9 redenen waarom wij nog niet getrouwd zijn

Wij zijn nog niet getrouwd en twijfelen überhaupt sterk of we dat ooit wel willen doen. Dit zijn de 9 redenen waarom wij nog niet in het huwelijksbootje gestapt zijn.

 1. Ik ben nog niet gevraagd 😉
 2. We vinden het te duur. Als we gaan trouwen dan willen we het liever niet half doen. En we vinden het onze relatie ook geen eer aan doen om op maandagochtend het gemeentehuis binnen te wippen. Bovendien hebben we op dit moment andere prioriteiten qua kosten, zoals het sparen voor studies voor de kinderen, kosten aan ons koophuis, leuke dingen die we nog willen ondernemen, etc.
 3. Gesteggel over de gastenlijst: de vriend van de tante van de zus van je schoonmoeder is gepikeerd dat haar nichtje niet is uitgenodigd. Zou voor mij de voorpret al enorm bederven.
 4. Het geregel vooraf. Ik ben geen held in organiseren en als het op mijn huwelijk zou aankomen dan zou ik – mijzelf kennende – al helemaal horendol worden van alle keuzes die je vooraf moet maken en de zaken die geregeld moeten worden. Keuzes omtrent aankleding, taart, jurk, locatie, gasten, diners, fotografen. En dan ook nog het idee dat je het misschien wel helemaal niet eens bent met elkaars wensen.
 5. Mijn vriend staat niet graag in het middelpunt van de aandacht. Speeches aanhoren, moeten dansen, de hele dag gefotografeerd worden.. Het heeft allemaal iets ongemakkelijks. Zijn nekharen gaan er bij voorbaat al recht van overeind staan.
 6. Trouwen heeft doordat onze beide ouders gescheiden zijn, voor ons niet per se een positieve associatie.
 7. Een sterkere verbintenis dan kinderen krijgen we toch niet. Dat is al het hoogst haalbare. Bovendien zijn er ook nog andere alternatieven naast trouwen, zoals een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract.
 8. Een huwelijksreis volgens het boekje zit er met twee kinderen niet echt in. Je gaat niet zes weken bij je kinderen weg en je gaat ook niet zomaar met twee jonge kinderen zes weken een cruise naar de bahama’s maken.
 9. Misschien zijn we ook wel een beetje bang dat het achteraf toch tegenvalt. Of dat we vergeten te genieten omdat je zoveel met andere dingen bezig bent (heeft iedereen het wel naar zijn zin, loopt het programma niet te ver uit, zijn er geen spanningen onderling).

Het zou goed kunnen dat we er over een paar jaar anders over denken. Sommige dingen uit dit lijstje hierboven wegen natuurlijk zwaarder dan andere dingen, het is het geheel van factoren waardoor het nu voor ons nog niet als het juiste moment voelt. Overigens vind ik het wel een romantisch idee om gevraagd te worden. Voor mij hoeft een huwelijk ook niet per se binnen een jaar na het aanzoek plaats te vinden.

Ben jij getrouwd?

(Foto: Shutterstock).

Dit vind je misschien ook leuk

30 reacties

 • Reageren
  Eke
  14/02/2019

  Wat je allemaal beschrijft zijn veelal verwachtingen die andere mensen van jouw huwelijk hebben. Waarom zou je daar aan moeten en willen voldoen? Je hoeft niet met een grote groep om je heen te trouwen, met een openingsdans, een verre en lange huwelijksreis etc. En dan is maandagochtend ook echt niet de andere optie. We zijn komende zomer 10 jaar geleden getrouwd en we hebben een fantastische dag gehad. We denken er wel eens aan om het opnieuw te doen en wat mij betreft zal het dan zeker kleiner en intiemer zijn.

  • Reageren
   Elise
   14/02/2019

   Mee eens! Een huwelijksreis van 6 weken is volgens mij ook niet heel realistisch voor de meeste mensen! Doe gewoon lekker wat je zelf wil.. Als ik ooit zal trouwen dan is het mijn feest en nodig ik uit wie ik wil 😉

  • Reageren
   Annelous
   15/02/2019

   Ik ben getrouwd geweest. Mijn trouwdag was een sprookje, op de dag dat wij 10 jaar samen waren. Ik had een jurk van Mart Visser, een stralende zonnige dag en alles liep zoals ik had verwacht.
   En toen kreeg ik een nieuwe collega waar ik hopeloos verliefd op werd, en hij op mij. Mijn huwelijk strandde en met mijn collega (huidige lief) begon ik een nieuw avontuur. We gingen samenwonen en ik raakte na 2 jaar in verwachting van onze oudste. We hebben destijds gekozen voor een geregistreerd partnerschap omdat trouwen (om een aantal redenen die jij beschrijft) niet goed uitkwam. Later kregen we onze dochter nog en wat financiële tegenvallers .. en nu, 15 jaar later nog steeds niet getrouwd en voel ik er überhaupt niks meer voor. We zijn verbonden door de liefde en door onze kinderen, een huwelijk heeft geen toegevoegde waarde voor ons. Ik voel het ook niet als anderen trouwen, leuk hoor een feestje .. maar dat hebben wij hoe dan ook wel gegeven toen mijn “man” bijvoorbeeld 40 werd.
   Dusssss .. nee niet getrouwd, wel de bruid geweest, is leuk .. maar niet nog eens

