6 discussies die ik deze week voerde met mijn peuter

Soms heb je van die discussies met je kinderen.. Ik kan er een boek over schrijven. De afgelopen week ging het als volgt.

“Nee je doet dat ding niet als helm op”.

James had bedacht dat hij een helm wilde. En wel nu. Het eerste de beste voorwerp dat enigszins op zijn hoofd paste, werd gekozen om als helm te fungeren. Maar nee, dat ging mij te ver. Het zag er gewoonweg debiel uit en dus vond ik dat hij dat ding maar niet op moest doen. “Maar ik heb wel echt een helm nodig mama. T. heeft dat ook!” “Dat zal best James, maar T. fietst op een fiets zonder zijwieltjes. Jij krijgt een helm als je ook gaat fietsen.”

“Mag ik dan nu deze op doen als helm?” Nee James, want dat ziet er gek uit. We doen het niet. Punt uit.”

“Ik wil NU naar de basisschool”

De basisschool is een hot topic op het moment en de peuter heeft het dan ook bijna over niets anders. Zijn enthousiasme wordt ook nog eens aangewakkerd door het feit dat we hier thuis – als we de ramen open hebben – de bel kunnen horen. Het kan James niet gauw genoeg oktober zijn. “Ik wil NU naar school, niet over 7 weken. Dat duurt veel te lang!” Ook zijn gastouder krijgt steevast te horen dat hij er voor de laatste keer is, want hij gaat naar de basisschool. Gelukkig voor hem is het inmiddels aftellen geblazen tot de eerste keer proefdraaien.

“Het is te koud om alleen een t-shirt aan te doen”

Kledingissues. Welke ouder herkent ze niet… Ik voer dan misschien geen discussies over het wel of niet aantrekken van een batman pak naar de supermarkt, maar wel over kleding dat te warm of te koud is. Wanneer het 46 graden is dan wil mijn peuter het liefst een joggingpak aan en als het -5 is dan loopt hij het liefst in een t-shirt op blote voeten.

“Ik heb geen muntjes!”

Peuter staat voor de speelgoedauto. Hij vraagt of ik muntjes heb. Ik zeg dat ik geen muntjes heb. Hij zegt dat ik wel muntjes heb want ik haal er toch zeker net eentje uit het karretje? Ik zeg dat dat muntje niet werkt in de speelgoedauto omdat het geen geld is. Hij zegt dat het wel geld is. Ik herhaal nogmaals dat het géén geld is…

“Mama moet op de weg letten”

– “Mama je moet nu echt even kijken naar die windmolens die daar staan!”
– “Mama kan even niet kijken lieverd want ik moet op de weg letten.”
– “Nouhou mama je MOET echt kijken, kijk nou er staan heel veel windmolens en ze draaien ALLEMAAL kijk mama kijk noueven!”

Als James iets interessants op de weg ziet dat MOET ik van hem ook even daarnaar kijken. Maar dat gaat nu eenmaal niet altijd als je aan het rijden bent en dus eindigt het altijd weer op dezelfde manier:

“Jaaaaaaames mama kan nu niet kijken anders dan krijgen we een botsing en dan liggen we in het ziekenhuis ja?!”

“Die stickers plak je alleen op papier”

Zei ik nadat ik al 80 stickers verwijderd had die over de muren van het hele huis verspreid waren. “Maar dat is saai mama als ik ze alleen op een blaadje mag plakken.” “Dat kan wel wezen lieverd maar ik vind het niet fijn om iedere keer weer die stickers van de muur af te moeten halen. Straks maak ik de verf kapot.”

Hebben jullie ook wel eens dit soort discussies met je kind?

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reageren
  Ik
  28/08/2018

  Haha grappig!! Met mijn zoon heb en had ik ook altijd discussies. Vroeger over dit soort dingen die jij beschrijft. Nu over wel of niet op de ipad, kopen van dingen, nog even lezen mogen voor het slapen etc. Hij wil heeel vaak dingen die niet mogen of kunnen. Hij is net 9.. dus succes nog ff hahah

 • Reageren
  Emma
  28/08/2018

  Wat erg van die stickers haha. Dat doen ze hier gelukkig niet! Wel je steigerhoutenmeubels (binnen) bewerken met stoepkrijt, dat dan weer wel, zucht!
  Super tof dat James bijna naar de basisschool gaat! Is hier ook een item maar ze realiseert zich gelukkig dat het nog lang duurt.

 • Reageren
  Eke
  28/08/2018

  Heerlijk herkenbaar! Helaas is Max ook nog eens dubbel belast met eigenwijsheid, helpt ook niet hoor, haha. Afgelopen zomer moest en zou hij zijn snowboots dragen. Na de zoveelste discussie heb ik maar toegegeven.

 • Reageren
  Yvonne
  28/08/2018

  Stickers zijn niet herkenbaar, daar heeft hij niet veel mee.
  Over kleding discussieer ik niet: als hij het niet koud heeft in een t-shirt en korte broek terwijl ik een trui nodig heb dan vind ik dat niet erg. Zijn vader heeft het ook nooit koud dus zullen zijn genen wel zijn denk ik dan 🙂
  Dat je altijd naar dingen moet kijken terwijl je aan het rijden bent herken ik wel. En ik zeg dan hetzelfde als jij haha!
  Fijn dat hij graag naar de basisschool gaat. Is een mijlpaal en blijkbaar is hij er helemaal aan toe.
  Helm doen we hier niet aan. Ik zie hier in de omgeving sowieso bijna niemands kinderen met helm fietsen. Eén vriendje wel, maar die helm past niet goed dus dat is een schijnveiligheid, wat het fietsen gevaarlijker maakt. Hij heeft er dan gelukkig ook nooit om gevraagd.

 • Reageren
  Eveline Fleur
  28/08/2018

  Haha wat een geweldige gesprekken/discussies die je dan kan hebben. Wat je allemaal wel niet meemaakt met een kleintje he. Zo cute!

 • Reageren
  Kelly
  29/06/2019

  Stickers ?? ik heb er echt een fobie voor! Ga al over mijn nek als ze een sticker op hun hand hebben haha.
  Dus hier zeker weten alleen op papier maar ze mogen ze iig gewoon gebruiken ?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.