6x issues met een winterbaby

Er komt een koufront deze kant op met gevoelstemperaturen van -20 heb ik mij laten vertellen. Voor mij reden om eens uiteen te zetten met wat voor issues je te maken hebt als je een winterbaby krijgt.

1. Het is gewoon koud. En baby’s houden niet van kou. Ze huilen dus wanneer je ze uitkleedt, ’s nachts omdat ze hun deken afgeschopt hebben en overdag omdat hun handjes afgekoeld zijn. Ik vraag me de hele dag af of Isé genoeg lagen aan heeft, of ze in een dikkere slaapzak moet, of ik een extra kleedje over d’r heen moet leggen en of ik haar twee paar sokken aan zal doen (want sloffen blijven niet zitten).

2. Het is niet alleen koud voor de baby’s maar ook voor papa en mama! In de nacht opstaan is nog net even een tikkie erger als het winter is. Ondanks dat wij de kachel meestal op 18 graden laten staan, voelt het nog steeds alsof je je voet op de Noordpool zet wanneer je uit bed stapt. De twee minuten die ik nodig heb om Isé te troosten, zijn voor mij genoeg om weer helemaal verkleumd in bed te stappen.

3. Het is lang donker. En dat is toch best vervelend wanneer je al om 5.00 ’s ochtends met je goeie gedrag in de kamer zit. Het voelt een eeuwigheid voordat het 9.00 is en de rest van de wereld ontwaakt. Door de lange donkerte ben ik zelf ook extra moe. In de zomer lijk ik meer energie te hebben.

4. Naar buiten gaan is niet zo 1, 2, 3 gedaan. In de zomer volstaat (meestal dan) een simpele outfit en een slaapzakje, maar in de winter moet je een kruik maken, jasje aan, mutsje op, berenpak aan, windcover over de wagen en constant de handjes in de slaapzak proppen.

5. Het is een aaneenschakeling van hoestvirussen en snottebellen. Baby’s pikken werkelijk alles op. Al vanaf de tweede week nadat ze geboren was, is Isé non stop verkouden geweest. Maanden zijn we al met snotploppers, neussprays, vaseline en zakdoekjes in de weer. Tot bloedneuzen aan toe. En ik kan je vertellen: baby’s vinden het vre-se-lijk als je aan hun neusje zit te pielen.

6. Gehannes met kleding. Rompers met lange mouwen zijn DE HEL. Je krijgt er namelijk met geen fatsoen een truitje met eveneens lange mouwen heeft overheen. Toen ik overstapte op rompers met korte mouwen merkte ik dat Iseetje overdag de hele dag koud was. Ook geen optie dus.

Voordelen

Natuurlijk zitten er ook voordelen aan, zo kun je in de winter lekker veel binnen blijven zonder dat iemand daar iets van zal vinden. Ook zijn die kerstkiekjes met je newborn natuurlijk veeeel te schattig.

Mijn beide kinderen zijn in oktober geboren, ik zou dus niet weten hoe het is om in de zomer een baby te krijgen.

Heb jij een winter- of zomerkindje? Wat vond je de voor- en nadelen?

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Anouk
  27/02/2018

  Hier de eerste keer een zomerbaby en de tweede keer een winterbaby. En ik had precies dezelfde winter issues! Zo erg dat mochten we ooit nog voor een derde gaan, ik probeer te plannen dat het een zomerbaby word. Haha.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   27/02/2018

   Echt he, die winter issues haha. Al vond ik 2x in de zomer hoogzwanger zijn heerlijk.

 • Reageren
  Ef
  27/02/2018

  Zomerbaby! Geboren in juni dus hele zomer verlof gehad. Lekker op het ligbed in de tuin knuffelen en buiten voeden en heel veel gewandeld met de wagen.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   27/02/2018

   Lijkt me heerlijk!

 • Reageren
  Anke
  27/02/2018

  Herkenbaar! Mijn zoontje is van januari en als ik terugdenk aan de nachtvoedingen…brrrrr. achteraf heeft hij het denk ik vaak ook iets te koud gehad, wilde dan alleen bovenop ons slapen. In augustus komt baby nr 2 en ik ben benieuwd of dat dan heel anders is!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   27/02/2018

   Ja die nachtvoedingen he! Zou kkkkkkkoud in de winter!

 • Reageren
  Sanne
  27/02/2018

  Lente baby en winterbaby… Eerste was zeeeeker prettiger!

 • Reageren
  Ineke
  27/02/2018

  Baby in april en baby in september en beide geen issues gehad met winters.
  Met baby april heerlijk hele dagen buiten.
  Baby september heeft iets meer van de kou mee gekregen maar eigenlijk nooit ergens last van gehad. Nu komt er baby juni aan, heerlijk weer lekker midden in de zomer kan niet wachten om lekker dagen buiten te zitten en wandelen en te genieten van de zon.

 • Reageren
  Amber
  27/02/2018

  Mijn meisje is 30 november geboren, vooral die rompers herken ik echt! Verder miept onze meid niet veel over de kou gelukkig. Kunnen gerust naar buiten een rondje wandelen, ik denk dat ik het zelf meer koud heb dan zij. Maak me meer zorgen over haar ritme als het straks weer langer licht is ?. Nu heeft ze namelijk al een mooi ritme te pakken.

 • Reageren
  Chaya
  28/02/2018

  Heel herkenbaar. Die van mij is eind december geboren. Zit er net als jou middenin. Vooral die nachten je bed uit zijn het ergst. Zoo koud.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.