 • Reageren
  Wilma
  14/02/2019

  Wij hebben vorig jaar besloten dat we ook graag wilden trouwen we zijn al ruim 9 jaar samen en dat voelde voor ons goed. We zijn allebei geen types voor een bruiloft en een feest en daar allemaal geld voor uit te geven dat geven wij liever aan ons huis of andere zaken uit. Dus zijn wij heerlijk op een ochtend met onze dochter en onze ouders naar het gemeentehuis gegaan. Voelde voor ons helemaal goed en zou het niet anders gewild hebben.

 • Reageren
  Ingrid
  14/02/2019

  Wij zijn dit jaar 2 jaar getrouwd. Het was, naast de geboorte van mijn zoontje, echt de mooiste dag van mijn leven. De punten die jij noemt heb ik echt niet zo ervaren. Ik zou het zo weer overdoen!

 • Reageren
  Jenneke
  14/02/2019

  JA! 18-05-2018 getrouwd en het was echt de mooiste dag van mijn leven!

 • Reageren
  Yvonne
  14/02/2019

  Aan al die argumenten die je noemt, kom ik niet toe want ik dénk er niet over om ooit te trouwen. Mijn vriend ook niet en hij weet ook dat hij een hele grote “nee” zal krijgen, mocht hij me vragen.
  Ik vind het de grootste farce die nog bestaat. Een claim op elkaar. En zoals je zegt: de grootste verbintenis tussen twee mensen is hun kinderen.
  Verder vind ik het echt niet leuk om een uitnodiging voor een bruiloft te ontvangen. Alles aan zo’n feest voelt als een verplichting. En als mensen aan recepties doen, ben je mij helemaal kwijt; dat vind ik ronduit onbeleefd (laat je cadeau=geld maar achter en vertrek snel).

  • Reageren
   Yvonne
   14/02/2019

   Dit gezegd hebbende: laat iedereen vooral doen wat hij wil! Maar laat mij er buiten 😉

  • Reageren
   Lisanne
   15/02/2019

   Haha, ik ga trouwen en ik heb me serieus zitten afvragen waar nou een receptie voor is ? “zodat iedereen je kan feliciteren”. Ehh, dat kan ook wel op een feestje. Ik had eigenlijk nog niet eens aan cadeaus of iets gedacht… Die receptie staat dus ook niet in het programma, gewoon een ceremonie met daarna een leuk feest. Ben zelf nog nooit naar een bruiloft geweest, maar dat is wel hoe ik het zelf ook het leukste zou vinden om erheen te gaan (hoewel dat niets te maken heeft met de keuze om het zo te doen, dit is hoe wij het willen op ons feest).

 • Reageren
  Christien
  14/02/2019

  Ik ben al 20 jaar getrouwd en het was echt een dag om nooit te vergeten. Bovendien vind ik het maar gek als je een andere achternaam hebt dan je kinderen. Beetje ouderwets, maar zo sta ik erin. Maar ik vind het echt onzin om nog te gaan trouwen als je al kinderen hebt. Dan heb je, als alles goed is, al alles goed geregeld dus waarom dan nog trouwen?? Dat had ik dan daarvoor gedaan. Misschien ouderwets, maar zo zie ik het

  • Reageren
   Yvonne
   14/02/2019

   Christien, ben het niet eens met wat je zegt (waarom is het gek om een andere achternaam dan je kinderen te hebben, zo ervaar ik het niet iig).
   Behalve wat je zegt over trouwen nádat je kinderen hebt gekregen. Dat is idd nog grotere onzin dan trouwen ervoor. Als je nog niet alles geregeld hebt voordat je kinderen hebt, dan gaat er iets goed fout!

