3x snelle en makkelijke zomerrecepten

Zwoegen in de keuken met temperaturen boven de 25 graden? Gaan we dus niet doen he. Ik maak het je gemakkelijk met een aantal snelle & makkelijke zomerrecepten.

Gazpacho

Een gazpacho is eigenlijk gewoon een koud tomatensoepje. Het is een van oorsprong Spaans recept dat zeer geschikt is voor warme zomerdagen.

Het leuke van dit soepje is dat je ‘m in een handomdraai klaar hebt, de rode en groene kleuren er áltijd gezellig uitzien op tafel en je er niet meteen tjokvol van zit. Het is een heerlijk receptje als voorgerecht, maar ook als onderdeel van een tapastafel bijvoorbeeld. Voor dit gerecht heb je nodig:

  • Geroosterde paprika 3 à 4 stuks
  • Blik tomatenblokjes (of tomato frito, kan ook)
  • Halve komkommer
  • Verse basilicumblaadjes
  • Knoflook 2 teentjes
  • Rode ui 1 stuk
  • Snufje komijn en snufje chilipoeder
  • (Om de soep meer te binden kun je er nog wat stukjes oud brood aan toevoegen, maar ik vind dit geen must ook al hoort het wel bij het originele recept)

Moeilijk is de bereiding absoluut niet. Het komt erop neer dat je alle ingrediënten tezamen pureert en het goedje vervolgens even goed koud laat worden in de koelkast. Er zijn verschillende manieren om te serveren: met een paar basilicumblaadjes bovenop, in kleine stukjes gesneden paprika of komkommer als topping, of een klein beetje van alles. Doe het in een glaasje en je hebt een prachtig uitziend, vrolijk gekleurd geheel. Tast toe!

Koude pastasalade

Van de Italiaanse keuken hoppen we door naar de Griekse keuken. Ook dit gerecht heeft alle eigenschappen van een perfecte zomermaaltijd: verfrissend, eenvoudig en snel te maken.

Het handige van dit gerecht is dat je het bijvoorbeeld de dag van te voren kunt maken en in de koelkast kunt zetten. En mocht je over hebben, dan blijft deze pasta gerust 2-3 dagen goed in de koelkast. Dit zijn de benodigde ingrediënten:

  • Pasta (fusilli bijvoorbeeld)
  • Feta
  • Zwarte Olijven
  • 1 komkommer
  • Bakje cherrytomaatjes
  • 1 rode ui

Voor de dressing:

  • Theelepel gedroogde oregano
  • Scheutje rode wijnazijn
  • Scheutje citroensap

Kook de pasta in 10-12 minuten gaar. Snijd ondertussen alle groente (zo klein als je zelf wilt) en maak de dressing. Als de pasta gekookt is doe je deze in een vergiet en laat je ‘m afkoelen door er koud water over te laten stromen. Meng als de pasta koud genoeg is alle groenten erdoor en kruimel de feta over het geheel. De dressing mix je er als laatst door.

Frambozentrifle

Een recept dat mijn schoonmoeder geregeld maakt is deze frambozentrifle. Niet moeilijk, maar absoluut smullen geblazen en heel geschikt voor grotere groepen.

Ook dit recept kun je net als de gazpacho in afzonderlijke glaasjes serveren, maar je kunt er ook voor kiezen om het te maken in een grote ovenschaal. Door de verschillende laagjes ziet het er erg leuk uit. Benodigdheden:

  • Bakje frambozen à 250 gram
  • Eierkoeken ongeveer vier stuks
  • Cointreau (of witte wijn of frambozenlikeur)
  • Verse slagroom bakje à 250 ml
  • Vanillekwark 400 gram
  • Eventueel wat muntblaadjes ter garnering

Snijd de eierkoeken in kleine blokjes en besprenkel ze vervolgens met wat cointreau. Wil je het alcoholvrij houden dan kan dat trouwens ook, dan kun je bijvoorbeeld wat frambozensiroop gebruiken. Klop de slagroom stijf met een pureerstaaf of mixer. Vervolgens ga je in laagjes te werk. Dit kan op je eigen manier en komt niet heel precies. Een ideetje: begin met een een laagje eierkoeken, daarna een laagje frambozen, daarna een laagje slagroom, weer een laagje frambozen en daarna een laagje vanillekwark. Eindig in ieder geval met frambozen en eventueel een blaadje munt. Het geheel laat je een uur opstijven in de koelkast.

Pas jij je recepten ook aan in de zomer?

Foto gazpacho: Vitalina Rybakova via Shutterstock, foto salade Shutterstock door oykuozgu, foto trifle: Anastasia_Panait via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

  • Reageren
    Frank
    22/06/2017

    Wij houden van salades en fruit daarom is het in de zomer voor ons een fijne tijd om ons eten aan te passen. De koude pasta salade lijkt me ook wel eens lekker om te maken!
    Frank onlangs geplaatst…SimplicityMy Profile

  • Reageren
    Joyce
    22/06/2017

    Mm hier eten wij in de zomer heel veel pastasalades. Vanavond ook maar weer maken.
    Joyce onlangs geplaatst…Challenge update #3 – Supermarkt vs Turkse winkelMy Profile

  • Reageren
    Liset
    22/06/2017

    Die gazpacho wil ik wel eens uitproberen, ik heb dat eerlijk gezegd nog nooit gehad. En gelukkig bevat het genoeg groente om ook nog eens gezond te zijn.
    Liset onlangs geplaatst…Etos beauty musthaves | Translucent fixing powder & Corrector penMy Profile

  • Reageren
    Michelle
    22/06/2017

    Goede gerechtjes om op een zomerse dag op tafel te zetten, lekker fris! Ik ga snel maar weer eens een pastasalade maken.
    Michelle onlangs geplaatst…Rianca’s journal #1: vooral heel veel fotograferenMy Profile

  • Reageren
    Rachel
    22/06/2017

    Wat een heerlijke pastasalades. Mijn man is hier de keukenprins, maar dit is niet zozeer zijn straatje. Ik denk dat ik het roer weer een keer moet overnemen
    Rachel onlangs geplaatst…Zomerse Bucketlist -met kinderen-My Profile

  • Reageren
    Lindsey Beljaars
    22/06/2017

    Aah ik ben vooral fan van de pastasalade! Deze maak ik iedere dag om lekker mee te nemen naar het werk!
    Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Treaclemoon Douche FoamsMy Profile

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.