Aan die mama met de huilende baby

Ik zag je daar lopen, de wanhoop nabij. Terwijl ik mijn zoontje van 2,5 op de schommel voortduwde, liep jij voor de zesde keer met de kinderwagen voorbij.

Nog altijd huilde jouw baby op hetzelfde volume. Zo te horen was jouw baby’tje niet ouder dan 3, 4 weken. Je praatte tegen hem. Wat je zei verstond ik niet, daarvoor liep je te ver weg. Maar ik kon het zelf wel invullen.

“Stil maar schatje, huil maar niet”

“Och die traantjes, wat een verdriet”

“Mijn lieve kind, wees maar zoet.”

“Mama is hier, het komt wel goed.”

Ik zag aan je dat je die nacht niet geslapen had. Moeders herkennen die vermoeide blik. Zelfs je tred was vermoeid, uitgeput. Stiekem wilde ik naar je toe lopen, een hand op je schouder leggen en vertellen dat het wel goed komt. Dat het echt makkelijker wordt. Dat de slapeloze nachten voorbijgaan, de eenzaamheid minder wordt en je hormonen niet voor altijd een spelletje met je zullen blijven spelen.

Dat je hersenen echt weer normaal gaan functioneren, misschien niet helemaal meer zoals in de pre-zwangerschaptijd, maar beter dan nu. Dat je heus een ritme gaat vinden, dat jij en je partner weer naar elkaar toe zullen groeien en dat je op den duur écht weer de energie hebt om met vriendinnen af te spreken.

Ik weet dat je je best doet. Dat je een goede moeder probeert te zijn. Je bent een goede moeder. Niet perfect, maar perfecte moeders zijn een leugen. Perfecte moeders zijn mythische wezens die niet bestaan. Die nooit bestaan hebben en die ook nooit zullen bestaan. De moeders die je ziet in de supermarkt, op je werk, in de wachtkamer van de dokter, op straat, ze hebben allemaal hun gebreken.

Onthoud dat.

Nadat je voor de tiende keer voorbij was gelopen werd het stil in de kinderwagen. Het gehuil ging over in gepruttel en ik zag je meteen ontspannen. Je schouders minder opgetrokken en je blik werd milder. Je passen minder gefrustreerd en je handen losser om de duwstang. Je durfde zelfs weer een beetje om je heen te kijken.

Jij zag mij en ik zag jou. Onze blikken kruisten. We knikten naar elkaar. Ik hoop dat je in mijn ogen hebt kunnen lezen wat ik wilde zeggen:

Je kunt het.

– Sanne.

Volg me ook op Instagram.

 

Dit vind je misschien ook leuk

23 reacties

 • Reageren
  Joyce
  04/03/2017

  Mooi geschreven Sanne!

 • Reageren
  Nicole
  04/03/2017

  Wat prachtig geschreven en denk voor elke ouder wel herkenbaar, aan beide kanten van het ‘verhaal’
  Nicole onlangs geplaatst…5x leukste peuter uitjesMy Profile

 • Reageren
  Romy
  04/03/2017

  Heel erg mooi Sanne. Ik weet nog goed hoe ik me zelf voelde toen mijn dochter van die dagen had en ook hoeveel zelfverzekerder ik me voelde toen ze wat ouder was.

 • Reageren
  Yvonne
  04/03/2017

  Mooi! Daarom word ik zo kwaad als mensen gaan zeuren over huilende of krijsende kleintjes. Ik kan me de irritatie voorstellen, maar mensen denken veel te snel dat het ligt aan de opvoeding. Welnee, alle kinderen huilen en janken wel eens. Net als puppyhondjes ook blaffen. En volwassenen kunnen zich net zo goed onbehoorlijk gedragen! Alsof ze zelf zo braaf zijn (geweest) of alsof ze zelf perfecte kinderen hebben. Een beetje meer begrip en medeleven zou de wereld stukken mooier maken.
  Yvonne onlangs geplaatst…Beste Zara, als dít al ‘curves’ zijn, dan ben ik met maat 38 een walvis?My Profile

 • Reageren
  Linda
  04/03/2017

  Even die blik kan ook al steun geven.
  Mooi geschreven.
  Linda onlangs geplaatst…Een dagje spelen bij LEGOLAND Discovery Centre OberhausenMy Profile

 • Reageren
  Mieke
  04/03/2017

  Heb er tranen van in mn ogen staan!
  Hoop dat ze jou blog leest ??

