5 momenten waarop ik vaak onzeker ben

Iedereen is wel eens onzeker, ook ik. Momenten dat ik terug in mijn schulp wil kruipen, onzeker ben over mijn uiterlijk of momenten waarop ik me afvraag of ik het wel goed doe als moeder.

Wanneer er onverwachts foto’s worden gemaakt. Dan sta ik er eigenlijk nooit leuk op. Mijn schouders hangen, ik sta vaak lichtelijk onderuit gezakt en mijn blik is van nature ook maar een beetje sloom. Ik durf dan ook nooit zo goed te kijken naar de foto’s die op een event zijn gemaakt, want meestal schrik ik me een hoedje en vraag ik me af: ‘zag ik er echt zo uit?!’ Ook zo’n moment is trouwens wanneer mijn camera opent op de selfie stand. Altijd shocking.

Als een gesprek niet helemaal lekker loopt. Of dat nu met een klant is, met een bekende of met iemand aan de telefoon. Ik kan het me best aantrekken als een gesprek om wat voor reden dan ook niet vloeiend verloopt of als er ongemakkelijke stiltes vallen. Ik me er daarna nog rot over voelen en maar hopen dat de ander het niet zo gevoeld heeft als ik.

Als ik nadenk over de toekomst. De toekomst van mijn blog bijvoorbeeld, want ik heb toch altijd de angst dat het zomaar ineens voorbij kan zijn of dat mensen me ineens beu zijn. Dat klanten me niet meer willen of dat ik gewoon passé ben. Dat ik me niet meer genoeg kan onderscheiden ten opzichte van de andere blogs. En dan ook de angst dat als ik geen blog meer heb, ik geen werk zal vinden dat bij me past, of dat ik even leuk vind als het werk dat ik nu doe.

Tijdens een voorstelrondje met andere bloggers (bijvoorbeeld bij een klant). Niet altijd, maar soms. Ik kan best opkijken tegen sommige van mijn collega’s en de bloggers en vloggers die razendpopulair zijn. Als ik mijzelf dan moet introduceren naast hen, dan vind ik dat soms eng en voel ik me onzeker. Om dan achteraf te concluderen dat het allemaal wel meevalt.

Ook in het moederschap ervaar ik heel wat onzekerheden, sterker nog, het moederschap is soms voor mij één brok onzekerheid. Van dingen als: ‘had ik deze val kunnen voorkomen?’ tot: ‘krijgen ze wel genoeg groente binnen?’ en: ‘ben ik wel leuk genoeg voor de kindjes die hier over de vloer komen?’ Dagelijks passeren er vele vragen mijn gedachten.

Herken jij je hier een beetje in? Op wat voor momenten ben jij onzeker?


Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

 • Reageren
  Eke
  20/03/2019

  Ik kan me in alles wel herkennen, behalve het moederschap. En dat terwijl ik het verre van perfect doe. Misschien komt het ook omdat er niemand meekijkt, want op dat soort momenten zou ik wel onzeker raken. Of extra mijn best doen en dat er dan juist dingen fout gaan.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   20/03/2019

   Goed van je Eke! Het overvalt me soms ook wel die onzekerheid in het moederschap, want opzich ga ik wel gewoon lekker mijn gang maar soms dan is daar toch die twijfel.

 • Reageren
  Marloes
  20/03/2019

  Herkenbaar hoor! Ik voel me ook nog regelmatig onzeker op sommige punten. En dan vooral ook met mijn blog, een beetje wat jij ook hebt! En dat van die onverwachte foto’s herken ik ook, haha. Ik had het gisteren toevallig nog op een event.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   20/03/2019

   Haha wat grappig dat je je daarin herkent. Zijn we in ieder geval niet de enige!

 • Reageren
  Lisette
  20/03/2019

  Nou ik kreeg vroeger vaak te horen: dat is niks voor jou, dat kan je niet. Dus toen ik met skiles op een berg stond en we hadden les van een niet zo sympathieke jongen werd her van kwaad tot erger… terwijl de dag ervoor en erna we lessen hadden van een ander die juist de positieve dingen benadrukte en hup hing stuk beter. Stom vind ik het dat ik mijzelf nog steeds door andere laat beïnvloeden…

  • Reageren
   La Vie Sanne
   20/03/2019

   He wat een vervelende opmerking! Ik heb dat soort dingen ook zeker mee gemaakt, toen ik op hockey ging bijvoorbeeld.. Waren er ook mensen die vonden dat dat motorisch niks voor mij was.

 • Reageren
  Yvonne
  20/03/2019

  Onverwachte foto’s: ja. Ja maar ik vind dat soort onzekerheid op mijn leeftijd inmiddels wel iets waar ik binnen 2 seconden niet meer over na mag denken van mezelf. Is te oppervlakkig.
  Over het moederschap ben ik nooit onzeker. Mijn zoon laat me voelen dat ik het goed doe: dat is mijn graadmeter.
  Ik zou vrouwen op willen roepen wat meer naar mannen te kijken: die zijn over het algemeen ook niet onzeker hoor. Maakt het leven een stuk leuker. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

 • Reageren
  Dionne
  20/03/2019

  Zelf denk ik vooral na over het feit dat bloggen als werk niet heel sustainable is. Ik heb zelf twee blogs waar ik aardig geld mee verdien, maar ik vraag mij af hoelang je blogs nog als side hustle kunt gebruiken.

  Ik werk als online marketeer, dus mijn blogs zijn ‘extra’ geld, maar daar twijfel ik wel eens over. Ik denk dat er een tijd komt dat geld verdienen met je blog en blogs in het algemeen, over gaat.
  Dionne onlangs geplaatst…Salarisverhoging vragen? 5 tips!My Profile

 • Reageren
  Fleur Sophia
  20/03/2019

  Ik kan ook soms erg onzeker worden als ik denk aan de toekomst en dan komt het regelmatig voor dat ik een hele dag daarover aan het piekeren ben. Erg vervelend!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.