorm. Ik kan heerlijk boven werken. Mijn video’s uploaden snel. Het browsen gaat zonder haperingen en een Skype-gesprek wordt ook een stuk minder awkward als de verbinding gewoon goed is. Super blij mee dus!

De TP-Link Deco M9 Plus is te koop bij Coolblue. Hij is vanwege Black Friday nu 50 euro goedkoper!

Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Tamara
  29/11/2019

  Wat een slimme oplossing! Ik wist wel dat er wifi versterkers bestonden, maar dat het zo simpel is om aan te sluiten wist ik nog niet. Ik herken het probleem van nog even een mailtje willen versturen, en dan geen wifi hebben, heel vervelend.
  Tamara onlangs geplaatst…Yaay,het is Black Friday! Met deze 5 tips vind je de beste dealsMy Profile

 • Reageren
  Anni
  29/11/2019

  Wij hebben de andere variant daarvan super tevreden, werkt echt goed!

 • Reageren
  saki komai
  01/03/2021

  Thank you for sharing your article.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.