5x to do voor je partner in de kraamweek

De bevalling zit erop dat betekent dat je als kersvers gezin een intense en bijzondere week tegemoet gaat waar de rol van de man niet geheel onbelangrijk is. Ik spreek uit ervaring.

Mijn vriend was, zoals altijd eigenlijk, mijn steun en toeverlaat tijdens de kraamweek. Ondanks mijn vlotte herstel waren er plenty momenten dat ik echt niet zonder zijn hulp kon en dat ik maar wat blij was dat hij immer dicht in mijn buurt was. Wij hadden de luxe dat mijn vriend rondom de bevalling 2,5 week vrij was waardoor we in het begin ruim de tijd hadden (alhoewel ruim, die weken vliegen toch wel voorbij in een vingerknip) om aan de nieuwe gezinssamenstelling te wennen. Samen uitvogelen hoe het ook alweer zat met een newborn en taken verdelen zodat niet teveel op mijn schouders terecht zou komen. Toen ik er na die 2,5 week alleen voor stond, vond ik dat dan ook helemaal niet erg en had ik echt het idee dat ik alles prima in mijn eentje kon redden. Dit kwam mede door zijn bijdrage tijdens de kraamweek. Daarom hier mijn to do lijstje voor de man in deze oh zo belangrijke en heftige tijd!

To do:

Opletten bij wat de kraamzorg vertelt. Ik zelf was de eerste dagen na de bevalling zo gaar als een doedelzak en kreeg amper mee wat er werd verteld. Het ging letterlijk mijn ene oor in en het andere weer uit. Gelukkig was mijn vriend een stuk helderder en heeft ‘ie keurig alles opgepikt wat de kraamzorg ons allemaal meedeelde. Daarnaast was mijn vriend degene die netjes in een schriftje bijhield wanneer Isé had gepoept, geplast en gegeten en wat haar temperatuur was.

Kind no.2 (en eventueel 3 en 4) entertainen. Voor iedereen in het gezin is het wennen, zeker voor eventuele broertjes en zusjes die misschien nog niet helemaal door hebben wat er nu allemaal aan de hand is. Ook zij hebben hun aandacht nodig. Daar is een mooie taak weggelegd voor de papa. Mijn vriend nam James mee naar de speeltuin, uit wandelen, naar de supermarkt of gewoon even mee tanken of de auto wassen. Alles om Isé en mijn onze rustmomentjes te gunnen en ook om James zijn verdiende aandacht te gunnen.

Mama ontlasten met boodschappen doen, flesjes of kolfspullen uitkoken, kruiken verwarmen en verwisselen en nou ja, eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken om vrouwlief dingen uit handen te nemen.

Helpen bij de borstvoeding. Hoewel ik mijn vriend er soms best om vervloekt heb dat ik alwéér degene was die de pijn moest doorstaan, heeft hij absoluut zijn best gedaan mij zoveel mogelijk te helpen bij de borstvoeding. Bij het aanleggen en het doorzetten was hij onmisbaar en ook bood ‘ie me zo vaak als ik wilde zijn hand als ik weer eens iets wilde fijnknijpen omdat ik getergd werd door vreselijke naweeën tijdens het voeden. Ondanks dat ik degene was op wiens schouders de voedingen terecht kwamen, was hij degene die zorgde dat Isé met een schone luier bij me werd gelegd voor een voeding en daarnaast was hij ook degene die zorgde dat Isé haar boertje na de voeding liet.

Ook niet onbelangrijk: het doen van de geboorteaangifte binnen drie dagen na de bevalling. Waarschijnlijk is dit ook iets wat je als kraamvrouw graag uit handen geeft. Mijn vriend heeft het beide keren gedaan. Handig hierbij is om te checken wat de openingstijden bij het gemeentehuis zijn. Zou knullig zijn als je voor een dichte deur staat!

 Heb jij ook veel steun gehad aan je partner in de kraamweek?

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  29/11/2017

  Mijn vriend kan ook alles afstrepen. Goud waard die mannen
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Plog: Het kasteel van sinterklaas…My Profile

 • Reageren
  Krista
  29/11/2017

  Mijn vriend was & is ook écht mijn grote steun geweest. Zonder hem had ik het zeker niet gered die week. Want vooral ; zoveel informatie. Maar je weet zelf niet dat je van voor of achter leeft.
  Dus heel herkenbaar allemaal! ❤
  Mijn held.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.