4 clichés over dreumesen (die echt waar zijn)

De babyfase heeft zo zijn leuke kanten, maar de dreumesfase vind ik toch wel écht een feestje. De babbeltjes, de lieve en ook vaak stoute blikken, de sterke wil, de kieskeurigheid, de capriolen, de omgang met haar broer. Ja, zo’n dreumes van anderhalf is toch wel echt iets voor mij. Ik vertel je over de dreumescliche’s (die echt waar zijn).

Ze leren in sneltreinvaart

Qua ontwikkeling merk ik dat het nu heel snel gaat, vooral qua woordenschat en motoriek. Isé kan nu al twee woordjes achter elkaar zeggen, zoals ‘hier sitte’ en ook luistert ze (relatief) goed naar me als ik haar opdrachtjes geef zoals ‘pak een boek’, ‘zet je schoentjes maar in de kast’, of ga maar vast bij de deur staan’. Het grappige van Isé vind ik dat ze doordat ze nog bijna geen haar heeft, er nog vrij babyachtig uitziet. Daarom is het extra schattig als ze al heel zelfstandig met haar jasje komt aanlopen of haar schoentjes netjes in de kast legt.

De driftbuien steken de kop op

Ik moet zeggen dat ik dat van James niet zo gewend was. Wat dat betreft was hij echt een voorbeeldige peuter en heb ik hem nooit in de supermarkt van de grond hoeven plukken of tot bedaren moeten brengen na een driftbui. Isé is daarin ietsje anders en heeft het sinds kort het gillen ontdekt. Wanneer ze iets afpakt van haar broer bijvoorbeeld en ik haar daarop aanspreek, dan zou het maar zou kunnen dat ze driftig wordt en keihard haar stembanden aan me laat merken. In het begin vond ik dat best hilarisch, want zo’n roodaangelopen driftig koppie is behoorlijk schattig om te zien, maar nu spreek ik haar streng toe wanneer dat gebeurt.

Het zijn echte na-apertjes

Of ik nu op mijn laptop zit te typen, aan het poetsen ben, een lijstje aan het schrijven ben of aan de telefoon hang, mevrouw vindt het maar wat leuk om precies te doen wat ik doe. Omdat ze alles na-aapt is het des te belangrijker om het goede voorbeeld te geven. Laatst maakte ik de fout door in haar vizier het muntje van de winkelkar tussen mijn tanden vast te houden toen ik haar in de autostoel zette. Toen zij vervolgens het muntje te pakken kreeg deed ze hem meteen in haar mond…

Ze zoeken grenzen op

Kijken hoe ver ze kan gaan, dat is dagelijkse praktijk hier. Eerst op haar stoeltje klimmen, dan op de hurken zitten, vervolgens erop gaan staan en vanaf daar op de tafel klimmen. Dreumesen kunnen natuurlijk nog geen gevaren inschatten, dus komt het geregeld voor dat ik als een politieagentje op de bank zit om haar in de smiezen te houden.

Wat vind jij een typisch dreumescliché?

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Moederschip
  16/05/2019

  Hihi ik schreef vorig jaar een artikel over dat ik de dreumespuberteit net niet leuk vond. Om vele redenen: https://moederschip.be/claimgedrag-van-een-dreumes/
  Die periode tussen 1 en 2 jaar mogen ze van mij gerust overslaan. Maar schattig zijn ze inderdaad wel, maar goed ook 😀
  Moederschip onlangs geplaatst…De moeder die ik (niet) benMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  16/05/2019

  Ik vind de dreumestijd ook heel leuk en interessant. Het snelle leren en dat ze zo grappig zijn…Ik kan er de hele dag naar kijken (mijn eigen kind dan vooral). Mijn zoontje had ook geen driftbuien toen, misschien is dat een meisjesding? Hou je maar vast voor de puberteit alvast haha!

 • Reageren
  Roos
  16/05/2019

  Leuke leeftijd! Mijn neefje is erg ondeugend en ik moet hem constant in de gaten houden. Ze snappen het allemaal nog niet zo goed en boos worden heeft ook geen zin om deze leeftijd.

 • Reageren
  Sharon van Bommel
  17/05/2019

  Ik moet echt huilen van het woord dreumes (vind het heul tuttig) maar vind jou kids helemaal fantastisch dus vergeef het je. Lieve foto trouwens die bovenste 🙂

 • Reageren
  Sharon van Bommel
  17/05/2019

  Jouw* kids moest dat natuurlijk zijn haha!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.