 • Reageren
  Loes Johanna
  04/03/2017

  Wauw, als nieuwe mama van een meisje van 3 weken komt deze even binnen. Heel mooi geschreven. ?
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Mijn uitgerekende datumMy Profile

 • Reageren
  Mandy
  04/03/2017

  Mooi geschreven. Ik word er zelfs een beetje enotioneel van, want ik was z’n moeder. Mijn dochtertje was een huilbaby, maar gelukkig gaat het nu hartstikke goed met haar. Dus inderdaad het wordt beter!

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  04/03/2017

  Oooo zo mooi geschreven. Eigenlijk zouden we het gewoon moeten doen, gewoon moeten afstappen op die moeder. En toch houdt iets ons tegen, hopelijk kon ze je blik lezen
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Groot nieuws: Wat is het meervoud van spruit???My Profile

 • Reageren
  Natascha
  04/03/2017

  Prachtig Sanne.

 • Reageren
  Anneleen
  04/03/2017

  Heel heel heel heel erg mooi, dit …
  Anneleen onlangs geplaatst…Uit mijn winterslaapMy Profile

 • Reageren
  Inez
  05/03/2017

  Zo dit komt binnen! Brok in mijn keel en tranen in mijn ogen.

  Heel erg mooi geschreven en herken het erg van ruim een jaar geleden.

  Wat zou het toch fijn zijn als iedereen zo dacht als jij, dat we elkaar als moeders gewoon moeten steunen in plaats van omlaag halen doordat er andere keuzes worden gemaakt dan je zelf zou doen.

 • Reageren
  Loes
  05/03/2017

  Wat een prachtig artikel! Een hart onder de riem voor elke moeder met jonge kindjes!

 • Reageren
  Maud - Maudgeniet.nl
  05/03/2017

  Aaah wat mooi geschreven! En wat ontzettend herkenbaar voor alle mama’s. En ja.. Het komt gelukkig ook allemaal goed. Ik was die huilerige dagen al bijna weer vergeten! Hihi. X
  Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Zo maak je jouw weekendje in Mechelen nóg leukerMy Profile

 • Reageren
  Maud - Maudgeniet.nl
  05/03/2017

  Aaah wat mooi geschreven! En wat ontzettend herkenbaar voor alle mama’s. En ja.. Het komt gelukkig ook allemaal goed. Ik was die huilerige dagen al bijna weer vergeten! Hihi. xx
  Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Zo maak je jouw weekendje in Mechelen nóg leukerMy Profile

 • Reageren
  Nynke
  05/03/2017

  Hoe lief Sanne <3

 • Reageren
  Bregje
  05/03/2017

  Prachtig Sanne, spijker op z’n kop ❤
  Bregje onlangs geplaatst…Met gierende banden in de relaxmodusMy Profile

 • Reageren
  Cassandra
  06/03/2017

  Wat een heerlijk liefdevol blog. Dit is dus de reden waarom ik jou zo graag volg. Altijd eerlijk, oprecht en ontzettend lief voor de medemens. Kippenvel

 • Reageren
  Kim
  06/03/2017

  Wauw, wat mooi! En wat herkenbaar! Ons meisje is vier maanden en ik herken me zowel in de moeder met de huilende baby als in jou!

 • Reageren
  Anja
  07/03/2017

  Ah, dat is heel mooi geschreven. Als moeders onder elkaar heb je vaak genoeg aan een blik en ik denk dat zij je wel begrepen heeft.
  Anja onlangs geplaatst…8 maart internationale dag van de vrouw 10 markante vrouwen uit de geschiedenisMy Profile

 • Reageren
  Danielle
  07/03/2017

  Wat mooi geschreven! En heel herkenbaar als net mama..

 • Reageren
  Carlijn
  08/03/2017

  O jeetje Sanne… ik heb allang geen baby’s meer maar ik krijg gewoon dikke vette tranen in mijn ogen van deze brief. Wat heb je dit mooi op papier gezet. Misschien omdat ik het me zo goed kan indenken, en omdat ik hetzelfde zou willen doen bij zo iemand. Zeggen dat het wel goed komt en dat het écht beter wordt. En dat ze niet alleen is. Ik ga het een volgende keer eens doen als ik zo’n moeder tegenkom. Andersom zou ik het ook superfijn vinden als iemand dit bij mij doet (of: zou hebben gedaan, want die dagen zijn voorbij).

 • Reageren
  Veerle
  12/03/2017

  Klopt als een bus,mooi ❤️

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.