5 manieren waarop een mobieltje je huid kan verpesten

Ik moet toegeven dat ik heel wat uurtjes met mijn telefoon doorbreng. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen voor de huid? Ik zocht het uit.

Rimpels. Door constant naar beneden te staren op je scherm creëer je rimpels rondom je kin en nek. Hier is zelfs een speciale term voor, de techneck. Door voortdurend naar beneden te kijken verzwakken je nek en kaaklijn, dit wordt veroorzaakt door een afbraak van collageen en elastine. Dr. Engelman legt het als volgt uit: “Die kleine spiervezels hebben een beperkt aantal keer dat ze kunnen plooien”. De voortdurende op- en neerbeweging verzwakt de structuur.” Bovendien, als je met je ogen knijpt om de kleine tekstjes op je scherm te lezen, veroorzaakt dit kraaienpootjes en een fronsrimpel tussen je wenkbrauwen. Of je hier echt wat tegen zou kunnen doen (behalve dan erop toezien dat je niet overmatig op je telefoon zit).. Goed smeren met crèmes is altijd een optie en je zou eventueel de letters op je telefoon groter kunnen maken als je echt te vaak moet knijpen.

Donkere kringen en wallen. Het blauwe licht dat afstraalt van je telefoon, tablet en computer kan je slaapritme verstoren. Gevolg is dat je minder snel in slaap komt en dat je REM-slaap korter duurt. En van slecht slapen krijg je wallen. Het is dan ook aan te raden om minstens een uur voordat je gaat slapen je laptop dicht te klappen en je tablet en/of mobieltje weg te leggen. Ik weet dat het zó verleidelijk om nog even voor het slapen gaan je social media en de laatste nieuwsberichten te checken, maar realiseer dan wat de gevolgen voor je slaapritme kunnen zijn. Je kunt ook je telefoon op nachtstand zetten, dan wordt het licht minder fel en minder blauw.

Acne. Een telefoon is gewoonlijk smerig. Erg smerig. Waarschijnlijk hoef ik jullie niet meer uit te leggen dat je telefoon onder de bacteriën zit. Sterker nog, je telefoon bevat meer bacteriën dan een toiletbril! Daar schrok ik ook even van. Het idee dat je met deze telefoon aan je huid zit… Bah. Het is vanzelfsprekend erg belangrijk om je schermpje goed schoon te houden, bijvoorbeeld met desinfecterende doekjes of een watje met wat ontsmettende alcohol. Als je er niet iedere dag tijd voor wilt vrij maken, dan in ieder geval een keer per week (al is dat eigenlijk veel te weinig, dat snap je).

Allergische reacties. Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde mobiele telefoons en telefoonhoesjes die nikkel, kobalt of chroom bevatten allergische reacties op de huid kunnen veroorzaken. De term hiervoor is Phone Dermatitis. Vooral in de menuknoppen, in het (decoratieve) logo en in de metalen behuizing rondom het LCD-scherm bevindt zich nikkel. Veel mensen zijn in meer of mindere mate overgevoelig voor deze metaalsoort. Gek is het dus ook niet dat mensen een allergische reactie krijgen wanneer ze hun mobiele telefoon veelvuldig gebruiken.

Huidverbranding. Ken je die hitte die van je mobieltje afstraalt na een twee uur durende convo met je mams of vriendin? Deze kan wel degelijk schade toerichten aan je huid. Op termijn kan het zelfs dezelfde schade aanrichten als de zon, hitte verhoogt immers de melanineproductie in de huid en het gevolg is dat je er donkere vlekken van krijgt. Je kunt proberen wat meer handsfree te bellen.

Wisten jullie dat een mobiele telefoon zo slecht kan zijn voor de huid?

Bron 1
Bron 2
Bron 3

 

Dit vind je misschien ook leuk

12 reacties

 • Reageren
  Elisabeth
  08/08/2016

  Ongelofelijk he. Toen ik voor t eerst las over alle bacteriën schrik ik me rot. En al die andere punten die je noemt had ik nog niet eens over nagedacht!!
  Elisabeth onlangs geplaatst…De truttigheid van het loedermoederschapMy Profile

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  08/08/2016

  Dat je rimpels kan krijgen en dat je huid kan verbranden is nieuws voor mij. Dat dat ding zo vies is, wist ik al, maar eerlijk gezegd maak ik mijn telefoon nooit schoon. Ik wil sowieso mijn telefoon wat minder vaak gebruiken, maar dat is nogal lastig als je zo graag vaak op internet kijkt.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Mijn lieve nichtjes uit mijn leven geruktMy Profile

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  08/08/2016

  Dat je rimpels kan krijgen en dat je huid kan verbranden is nieuws voor mij. Dat dat ding zo vies is, wist ik al, maar eerlijk gezegd maak ik mijn telefoon nooit schoon. Ik wil sowieso mijn telefoon wat minder vaak gebruiken, maar dat is nogal lastig als je zo graag vaak op internet kijkt.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Mijn lieve nichtjes uit mijn leven geruktMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  08/08/2016

  Gedver wat een eye opener! Ik ben ook verslingerd aan mijn telefoon en veel puntjes wist ik wel, op de verbranding na. Nu moet ik zeggen dat ik ’s avonds in bed mijn telefoon amper gebruik maar dat is ook vooral omdat mijn partner een hekel heeft aan mijn telefoongebruik hahaha… Goed artikel Sanne!
  Carlijn onlangs geplaatst…Mijn look met geverfde wenkbrauwen en wimpersMy Profile

 • Reageren
  Josan Jongbloed
  08/08/2016

  Ik maak mijn telefoon elke dag schoon mat een billendoekje 🙂 Geen idee of dat ding er tegen kan, maar ik vind dat gewoon frisser. Ik heb ook ergens gelezen dat in het donker op je telefoon kijken op den duur kan leiden tot blindheid. Daarom ben ik daarmee gestopt. ’s nachts ligt dat ding in een dichte la zodat ik nergens blauw licht zie.
  Josan Jongbloed onlangs geplaatst…Mommy Monday winactie Marvel Universe LiveMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  08/08/2016

  Hartstikke ranzig dus eigenlijk! Bah!
  Nicole onlangs geplaatst…Dit zijn de 4 leukste meiden om te volgen op Snapchat!My Profile

 • Reageren
  Nicole
  08/08/2016

  He gadver! Dacht daar helemaal niet bij na. Ja ik weet wel dat t slecht is voor je ogen en dergelijke maar zo’n invloed op je huid had ik niet verwacht..
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie | Bijin Facial Cleanser CreamMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  08/08/2016

  Hé bah! Meestal bel ik idd handsfree met bv mijn moeder, ik vind dat geplak aan je gezicht ook zo’n vies gevoel!
  Nicole onlangs geplaatst…Sleek Highlighting Palette Solstice ReviewMy Profile

 • Reageren
  Simone
  08/08/2016

  Jakkes, zo had ik er nog niet over nagedacht. Toch maar eens wat vaker een doekje er overheen.

 • Reageren
  Teddy
  11/08/2016

  Ik wist wel dat je telefoon vies is en dat dat niet goed is wanneer je hem tegen je huid aan houdt, maar de rest wist ik nog helemaal niet!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.