6 manieren waarop ik het schoonmaken leuk houd voor mezelf

In mij schuilt geen fantastische poetsvrouw. Ik moet eerlijk bekennen dat iedere mogelijkheid tot uitstel van huishoudelijke klusjes door mij wordt aangegrepen. Tafels afnemen en een rondje stofzuigen oké, maar als ik moet gaan afstoffen, de badkamer moet schrobben of kastjes uitmesten dan gaat dat met ferme tegenzin. Soms tot ergernis van mijn vriend, die wél heel proper is, zeer precies is en die het liefst alles op orde heeft.

Maar goed, de realiteit is dat met twee kinderen thuis die overal sporen van brood, drinken, klei, snippers en zand achterlaten, er geen mogelijkheid is om de boel te laten verslonzen. Als ik het huishouden niet enigszins bijhoud dan zie ik binnen de kortste keren door de bomen het bos niet meer.

En dus maak ik het schoonmaken voor mezelf zo leuk mogelijk zodat ik er niet elke keer met tegenzin aan begin. De laatste tijd lukt het me ook steeds beter om mezelf te motiveren en om er ook echt voldoening uit te halen.

Ik heb een aantal manieren waarop het schoonmaak voor mezelf leuk houd:

Op nummer 1 staat met stip: fijn schoonmaakmiddel. Lekkere geuren, een vrolijke verpakking, een goed verhaal, dat zijn voor mij elementen die me motiveren. Ik gebruik nu al tijden de schoonmaakproducten van method. Niet alleen word ik instant happy van de frisse geur, ook zijn de reinigers op basis van plantaardige ingrediënten én zijn de verpakkingen van gerecycled plastic. Ik heb altijd al moeite gehad met de giftige geuren van andere reinigers die mijn neus binnendrongen als ik ermee aan de slag ging, nu sta ik een stuk relaxter schoon te maken in de wetenschap dat het niet schadelijk is.

Een beloning nadien. Een kopje koffie met een stukje chocola na het schoonmaken is altijd een welkome treat nadat ik mezelf in het zweet heb gewerkt.

Een luisterboek of podcast. Op het moment dat ik mijn oortjes in doe en er een podcast of luisterboek begint, dan vergeet ik eigenlijk dat ik aan het schoonmaken ben. De tijd vliegt en voor ik het weet heb ik de hele keuken gesopt, de ramen gelapt en alle bedden verschoond.

Mijn lievelingspodcast, Bob

Een schoonmaakfilmpje maken voor Stories. Ik voel me toch altijd zo ontzettend productief als ik een filmpje maak van mijn schoonmaakkunsten, die ik even versnel en waar ik een muziekje onder zet. Het lijkt dan altijd heel wat ?

Chille muziek. Een podcast of luisterboek is heerlijk, maar minstens zo fijn is het om een muziekje lekker hard aan te zetten en door je huis te vliegen met een dweil of stofdoek. Niet alleen heb je je huis zo spic en span, ook telt het als flinke workout.

Werken met een schoonmaakschema. Ik krijg altijd heel veel inspiratie en motivatie door de schema’s die op Pinterest te vinden zijn. Zelf ben ik te lui om een hele routine te verzinnen voor alle plekken in huis, daarom vind ik het heel fijn dat je zoiets gewoon kant en klaar kunt printen vanaf verschillende sites. Je kunt zulke schema’s natuurlijk ook aanpassen naar wens. Je hebt speciale schema’s voor dagelijks, wekelijks, en maandelijks schoonmaken. Ik vind het echt handig, want zo vergeet je niks. Zelf zie je misschien bepaalde dingen over het hoofd.

De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat ik eens in de week hulp in de huishouding heb. In mijn eentje zou ik het anders echt niet kunnen bolwerken. Ze doet vaak wat grondigere klusjes waar ik zelf wat lastiger aan toe kom zoals de koelkast schoonmaken, de keukenkastjes grondig onder handen nemen, ramen lappen, de oven schoonmaken, etc.

Wat doe jij om het huishouden leuk te maken?

*Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Jamey
  28/05/2020

  Ik probeer altijd schoon te maken met een lekker foute muziek lijst. Lekker mee tetteren en dan vliegt de tijd voorbij!

 • Reageren
  Peter
  30/05/2020

  Super fijne tips en je hebt groot gelijk het zo aan te pakken !
  Zelf heb ik nnog een extra tip, hahah om het lekker huiselijk te houden, ik beloon mezelf altijd door iets lekkers te zoeken, na het schoonmaken (via bijv:https://www.kupino.nl/folders/jumbo) Werkt ook wel lekker motiverend moet ik zeggen!!

 • Reageren
  Sara
  31/05/2020

  Jaa met kids en een groot huis gaat het hard met de rommel. Mijn man en ik vinden allebei een schoon huis belangrijk en worden er ook oprecht gelukkig van als het zo is. Maar wat gaat het altijd weer hard.. net gestofzuigd en dan draai je je om en ligt er weer wat. Ik denk al tijden na over een schoonmaakster. Het schoonmaken zelf zie ik echt als therapy en vind ik prima.. maar dan moet ik er wel de tijd voor hebben en man en kids de deur uit zijn!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.