3x dit gebeurt hier gewoon niet. Punt uit.


Je zou het principes kunnen noemen. Ik vertel je wat hier in huis in ieder geval niet gebeurt.

 • Er komt geen zandbak in de tuin. Ik ben al overstag gegaan wat betreft een trampoline – een aankoop waar ik overigens soms nog steeds mijn twijfels over heb – maar een zandbak dat gaat hier zeer zeker niet komen. Zand gaat namelijk o-ve-ral zitten en je kan stofzuigen wat je wil, maar da’s eigenlijk een beetje net zoiets als dweilen met de kraan open. En dan heb ik het nog niet eens over NAT zand. Da’s al helemaal ellende. Nu heeft James het geluk dat hij op school naar hartenlust in de zandbak kan spelen (which means dat ik hier sowieso vrij vaak een zandfestijn heb), maar thuis vind ik het echt een ander verhaal.
 • De kinderen slapen niet bij ons in bed. Dat is een regel die we vrij strak hanteren. Komt James ’s nachts naar ons toe getrippeld omdat hij niet kan slapen, kan gebeuren, maar dan brengen we hem rustig terug naar zijn eigen bed, krijgt ‘ie een aai over zijn bol en vertellen we hem dat zodra zijn klok op ‘wakkertijd’ springt hij bij ons mag komen liggen. Daarvoor gebeurt het niet. De enige keer dat we een uitzondering maakten was na zijn val van de trap, toen heeft hij één nachtje bij ons geslapen. Ik ben veel te bang dat als we dit regelmatig toe staan hij dit normaal gaat vinden en dat er dan discussies gaan komen over wanneer hij wel of niet bij ons in bed mag komen liggen. ‘S ochtends lekker met James in bed knuffelen vind ik prima, maar ’s nachts slaap ik echt stukken minder als hij naast me ligt.
 • Er wordt niet met de televisie aan gegeten. Ik ben best wel principieel als het gaat om avondeten. Dat gebeurt altijd aan tafel (idealiter met zijn vieren), de tv staat uit, geen telefoons of spelletjes, maar gewoon een rustig momentje om met het gezin samen te zijn en de dag te bespreken. Noem me ouderwets, maar het eetmoment vind ik onwijs belangrijk. Tafelmanieren overigens ook.

Heb jij ook zulke ‘regels’?

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Monique
  31/12/2018

  Haha I feel you! Exact dezelfde principes haha.

 • Reageren
  Eke
  31/12/2018

  Behalve de zandbak precies dezelfde principes. Als Max toch in de zandbak speelt, dan doen we hem zo’n overall aan. Als het erg warm is in hemd en onderbroek en vegen we hem af voor hij weer binnenkomt. Sowieso meteen douchen, dan valt het erg mee met de zooi.
  Eten voor de tv gebeurt hier ook nooit. Dat ding staat ook alleen aan als er naar gekeken wordt en dat is niet zo vaak. Ik word ook heel onrustig als ik bij iemand ben die standaard een tv aan heeft staan.

 • Reageren
  Yvonne
  31/12/2018

  Nummer 2 en 3 zeker. Zandbak liever ook niet.
  Ik snap echt niet dat ouders hun kinderen regelmatig bij ze in bed laten slapen. Om alle obvious reasons. Gebeurt hier nooit.

  • Reageren
   Yvonne
   31/12/2018

   Frietjes soms wel op de bank bij de tv trouwens…oeps! Nou ja, soms een beetje loslaten die principes 😉

 • Reageren
  Lisette
  31/12/2018

  Ooit had ik die regels wel. Maar toen kreeg ik kind nummer 3 haha en nu is alles overboord
  Lisette onlangs geplaatst…De laatste dag voor de kerstvakantie: veeg mij maar opMy Profile

 • Reageren
  Sara
  31/12/2018

  Ha! De eerste had ik wel bedacht dat het leuk zou zijn voor mijn kleintje (nu 6 maanden), maar nooi nagedacht over de troep in huis!
  De tweede snap ik, maar mijn baby slaapt nu al tussen ons in. Wil ik wel echt gaan afleren, zodat wij ook onze personal space weer terug hebben. Maar op een gegeven moment was slapen het belangrijkste voor ons.
  De derde ben ik ook mee opgevoed en vind ik belangrijk, maar mijn man komt vaak laat thuis en dan wil hij graag iets zien, dus gaat de tv nog best vaak aan.
  Bij ons is ook een regel; geen schoenen aan in huis. Dat vind ik heel belangrijk!

 • Reageren
  Lieke
  31/12/2018

  Zandbak wel gehad maar de rotzooi viel me nog mee moet ik zeggen… Ze zaten er ook vaak naast met iets erin te spelen ipv er echt zelf in te zitten.

