25 tekenen dat ik nog niet toe ben aan een tweede

Een beetje introspectie als het gaat om de afweging van een 2e kindje is helemaal niet zo verkeerd. Ik, of beter gezegd we, zijn er vermoedelijk nog niet klaar voor..

En dit is waarom.

1. Ik ben mentaal nog niet in staat om weer volledige slapeloze nachten te draaien.

2. Ik heb het gevoel dat we op dit moment met z’n drieën helemaal compleet zijn.

3. Als ik naar mensen met twee kinderen kijk in een restaurant denk ik ‘blij dat ik dat niet heb’.

4. Ik knijp ‘m nu alweer voor een volgende bevalling.

5. Ik flip als mijn ongesteldheid uitblijft.

6. Ik ben nog teveel bezig met het feit dat twee kinderen ook betekent dubbel zoveel zorgen voor en zorgen om.

7. Weer 9 maanden niet drinken lijkt me verschrikkelijk.

8. Nu kan James makkelijk uit logeren. Een oppas voor 2 regelen is toch een grotere drempel.

9. Ik ben op dit moment gewoon heel, heel erg gelukkig met één kind.

10. Ik ben er nog niet aan toe om mijn sociale contacten weer op een lager pitje te zetten.

11. Toen we gisteren met z’n drieën in een restaurant zaten en James rustig aan tafel aan het duploen was bedacht ik me dat dat met twee kinderen nooit zou kunnen.

12. Het lijkt me gewoonweg relaxter om eerst het ene kind uit de luiers te hebben voordat het andere kindje geboren wordt.

13. Ik zou op dit moment niet weten hoe ik mijn blog zou moeten combineren met nog een kindje.

14. Ik ben bovendien bang dat het veel druk op mijn relatie zal leggen.

15. Met twee kinderen van twee verschillende leeftijden heb je twee verschillende ritmes, waardoor je nog beter time management moet voeren.

16. Ik vind het geweldig om mijn onverdeelde aandacht aan één kind te geven.

17. Ik moet eerst over mijn overbezorgdheid voor James heen komen om het psychisch weer aan te kunnen.

18. Ik ben blij dat James nu net begint te praten en mij dingen duidelijk kan maken. Met een tweede begint het babycircus weer van voren af aan.

19. Ik ben misschien ook wel een klein, heel klein beetje bang voor agendaseks als het doel ineens is om zwanger te worden.

20. Het past (nog) niet in ons huis.

21. Autoritten met twee kinderen lijken me al helemaal een challenge.

22. Ik romantiseer het hebben van een big family te erg.

23. Nu is het 2 op 1. Met een tweede 1 op 1. Of nog heftiger: als Robert weg is of ik weg ben 1 op 2. Dat betekent dat ik outnumbered ben en mijn aandacht moet verdelen terwijl er nu altijd iemand iets voor zichzelf/iets nuttigs kan doen.

24. Ik ben blij dat ik mijn lichaam van vóór de zwangerschap net weer terug heb.

25. En misschien wel het belangrijkste: mijn onderbuikgevoel zegt dat we er nog niet klaar voor zijn.

Als ik het aan mijn vriend zou vragen, werd de lijst wel zo’n 120 punten lang.

Maar misschien moet ik het ook gewoon niet teveel rationaliseren en op een gegeven moment maar gewoon mijn gevoel laten spreken. Daar gaan echter nog wel een x-aantal nachtjes overheen vermoed ik 😉

Wanneer wist jij dat je wel of niet klaar was voor een tweede?

Dit vind je misschien ook leuk

25 reacties

 • Reageren
  Elisabeth
  12/09/2016

  Je hebt helemaal gelijk! Maar ik ben er zo wel aan toe!!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Dé MamaBloggersDag (dat betekent meer dan 50 winacties)My Profile

