8 redenen waarom ik geen juf zou moeten worden

Toen ik vanochtend het plein op liep kreeg ik het er gewoon benauwd van: tientallen kinderen stonden rondom de nieuwe schommel allemaal te dringen wie er als eerste op mocht. Binnen no-time was het chaos. Aan de juf de taak om orde te scheppen…

En dat was nog maar een van de vele momenten waarop het door mijn hoofd ging ‘ik kan maar beter geen juf worden..’

 • Ik heb geen geduld. En da’s niet handig als juf. Want geduld heb je werkelijk overal bij nodig, zeker als je een stel kleuters onder de duim moet houden. Ik krijg het alleen al Spaans benauwd bij het idee dat je in de pauze 20 bekers moet opendraaien, 30 ritsen moet dichtmaken en 40 veters moet strikken na gym. Om nog maar te zwijgen over het portie geduld dat nodig is om zo’n 30 kinderen stil te krijgen en te laten luisteren.
 • Ik ben niet creatief. Niks nieuws onder de zon natuurlijk, maar als juf is het wel fijn als je op creatieve wijze met de thema’s kunt mee gaan die op dat moment aan de orde zijn. Ik krijg al een wegtrekker als ik een vliegtuigje moet freubelen, laat staan als ik iedere dag weer voor een hele klas met iets origineels moet komen. Ik heb daar toch wel respect voor, hoe de juffen steeds maar weer iets nieuws weten te verzinnen om te knutselen of hoe ze binnen twee uurtjes een hele klas kunnen omtoveren van herfst- tot vakantiethema.
 • Ik ben niet goed in orde houden. Weet zeker dat binnen no-time iedereen op tafel zou staan, ecoline in z’n haar zou smeren en er speelgoed door de klas vliegt.
 • Ik ben slecht in multitasken. Pietje praat tegen je, Jantje moet naar de wc, Josje begint te huilen, Truusje laat iets kapot vallen. Help!
 • Ik raak snel in paniek. Ik zie het al helemaal voor me hoe een kind in de klas met zijn hoofd tegen de punt van de tafel valt, het bloed eruit gutst en hoe daar dan tig kinderen om heen gaan staan en er van mij verwacht wordt dat ik snel en adequaat handel.
 • Ik kan me niet altijd inleven in de wereld van kleuters. Aanstellerigheid daar kan ik bijvoorbeeld niet zo heel veel mee, kinderen die om het minste of geringste gaan huilen. Heel lullig als iemands knuffel op het schoolplein in een plas is gevallen, maar ben ook dan wel weer het type dan zegt tja, dan moet je het niet meenemen.
 • Ik ben niet goed in rechtertje spelen. Heb al moeite met erachter te komen wat er is gebeurd en wie de schuldige is bij mijn eigen twee kinderen als ik er even met mijn rug naartoe sta, dus met een kleuterklas vol zou dat een regelrechte ramp worden.
 • Ik kan niet zo goed tegen heel fysiek gedrag. Gestoei, gevecht, getrek, geduw, ik vind dat maar niks. Dan ben je op het schoolplein zeker aan het verkeerde adres.

Het moge duidelijk zijn dat ik niet in de wieg gelegd ben voor het juf-zijn, maar ik wil wel benadrukken dat ik veel respect heb voor degenen onder ons die voor de klas staan. Vroeger op mijn eigen basisschool nam ik ze maar voor lief, die juffen en meesters, maar nu ik zie wat er eigenlijk van ze gevraagd wordt en hoe intensief de dagen zijn, neem ik mijn petje voor ze af.

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Emma
  16/03/2019

  Haha, en het is nog wel zo leuk!
  Voorlopig vind ik drie kids voldoende om te managen 😉

 • Reageren
  Caro
  16/03/2019

  Drukte, onrust, harde geluiden en chaos gaan niet samen met hoe ik ben?
  Absoluut niet aan mij besteed maar gelukkig zijn er mensen die er heel goed in zijn

 • Reageren
  Marloes
  16/03/2019

  Haha, heel herkenbaar! Juf zou ook echt niets voor mij zijn.

 • Reageren
  Dionne
  17/03/2019

  Haha leuk artikel weer! Ik heb ook 0,0 geduld, dus ik was daardoor ook geen goede leidster op het KDV. Beter dat ik nu iets heel anders doe haha
  Dionne onlangs geplaatst…Online geld verdienen? 12 tips!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.