   • Reageren
    Christien
    14/02/2019

    Yvonne, dat is mijn eigen gevoel dat ik het raar zou vinden om een andere achternaam te hebben dan mijn kind. Net alsof je dan bijvoorbeeld belt over een ander kind i.p.v. je eigen kind. Maar dat is puur mijn gevoel ten opzichte van mijn eigen kind. Bij anderen let ik er totaal niet op of de achternaam hetzelfde is

  • Reageren
   Bregje
   17/02/2019

   Ik vind het juist heel erg raar om je eigen achternaam te veranderen! En zeker in deze tijd. Waarom zou je je eigen naam opgeven voor die van je man? Net of je geschiedenis en familiebanden er niet toe doen. Het is eigenlijk al heel raar dat je kinderen uberhaupt maar een achternaam mag geven. Maar goed dat is weer een andere discussie 🙂

 • Reageren
  Roëlla
  14/02/2019

  Nummer 6, for sure. Als je niet gaat trouwen, hoef je ook niet te scheiden. Niet erg romantisch maar misschien meer realistisch als je zo bent opgegroeid.

 • Reageren
  Kim
  14/02/2019

  Wel of niet trouwen is zo’n persoonlijke keuze! Wij zijn al bijna 13 jaar getrouwd en dat deden we destijds heel ‘ouderwets’..dus niet eerst samenwonen enzo 😉 Voor mij is trouwen niet iets dat je doet om alles goed te regelen, maar een belofte van trouw aan elkaar én aan God. En daar ben ik nog steeds helemaal happy mee :):)

 • Reageren
  Aranka
  14/02/2019

  Wij wilden het wel goed voor elkaar geregeld hebben maar hadden ook ‘last’ van al deze bovenstaande punten dus zijn maar voor geregistreerd partnerschap gegaan!

 • Reageren
  Daniëlle
  14/02/2019

  Al 25 jaar gelukkig…samenwonend!Trouwen heeft voor ons geen toegevoegde waarde.Onze dochter heeft ons al voor eeuwig verbonden.

 • Reageren
  Judy
  14/02/2019

  Wij zijn dus wel getrouwd op een maandagmiddag, “gratis” in het gemeentehuis. Uiteraard wel de bijkomende kosten die er via de notaris bijkomen ?.
  We hadden ons huis mooi versierd, de tafel mooi gedekt en hebben toen mer onze naaste familie heerlijk afhaal chinees gegeten. Geen stress en een fijne dag gehad met de mensen die ons het meest lief zijn.

  De voornaamste reden om te trouwen was gewoonweg omdat wij het een mooi gegeven vinden dat iedereen in ons gezin dezelfde achternaam heeft.
  Daarnaast ook omdat het in bepaalde gevallen met het hebben van kinderen allemaal wat makkelijker is.

  • Reageren
   Yvonne
   14/02/2019

   Judy, en dat laatste (dat het “allemaal wat makkelijker is”), is dus niet waar. Kun je ook anders regelen. En is veel goedkoper dan trouwen.

 • Reageren
  Manouk
  14/02/2019

  Nee, ik ben nog niet getrouwd. Ik wil dit wel heel graag, maar ik ben nog niet gevraagd. Zou het fijn vinden als ik dezelfde achternaam als mijn kinderen mag dragen. Ik hoef verder geen grote bruiloft met heel veel mensen. Vooral mensen die we meerdere malen per jaar zien en niet een keer in de 10 jaar. Ik hoef niet perse nu al te trouwen, over een jaar of 5 mag dat ook. Maar wil na ruim 9 jaar samen zijn wel eens ten huwelijk worden gevraagd haha!

 • Reageren
  Annemarie
  14/02/2019

  Herkenbaar verhaal. Wij zijn, na een relatie van 15,5 jaar en 2 kindjes rijker, een half jaar geleden getrouwd. Op onze voorwaarden en inclusief de kindjes. Wel met prachtige trouwjurk maar niet met doorgevoerd kleurenschema. Kleine ceremonie overdag, daarna lekker eten met de daggasten en in de avond een verrassing feest voor de groep die erbij kwam (onder het mom zomerfeest). En ja achteraf gesteggel met mijn ouders over de gastenlijst omdat ze hun familie misten. Wij wilden alleen de mensen erbij bij wie we ons volledig op ons gemak voelden. Ons budget was ‘normaal’. Het kost geld maar ook daarin bewuste keuzes gemaakt. Fotograaf alleen bij ceremonie, leuke feestkleding voor de kindjes van H&m etc etc

 • Reageren
  Pytsje
  14/02/2019

  Jaaaa trouwen… Iedereen doet het om ons heen. Al tig vrijgezellenfeesten en bruiloften gehad, maar wij nog niet. Als ik gevraagd word zeg ik wel ja, maar dan wel klein! Liefst op het strand met wat familie en dan lekker uit eten. Tsja en trouwen onzin als je al kinderen hebt, het leek mij altijd prachtig om met de kinderen die dag te beleven. Maar hej als het er niet van komt is het ook goed. Trouwen voegt wat ons betreft niet veel toe. Maar los van de mooie dag die het stel heeft op zo’n dag moet ik altijd wel even kotsen van nu gaat het leven beginnen en blabla en dat soort uitspraken. Even realistisch blijven;)

 • Reageren
  Leonie
  14/02/2019

  Ik was getrouwd en ben na een jaar alweer gaan scheiden. Voor mij hoeft trouwen dus niet zo..