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  12/09/2016

  Je moet gewoon je gevoel volgen Sanne! Niets moet! Wij hebben heel lang getwijfeld of we voor een tweede kindje wilden gaan. Met zijn drietjes voelde het namelijk heel goed en harmonieus. Toen mijn dochter bijna 3 was en we op vakantie waren, besloten we ervoor te gaan. Tussen mijn dochter en zoon zit 3,5 jaar. Een mooi leeftijdsverschil. Ik had ook niet eerder een tweede kindje willen hebben, omdat ik de verzorging en opvoeding van mijn kinderen grotendeels alleen doe vanwege een zeer uithuizige vriend. Nu was mijn dochter al wat zelfstandiger toen haar broertje werd geboren. Ik had het denk ik nog veel pittiger gevonden wanneer de kinderen sneller op elkaar waren gekomen. Je merkt het vanzelf wanneer je er klaar voor bent Sanne en misschien houd je het wel bij één kindje. Dat kan natuurlijk ook.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Mijn eerste work-out uit het Killerbody boek (video)My Profile

 • Reageren
  Josan Jongbloed
  12/09/2016

  Ik denk dat de beste graadmeter je gevoel is. Je weet zelf wel wanneer of waardoor je er wel klaar voor bent. Aan de andere kant is het ook best lastig om het helemaal te doorgronden voordat je er in zit. Na chaos komt er ook wel weer een periode van dat alles weer van een leien dakje gaat. Toen ik er serieus over nadacht moest ik niet aan een tweede denken. Gelukkig heeft het leven een leuk gevoel voor humor en was ik al zwanger van een tweede en later derde voordat ik dat wist…daar gingen al mijn argumenten.
  Josan Jongbloed onlangs geplaatst…Nationale Mamabloggers Dag + winactieMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  12/09/2016

  Poeh als ik dit zo lees dan denk ik “wil ik wel een tweede?” Haha..!
  Nicole onlangs geplaatst…Perfect fotocadeau + winactieMy Profile

 • Reageren
  Channa
  12/09/2016

  Heel lang wilde ik ook heen tweede maar ineens was het gevoel daar. We wilde het wel! Alle bovenstaande punten overleef je op zo’n moment ook wel weer!
  Channa onlangs geplaatst…Het was weer tijd om te shoppen bij de Action!My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  12/09/2016

  Je gevoel zegt alles! Daar vooral naar luisteren en je niet laten gek maken door mensen die vragen wanneer de tweede komt. Valt me wel op dat vrij vroeg in je lijstje staat dat je je met drie al compleet voelt. Dat lijkt me toch de belangrijkste… Zou het dan zomaar kunnen dat het bij James blijft? Sorry hoor, ongepaste nieuwsgierigheid 😉 1 op 2 is trouwens heeeeeel goed te doen en uit eten met twee kindjes ook. Daarover geen zorgen.
  Carlijn onlangs geplaatst…Review: vernieuwde babycare-producten van EtosMy Profile

 • Reageren
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  12/09/2016

  Haha ik ben momenteel zwanger van de tweede! Bedankt hè 😉 Maar ik wilde ook nooit een tweede en toen opeens wel. Was gewoon een gevoel. En ach al die dingen die je noemt, lossen zichzelf ook wel weer op denk ik dan. Twee kinderen mee uit eten nemen kan vast 😉
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Tien irritaties!My Profile

 • Reageren
  Raf Yspeert
  12/09/2016

  Wij kregen in een keer 2 (een tweeling)! Ook is was bang dat ik m’n aandacht moest verdelen en of ik dat wel kon maar liefde laat zich niet delen, alleen maar vermenigvuldigen. Het is zó gezellig!

 • Reageren
  Bregje
  12/09/2016

  Oh ik had de lijst zo zelf kunnen schrijven! Hier nog geen gevoel of behoefte aan een tweede en weet ook niet of dat nog verarderen zal..
  Bregje onlangs geplaatst…Oh Happy Day #25: Logeren, Musical en shoppen!My Profile

 • Reageren
  Diantha
  12/09/2016

  Hi Sanne! Ik denk dat de eerste een veel grotere aanpassing is dan de tweede.. Juist van iedereen die bij de eerste best (erg) moest wennen en waarbij alles verre van ideaal verliep met de slapeloze nachten, hoor ik dat je de tweede er best makkelijk bij doet. En ik denk dat tweede kindjes in een ander ritme terecht komen en daardoor vaak ook makkelijker zijn. Juist omdat het niet 2:1 is. Als ik het voor het zeggen had zou ik het liefst 2-2,5 jaar tussen mijn kindjes hebben, dat lijkt me een mooi leeftijdsverschil. Liefs