  Niet bij ons in bed tja soms is dat makkelijk gezegd. Toen onze zoon 2/3 was kwam het haast elke nacht voor. Gaf een hoop gekrijs als het niet mocht en hij hield dan niet op.. We hadden net ons 2e kindje en hard slaap nodig… Op een keer besloten dit niet meer te willen en echt een week drama gehad maar het was over. Als ik er weer aan denk haha?

  Nr 3 ja hier ook altijd aan tafel en vooral bij het ontbijt doordeweeks.. Als we vakantie en weekend hebben wordt hier gezellig patat op de bank gegeten net als ik vroeger deed bij me ouders. Ontbijt wordt in de vakantie en weekenden ook op de bank genuttigd onder het genot van de ipad?

  Wacht maar tot ze van jou wat ouder zijn haha

 • Reageren
  Carlijn
  31/12/2018

  Heel goed, principes zijn nodig voor kinderen. Ken huishoudens waar amper principes en regels zijn en die kinderen zijn veranderd in losgeslagen wild. Hier slapen ze ook niet bij ons in bed, nooit. Wil ze daar gewoon niet aan laten wennen (ook omdat één van mijn neefjes tot zijn 7e in het bed van zijn ouders sliep, gewoon omdat ze daar ooit mee begonnen zijn). Verder mogen ze hier absoluut niet op de bank springen of staan, moeten ze hun speelgoed eerst opruimen voordat ze iets anders willen doen en mogen ze ’s avonds maximaal een half uur op de iPad.

 • Reageren
  Didi
  31/12/2018

  Hier wel een zandbak in de tuin maar ik heb eigenlijk zelden zand in huis van onze eigen zandbak. Er komen wel hele ladingen zand van de schoolzandbak mee.
  Bij ons zijn beeldschermen verboden bij het avondeten aan tafel. Alleen frietjes mogen op de bank voor de tv. Er mogen geen schoenen op de bank en een grote mond hou ik ook niet van. Dat zijn ook niet alle kinderen gewend als ik vriendjes van mijn zoon moet geloven.
  Verder is bedtijd behoorlijk heilig. 8 uur ligt iedereen er in al dan niet met een boek.

 • Reageren
  Manouk
  31/12/2018

  Wij slapen juist wel samen haha! Al is bij ons de overgang naar hun eigen bed heel makkelijk gegaan. Wij hebben wel als principe om de schoenen in de gang uit te doen. Ik vind het zó vies schoenen in huis. Visite hoeft overigens niet hun schoenen uit te doen, maar zo vaak krijgen we geen visite. En buiten langs de drukkere wegen altijd een handje of de kinderwagen vasthouden.

 • Reageren
  Myrthe de Graaf
  01/01/2019

  Zelf kom ik uit een gezin met vier kinderen waar we nooit tv keken tijdens het eten, de trampoline alleen te vinden was bij vriendjes en vriendinnetjes en de zandbak net als bij James op school stond. Ik ben daar als kind nooit ongelukkig over geweest.

  Nu ik zelf richting de leeftijd van kinderen ga, vraag ik me erg af hoe we het zelf gaan doen. Ik moet bekennen dat ik het fijn vind om te lezen dat deze ‘ouderwetse’ gewoontes vandaag de dag nog prima te hanteren zijn. Wat is nu een betere plek om gezellig als gezin samen te zijn dan aan tafel?

 • Reageren
  Maxine
  01/01/2019

  Zandbak, check! Eten, check! Kinderen bij ons in bed: gebeurt bij ons wel 🙂 Wij vinden het fijn en zij ook, zo af en toe. Als er eentje overstuur is ’s nachts, komt ‘ie lekker bij ons in bed. Voelt ‘ie zich veilig en getroost, wij denken dat het goed voor ze is. 🙂

  • Reageren
   Maaike
   01/01/2019

   Ja hier ook! Ze mogen altijd in bed komen bij ons als ze dat willen. Heb het idee dat ze er soms echt behoefte aan hebben, veilig tussen ons in.

   Ik laat het vanuit het kind komen. De jongste komt bijna nooit en heeft er volgens mij ook geen behoefte aan.

   De middelste heeft een periode gehad dat hij elke avond bij ons in slaapviel en daarna werd teruggelegd. Kwam dan snachts vaak ook nog terug. Laatst zei hij zelf: ik ga nu in mijn eigen bed slapen en dat doet hij nu op een paar nachten met nachtmerries na. De oudste had ook zo’n fase en komt nu heel soms, bijv toen ze zenuwachtig voor haar verjaardag was en toen ze ziek was.

   Conclusie: mijn ervaring is dat ze komen en gaan. Overigens vind ik het heerlijk wakker worden naast een warme slapende pop 😉

   Over de andere principes: hier geen tv maar eten met een ipad komt weleens voor, ze weten dat het niet de standaard is dus genieten er extra van als het een keer mag.

   Zandbak, als ik een grote tuin zou hebben lijkt zo’n schelp me wel leuk! Helaas nu alleen een balkon…

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.