 • Reageren
  Britt
  15/02/2019

  Hi,

  Wij zijn op een maandag(dinsdag) ochtend getrouwd bij het gemeente huis! Leuk om te weten is dat dit helemaal niet in je eigen gemeente hoeft☺️
  Wij zijn heerlijk getrouwd op Texel, in het gemeentehuis met onze ouders en broers en zussen ( hadden er een meer dan het aantal wat mocht maar ze knepen een oogje dicht ?)
  Hierna hebben we een strand wandeling gemaakt en een brunch bij een van de strandpalen met onze naaste familie.
  Daarna kon iedereen even lekker zijn eigen ding doen en hebben we een BBQ gehad bij ons vakantie huisje.
  We zijn getrouwd in augustus en hebben er een lekker weekje zon zee en strand aan vast geplakt.
  Had het echt niet anders gewild ❤️
  Liefs Britt

 • Reageren
  Yvonne
  15/02/2019

  Dit zijn exact de redenen waarom wij – na 20 jaar – ook nog altijd niet zijn getrouwd! Ben het er helemaal mee eens. Vind het vooral heel duur en wat voegt zo’n dag nou echt toe? En dan dat gedoe met wie je wel en niet uitnodigt. Nee, laat maar. 😉

 • Reageren
  Angela
  15/02/2019

  Niet getrouwd, enkel een gerefistreerd partnerschap aangegaan na 12 jaar samen vanwege een kindje op komst. Ik zeg altijd maar zo: op de dag dat ik ‘ja’ tegen je zei en we verkering kregen, trouwde ik in mijn hart al met je. Trouwen betekent trouw zijn aan elkaar, dat doe je met je hart. Daarvoor zijn geen getuigen nodig. Daarnaast hebben wij een beetje een acersie tegen tradities; omdat een bruiloft 1 traditionele vertoning is, staan wij daar ook niet zo om te springen. Wie weet doen we het ooit nog, maar niet op de traditionele manier.
  Angela onlangs geplaatst…Hoe Ik Modellenwerk Combineerde Met StudieMy Profile

 • Reageren
  Bregje
  15/02/2019

  Ik trouw over een paar maanden! Hebben bij alles goed gecheckt of wij het zo wilden of dat we het voor een ander deden. In dat laatste geval stelden we de plannen bij, want het moet voor ons goed voelen. Gelukkig zijn we het overal over eens, dat scheelt een hoop gedoe!
  Zoals hierboven ook al werd gezegd: je kunt het doen zoals het voor jullie goed voelt, dat maakt het juist zo bijzonder. Wij gaan trouwens 12 dagen op huwelijksreis met de kleuter en dan in het najaar nog een weekendje weg met zijn tweetjes.
  Bregje onlangs geplaatst…De zeven zussen: Maan – Lucinda RileyMy Profile

 • Reageren
  Elianne
  15/02/2019

  Wij gaan binnenkort trouwen. We kijken er heel erg naar uit om deze dag samen met al onze familie en vrienden te vieren. En met onze zoon, hij is inderdaad onze grote verbindende factor. Toch heel bijzonder om straks officieel getrouwd te zij. En alledrie dezelfde naam te dragen. We maken er een feest van zoals wij het willen. Een diner met een kleine kring mensen en een ceremonie en feest met iedereen die wil. En daarna gaan we 10 dagen naar een warm oord. Met zn drieën! Ieder zijn ding, maar sta achter wat je doet. Dan is het goed. ?

 • Reageren
  Sara
  18/02/2019

  Leuk om te lezen en ook de comments! Gelukkig zijn er veel keuzes tegenwoordig, dus iedereen kan zijn eigen ding doen.
  Wij zijn al samen sinds de middelbareschool en na 10 jaar verkering getrouwd! Nu 2,5 jaar getrouwd en een baby van 7 maanden.
  Wij zijn eerst op een maandag getrouwd (gratis), heel intiem met ouders, broers zussen en beste vrienden. We vonden dat al een geweldige dag. We hebben taart gegeten, gelunched op het strand en daarna samen lekker weg geweest.
  Een halfjaar later een groot feest gegeven en nog steeds hebben we het daar vaak over.. wat een prachtige dag was dat!
  Ik vind het nu heel fijn dat ik dezelfde achternaam heb als mijn zoon, dat ik het over mijn man heb en niet mijn vriend en dat alles ook voor de wet van ons samen is. Dat laatste past goed bij ons. Al vanaf jongs af aan hebben we wisselend van elkaar gewerkt, gestudeerd of verdiende de een meer dan de ander. Alles gaat bij ons op de grote hoop en samen maken we beslissingen over ons leven samen!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.