 • Reageren
  Susan
  12/09/2016

  Ik herken heel veel van je punten. Mijn dochter js net als James bijna twee. En ondanks dat ik zoveel punten herken blijf ik vasthouden aan mijn “ideaalbeeld op papier” en dat is dat er maximaal 3,5 jr tussen de kindjes zit. Want 1 op de basisschool en een verse baby lijkt me ook zo vliegen met halen en brengen…. En dan aan de andere kant zie ik een vader of moeder in de speeltuin die hun tijd moeten verdelen tussen een kind die wil schommelen en het andere dat van de glijbaan wil en dan denk ik…zo fijn alleen mn dochter die alle aandacht kan krijgen.
  Plus dat mn dochter nog veel borstvoeding drinkt, moeilijk slaapt en s nachts wakker word…….
  Wij denken er dus ook nog een x-aantal nachtjes over na 😉

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  12/09/2016

  Ik denk dat je genoemde punten genoeg zegt :). Vooral dat je aangeeft dat je gelukkig en compleet bent zo met z’n drieën is het denk ik voldoende om (nog) niet aan een tweede kindje te beginnen. Ik had namelijk precies datzelfde gevoel nadat ik mijn tweede kindje kreeg. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om aan een derde te beginnen. Dan word ik juist Spaans benauwd, haha. Ik voelde me met één kindje nog niet compleet, maar toen mijn zoon werd geboren was hij the missing link en was het gezin compleet. Een tweede kindje erbij is niet 1+1=2 , maar 1+1=3. Ik vond het een stuk drukker en vooral de slaapjes die elkaar afwisselen zodat je zelf geen oog dicht doet wel killing. Gelukkig zijn ze nu ouder en wordt het steeds makkelijker en ben ik heel blij dat ze maar 1 jaar en 9 maanden van elkaar verschillen in leeftijd. En wist je dat er heel veel gezinnetjes zijn met 1 kindje? Bij mijn dochter op school zijn er best veel kindjes die geen broertjes of zusjes hebben. Helemaal niet gek dus ;).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…De nieuwe OPI Washington DC fall/winter nagellakcollectieMy Profile

 • Reageren
  Manon
  12/09/2016

  Je hoéft natuurlijk ook geen tweede te willen/krijgen he. Als jullie blij zijn met één kindje, kun je het natuurlijk ook lekker zo laten 🙂

 • Reageren
  Dita
  12/09/2016

  Als het aan mij ligt laten we het bij 1 kind. Mede door bepaalde punten die je noemt. En voor mij voelt ons gezin compleet zo met Mila.
  Dita onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven – september 2016 #1My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  12/09/2016

  Herkenbaar Sanne. Ik was ook niet “klaar” voor een tweede maar ik wilde wel een tweede. Mijn dochter was net vier jaar toen haar broertje werd geboren. Ik heb bewust iets langer gewacht.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin #37My Profile

 • Reageren
  Ilse
  12/09/2016

  Allemaal hele begrijpelijke redenen! En er is ook geen haast bij lijkt me, veel mensen zeggen dat er niet teveel verschil in leeftijd moet zitten omdat ze anders geen aansluiting meer hebben. Ik pas echter op bij een gezin waarbij tussen de eerste en de tweede zes jaar zit en die twee zijn juist ontzettend leuk met elkaar 🙂 De oudste vind het ook heel leuk om een beetje voor haar broertje te zorgen en ze hebben nooit ruzie, de oudste is daar te verstandig voor en ze pakken nooit elkaars speelgoed af omdat ze juist heel verschillende interesses hebben. Gewoon lekker wachten tot je je er klaar voor voelt inderdaad!

