9 manieren om lezen bij je kind te stimuleren

Ik kan niet benadrukken hoe groot het belang is van lezen met je kinderen. Ik zie in ieder geval hoe zeer het bij James al heeft bijgedragen aan zijn spraakontwikkeling en het begrijpen van vele soorten situaties.

In dit artikel geef ik je wat tips over hoe je je kinderen kunt motiveren en stimuleren om te lezen.

 1. Mijn nummer één tip is: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Ook een dreumes van 1 die misschien nog niet zo heel veel geduld kan opbrengen is te motiveren met een leuk boekje met plaatjes en korte verhaaltjes.
 2. Maak lezen deel van de dagelijkse routine. Wij lezen sowieso standaard een of twee boekjes voordat James naar bed gaat en daarnaast vinden we ook overdag altijd wel even tijd om rustig te zitten en te lezen met hem. Ja, ook op momenten dat we er zelf eigenlijk helemaal geen zin in hebben.
 3. Neem een boekenabonnement. Er bestaan boekenpakketten waarbij je kind maandelijks een x aantal boeken ontvangt, afgestemd op zijn of haar leeftijd. Het is voor je kind super leuk om iedere maand een ‘cadeautje’ te ontvangen en dit motiveert ook weer om te lezen.
 4. Laat je kind actief meelezen. Wij zijn hier fan van de nijntje-boekjes, niet alleen vanwege de snoezige tekeningetjes maar ook omdat het boekje rijm bevat. Rijmen is – net als zingen trouwens – heel goed voor de spraakontwikkeling. Dit heeft mijn moeder altijd met mij gedaan en ik doe dat nu met James. Al vrij snel begreep James de rijm in het boek en kon hij de zinnen afmaken. Wat ook helpt is het stellen van vragen aan je kind tijdens het lezen. Bijvoorbeeld: Wat voor kleur heeft de fiets? Hoeveel vlinders zie je? Wat vond je het leukste van het verhaal?
 5. Pak veel gelegenheden aan om te lezen/voor te lezen. Lees de bordjes eens voor als je op de fiets zit of aan het wandelen bent of lees de menukaart in een restaurant voor.
 6. Neem je kind mee naar de bibliotheek. Het is heel leuk om ze daarin een beetje vrij te laten en te zien waar hun interesse ligt. Bovendien is een bibliotheek met ruime keuze aan boeken erg handig als je je kind wilt voorbereiden op een belangrijke gebeurtenis zoals zindelijk worden of grote broer of zus worden.
 7. Leg op verschillende plekken in huis boekjes neer. James heeft boekjes in zijn slaapkamer, de woonkamer en ook in onze slaapkamer. Zo heeft ‘ie altijd de mogelijkheid om een boek te pakken.
 8. Laat ze vaak hetzelfde boek lezen. Hoewel dit voor jezelf misschien retesaai is, is het voor een kind geweldig om een favoriet boek te hebben.
 9. Geef zelf het goede voorbeeld 😉 We leven natuurlijk in het smartphone- en e-readertijdperk waardoor het minder vaak zal voorkomen dat je zelf nog met een fysiek boek op de bank zit, maar toch is het goed als je kind jou ook ziet lezen.

Heb jij nog aanvullende tips?

Volg je me al op Instagram?

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Channa
  30/10/2017

  Elke dag een vast moment werkt hier het beste. Tevens niet alleen maar de standaard boekjes nemen, maar ook boekjes met vakjes die open kunnen of een andere vorm van interactie bieden. Dat maakt het lezen op zijn tijd een stuk leuker.
  Channa onlangs geplaatst…Zo vier je een (piraten) kinderfeestje thuis!My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  31/10/2017

  Helemaal eens! Wij lezen al met ons zoontje sinds hij zijn ogen open heeft bij wijze van spreken haha! Ik vind het belangrijk maar hij vindt het ook echt heel leuk. Minstens 1 keer per dag (voor het slapen) maar als hij vaker wil lezen, vind ik het goed. Dan pak ik met alle liefde weer een boekje erbij (vaak hetzelfde inderdaad).
  Ik weet niet of het toeval is maar ook mijn zoontje sprak heel vroeg en heel duidelijk en heeft een grote woordenschat.

 • Reageren
  Belinda
  01/11/2017

  Mooi artikel! Hier wordt ik blij van als student pedagogiek! Aka toekomstig pedagoog haha 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.