7 dingen die ik tegen mijn peuter zeg (en hoe ik ze eigenlijk zou moeten zeggen)

Het blijkt dat veel dingen die ik tegen mijn peuter zeg, juist een averechts effect hebben…

“Wat ben je knap!”

Net als iedere moeder ben ik hartstikke trots mijn bloedje. Of het nou is omdat ‘ie een hoge toren gebouwd heeft, een moeilijk liedje zingt of zich uiterst beleefd gedraagt, wanneer ik trots ben geef ik ‘m graag een compliment. Toch schijn je met complimentjes een beetje terughoudend te moeten zijn. Kinderen die alleen maar horen hoe goed ze zijn en hoe goed ze dingen doen, leren niet om te gaan met teleurstellingen (zegt men he, dit verzin ik niet zelf). Als ik een compliment geef, kan ik ook de focus te leggen op de moeite die gedaan is, dus bijvoorbeeld: “wat heb je je best gedaan op die toren”.

“Niet zo aanstellen hoor”

Die peuter van mij kan soms een heel showtje maken om niks. Om een piepklein schrammetje bijvoorbeeld, of om een spinnetje dat over zijn teen loopt. Dat aanstellerige, daar kan ik niet zoveel mee. Dat betekent natuurlijk niet dat ik dat ook zo naar James moet verwoorden. Het is beter om hem uit te leggen dat spinnetjes niet eng zijn of dat een schrammetje wel weer over gaat.

“Nog twee happen en dan krijg je een toetje.”

Tsja, dat omkopen is soms wel heeeeel verleidelijk als ik iets gedaan wil krijgen door mijn peuter. Ik betrap mezelf erop dat ik nogal eens omkoopgedrag vertoon. Een paaseitje aanbieden in ruil voor het stoppen met jammeren, dreigen oma af te bellen als hij niet meewerkt en ga zo maar even door. Een alternatief is om er een spelletje van te maken, of om iets te zeggen als “je bent drie jaar dus we doen nog drie happen”.

“Laat mama dat maar doen.”

Mijn peuter kan zichzelf nogal eens overschatten. Zo krijgt hij niet altijd zijn schoenen gemakkelijk aan en lukt het hem ook nog niet om dingen uit de knoop te halen bijvoorbeeld. Zeker wanneer ik op hete kolen zit, wil ik soms te snel mijn hulp aanbieden. Hier is de peuter overigens vaak niet van gediend. Nog altijd wil hij het liever ‘zelluf doen’. In dit geval is het beter om het samen te doen en vooral niet het heft in eigen handen te nemen.

“Omdat ik het zeg!”

Ondanks dat ik mijn rol als ouder hartstikke serieus neem, zijn er wel eens momenten dat ik geen zin heb om een hele discussie met mijn bloedje te voeren over waarom iets wel of niet mag. Uiteraard heeft een kind veel meer context nodig dan een simpele “omdat ik het zeg”. De volgende keer dat mijn peuter op de bank staat te springen is het dus beter als ik uitleg dat ik dat gevaarlijk vind, of dat ik het niet wil hebben omdat de bank dan anders misschien kapot gaat.

“Niet steeds waarom vragen”

Zoonlief heeft de gewoonte om al de waarom-vraag op me af te vuren als ik nog niet eens ben uitgepraat en daar word ik soms horendol van. Ik kap dat wel eens af, het lijkt bij hem namelijk meer een pavlov reactie te zijn. Pedagogisch gezien is een uitleg echter op zijn plek, net als bij de situatie hierboven. Ik heb hem dus verteld dat de waarom-vraag niet altijd relevant is en dat je ‘m dus niet ALTIJD hoeft te stellen. De vraag waarom papa elke dag naar zijn werk moet kan ik nog beantwoorden, maar waarom bananen geel zijn.. tja daar heeft mama ook geen antwoord op.

“Niet gooien!”

Dan heb je ook nog het idee van het positieve ouderschap, negatieve zinnen schijnen een negatievere uitwerking op kinderen te hebben. Waar ik bijvoorbeeld zeg: “niet gooien!” kan ik beter zeggen “houd ‘m laag die bal!” of “stop met schreeuwen” kan beter geformuleerd worden als: “wat zachter praten alsjeblieft.” “Niet rennen!” beter als “lopen, graag.”

Gebruik jij deze zinnen ook wel eens?

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reageren
  Linda
  31/03/2018

  Herkenbaar.. en dat laatste stukje werkt trouwens als een tiermelier in je voordeel als je zegt.. neeeeee niet die worteltjes eten! Die zijn van mij! Bij ons hebben ze dan allebei (2,5 en bijna 4) binnen no time hun wortels op! Hihi..

  En idd kinderen verstaan het woordje niet niet. Dus idd praten in het geen wat je graag wil hebben.. zachtjes praten, zachtjes lopen, bal vasthouden! Maar dat zei je zelf al..

 • Reageren
  Emma
  31/03/2018

  Hhaha ik ben precies zo, en ik zou nog wel beter moeten weten met mijn pedagogische opleiding?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.