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  12/09/2016

  En wie weet komt er nooit een tweede kindje, ook dat kan 😉 Er komt een tijd dat je gevoel gewoon verandert denk ik! Lekker genieten van je prachtige gezin!
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Eerste vakantie met dreumes #1My Profile

 • Reageren
  Milou
  12/09/2016

  Je hebt absoluut gelijk, als je gevoel zegt: nee. Dan is dat vaak het beste antwoord.. Een aantal van je punten herken ik wel hoor. Onze zoon wordt nu bijna één en ik hoop ooit nog een kindje te mogen krijgen maar de drang die ik had toen ik heel graag een kindje wilde, heb ik nu nog niet.
  Milou onlangs geplaatst…Kinderen en huisdierenMy Profile

 • Reageren
  Shirley
  12/09/2016

  Hoi Sanne,

  Leuk geschreven! Ben stiekem wel benieuwd of je erover na hebt gedacht wat jullie zouden doen mocht je weer onverwachts zwanger raken… Hele persoonlijke vraag die je absoluut niet hoeft te beantwoorden als je dat niet wilt!

  Groetjes,
  Shirley

 • Reageren
  Marlon
  12/09/2016

  Ik herken het zo enorm! Vroeger droomde ik van een gezin met meerdere kindjes. Het leek mij geweldig en zeker ook voor de toekomst prachtig om meer mensen aan tafel te hebben en op te zien groeien. Inmiddels heb ik een (pittige) peuterpuberende dochter van 3 jaar en is dat (ideaal) beeld enorm veranderd. Ik zie er tegenop om weer in de luier fase te moeten komen, de slapeloze nachten, aandacht verdelen en weer een deel van mijn vrijheid die ik op moeten geven. Dan nog niet eens gesproken te hebben over het feit financiën… wéér opvang regelen wat een klap geld kost en dat voor zeker 4 jaar tot ze naar de basisschool gaan. Nee op dit moment heb ik mijn handen vol aan mijn terror meid en dat is voorlopig voldoende. Wellicht zal mijn gedachte veranderen naarmate zij ouder en zelfstandiger is en ik ineens weer klapperende eierstokken krijg maar voor nu, geniet (én strijd) ik volop van en met mijn meisje

 • Reageren
  Patricia
  12/09/2016

  Hier zeiden we vanaf dag 1 al dat het er hoogstwaarschijnlijk bij 1 zou blijven. Na een paar jaar had ik wel weer een kriebel verwacht maar die bleef uit. We hebben het er dus bij 1 gelaten en staan nog steeds vol achter die keuze. Inmiddels gaat ze naar de basisschool en zijn we nog steeds dolgelukkig met z’n drietjes.
  En inderdaad als ik mensen met meerdere kinderen zie dan denk ik vaak Phoe blij dat ik dat niet heb zeg hahah

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  12/09/2016

  Jij zal de vraag ongetwijfeld ook heel vraag krijgen en volgens mij heb je meer fan genoeg goede redenen nog even lekker alleen van James te genieten.
  Je Bent nog zo jong, nog alle tijd voor een tweede
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Roadtrip Amerika met dreumes #3: NEW YORK!!!!My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  12/09/2016

  Bij ons is het niet uit vrije wil, maar anders weet ik niet of er wel al een 2e was geweest. Mijn zoon wordt deze maand 4. Ik vind het zo fijn om hem alle aandacht te kunnen geven. Mocht er ooit nog een 2e komen, dan kan hij daar ook heel bewust van genieten. Ik herken echt alles wat je zegt en dat je het allemaal zo goed kunt benoemen zegt veel ;). Jij hebt de “luxe” dat je nog heel jong bent. Helaas tikt de klok bij mij heel snel. Maar wij zijn heel blij met ons mannetje dus als we met ons drieën blijven zijn we ook heel blij.

 • Reageren
  Andrea
  12/09/2016

  Haha 3 én 11! ?? hahaha! ??
  Andrea onlangs geplaatst…BORSTVOEDING GEVEN – MIJN ERVARING EN TIPSMy Profile

 • Reageren
  Denise
  17/04/2018

  Leuk om te lezen, nu je inmiddels een tweede hebt! Ik ben sinds gisteren op je site gestrand (en ja,nu al op pagina.. 80?), je hebt een leuke schrijfstyle! Lig regelmatig in een deuk 🙂
  Nog geen kids, maar wel heeeeeeeel hard klepperende eierstokken. Leuk om alvast tips en ervaringen te lezen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.