12x moeder zijn is…

Het moederschap is natuurlijk hartstikke leuk, mooi, fantastisch, uitdagend, geweldig, ontroerend en al dat soort dingen meer, maar het is óók bij tijd en wijle stressvol, vermoeiend, frustrerend en ook echt wel eens wat minder gezellig. 10x moeder zijn is…

1. Genoegen nemen met minder dan 6 uur slaap. Of nou ja, eigenlijk neem ik daar geen genoegen mee, maar ik heb niet zoveel keus 😛

2. De kinderboerderij van voor tot achteren kennen en het meteen door hebben als Francien het varken niet op haar plek ligt.

3. Tóch vis klaarmaken ondanks je extreme haat aan en fobie voor vissen omdat je kinderen toch echt hun Omega-3 vetten nodig hebben.

4. Geen wedstrijd. Al denken sommige mensen daar anders over.

5. Er helemaal oké mee zijn als je dingen niet af krijgt omdat dat simpelweg betekent dat je kinderen meer aandacht hebben gehad.

6. Een compleet onlogische Netflix-aanraderslijst hebben omdat ‘ie wordt overspoeld door filmpjes van Kikker, Peppa Big, Brandweerman Sam en andere felgekleurde hysterische kindertaferelen.

7. Altijd wel ergens kritiek op krijgen. Of dat nu is omdat je je kroost laat vaccineren, je kind teveel appels eet, je wel eens een potje opentrekt, je teveel of juist te weinig corrigeert.

8. Heimwee, echt pijnlijke heimwee hebben naar de fases die voorbij zijn en nooit meer terugkomen.

9. Accepteren dat rustig poepen er de komende jaren gewoon niet meer bij is. Laatste keer was ergens september 2014 vermoed ik.

10. Bij het vertrekken gedwongen bent een marge van een half uur aan te houden omdat kinderen nu eenmaal voor heel veel en vooral onverwachte vertraging op de lijn zorgen.

11. Nooit meer een wekker hoeven zetten. Want: kinderen.

12. Keer op keer weer constateren dat de cliché’s van het ouderschap zó waar zijn: Ja, ze worden veel te snel groot, yup, je krijgt er zoveel voor terug, en nee, je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Herken jij deze cliché’s?

Dit vind je misschien ook leuk

12 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  13/09/2018

  Nogmaals: je moet toch wel heel fit zijn om zo lang met minder dan 6 uur slaap te kunnen functioneren…Ik zou het niet kunnen in ieder geval (ben dan ook niet fit dus blij dat mijn kind zich aan mijn gesteldheid aanpast).
  Krijg je echt zoveel kritiek op appels, potjes e.d.? Jezus zeg…Mijn kind heeft dagelijks appels gegeten en altijd potjes gehad vanaf 4 maanden tot een jaar. Een hartstikke gezond kind altijd en geen gestreste moeder (ook heel belangrijk). Oh, en nooit borstvoeding gegeven. Heb nooit kritiek van mijn omgeving gehad, maar ja, ben geen blogger 😉

  • Reageren
   Yvonne
   13/09/2018

   N.B. Die appels at hij niet vanaf 4 maanden natuurlijk 🙂
   Wat ik heel erg herken is heimwee naar tijden die niet meer terugkomen (babytijd etc).

   • Reageren
    La Vie Sanne
    13/09/2018

    Ja James eet soms wel drie appels op een dag. Dat schijnt niet goed voor z’n tanden te zijn. Daar kan ik opzich in komen. Maar ik denk dan: beter een appel dan een snoepje, toch?

    • Reageren
     Yvonne
     13/09/2018

     Ja dat schijnt zo te zijn. Mijn vader at 30 jaar lang minimaal 5 appels per dag (een beetje verslaafd ja haha!) en heeft zijn gebit er helaas mee verpest aldus de tandarts (en moest dus een kunstgebit). Het schijnt een enorme zuuraanval op je tanden te zijn. En dan nog de suiker die erin zit, maar wat dat betreft inderdaad: beter een appel dan een snoepje! Ik tel fruit altijd mee als snoep ivm de suiker die erin zit (suiker = suiker). Maar hey, iedereen moet doen wat ie wil. En mijn kind eet niet veel snoep (en drinkt alleen water) en heeft toch slechte tandjes. Doe je alles goed, denk je, heeft hij toch pech…

  • Reageren
   Yvonne
   13/09/2018

   Ze bedoelt denk ik dat ouders van nu het echt nooit goed kunnen doen. Volg maar eens allerhande discussies. Vooral de oudere generatie heeft nogal wat kritiek op de huidige generatie ouders. Terwijl wij echt wel meer op ons bordje krijgen en meer keuzes moeten maken, maar dat er altijd wel iemand is die deze keuzes veroordeelt. Werkende moeders moeten minder werken, thuisgrootmoeders moeten meer werken, borstvoeding versus flesvoeding etc.

   • Reageren
    La Vie Sanne
    13/09/2018

    Exact, er is altijd wel iemand die er iets van vindt. Ik vind dat toch interessant, want ik oordeel zelf helemaal niet zo snel.

 • Reageren
  Yvonne
  13/09/2018

  Ahum, ’thuisBLIJFmoeders’ bedoelde ik uiteraard. ? Autocorrectie…grrr.

 • Reageren
  Yvonne
  13/09/2018

  Grappig geschreven! Ik houd ook totaal niet van vis maar inderdaad, dat gaf ik ook gewoon toen ze klein waren. Nu hebben ze een beetje hun eigen (puber)eetgewoonten. ?

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  13/09/2018

  Haha, zo herkenbaar! Even een tip: je kunt ook een kinderprofiel aanmaken op Netflix. Dan blijft je eigen profiel lekker up to date met de juiste aanraders en jouw kids kunnen veilig Netflixen zonder dat Orange is the New Black voorbij dendert ;). Vind dat zelf echt superhandig, want inmiddels surfen mijn kids zo naar hun eigen profiel en blijven ze in de kinderomgeving. En ja, dat rustig naar de wc gaan in de eerste kinderjaren is zeer zeldzaam. Zit je daar met twee kids aan je voeten terwijl je even je momentje neemt, haha! Maar het komt wel weer hoor, inmiddels kan ik rustig naar het kleinste kamertje van het huis ;).

  • Reageren
   La Vie Sanne
   13/09/2018

   Goeie tip van dat kinderprofiel! Scheelt een hoop gedoe haha.

 • Reageren
  Eefke
  13/09/2018

  Hahahaha nummer 4& 7. Gebeurt teveel vind ik, vrouwen maken het elkaar zo moeilijk.

 • Reageren
  S
  14/09/2018

  Leuke punten Sanne, op veel vlakken heel herkenbaar!
  Twee dingen. Punt 9. Hier twee pubers van 11 en 13. Ik kan nog steeds niet rustig poepen.
  Punt 11: de wekker is weer paraat. Ik moet ze echt uit bed slepen. De uitslaapochtenden komen terug!

  Ik snap je heimwee naar sommige fases. Maar hoe cliche, alle fases zijn leuk. Mijn puber van 13 is nu bijna een kop groter, en dat is heel gek maar ook heel leuk. Mijn dochter is 11, en nu een echte dame aan het worden. Zo leuk om over make-upjes en kleding te kletsen.
  Maar geniet nu nog maar lekker van jouw kanjers zolang te klein zijn.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.