10 normale dingen die ik niet meer kan nu ik zwanger ben

cover zwangerschapsartikel

Zwanger zijn gaat natuurlijk behalve met veel leuke dingen en gevoelens, ook gepaard met een hoop onhandigheden. Er zijn vast veel vrouwen die zich in het volgende artikel kunnen herkennen, en voor de andere dames: dit staat je allemaal te wachten wanneer je ooit zwanger wordt..

1. Elegant opstaan uit een bank/bed/stoel. Je rechte buikspieren verdwijnen tijdens je zwangerschap. Dit komt omdat ze moeten wijken voor je groeiende buik. De zogenaamde peesplaat die in het midden van je buik tussen de rechte buikspieren ligt, verslapt ook. Je kunt daarom alleen nog maar je schuine buikspieren gebruiken. Dit heeft als gevolg dat ik als een mislukte circusartiest uit bed of uit een stoel moet stappen. Met als dieptepunt dat mensen me soms aan mijn billen omhoog moeten duwen, om te voorkomen dat ik achteruit weer terug val.

2. Op mijn rug in bed liggen. Dit is niet fijn meer omdat het gewicht van jouw kleintje, samen met het gewicht van de placenta en het vruchtwater, een zware druk uitoefenen op al je organen. Je kunt je wel voorstellen dat dit zeer ongemakkelijk kan zijn. Vergelijk het maar met iemand die met zijn volle gewicht op je buik gaat zitten (oké, dit is misschien een wat overdreven vergelijking, maar zo voelt echt wel soms!).

3. Bukken. Ja wat wil je met zo’n pens. Onwijs chill ook dat de budgetartikelen altijd onderaan staan in de supermarkt.

4.Normaal’ lopen. Nee dat gaat echt niet meer. Ik heb mijn waggel-fase lang ontkend, maar dat heeft nu absoluut geen zin meer. Als je mij aan ziet komen lopen dan moet je volgens mij denken dat ik Katrien Duck the second ben. En dan moet ik ook nog opmerkingen incasseren als ‘wat loop jij raar op die hakken…’

5. Het houden bij 2 broodjes bij de lunch. In principe ben ik een normale eter, tijdens mijn zwangerschap ook steeds gebleven. Maar nu het einde nadert merk ik toch dat mijn voedingsbehoefte toeneemt. Waar ik normaal lunchte met twee boterhammen en een cracker, zijn dat nu soms vier boterhammen en hoppa ook nog een salade erachteraan. Dit verschilt overigens per dag, de ene keer heb ik meer honger dan de andere keer.

6. In de zon zitten. De zon, mijn allergrootste vriendje. Das war einmal. Behalve dat ik het de hele dag snoeiheet heb, is het in verband met overpigmentatie tijdens de zwangerschap niet verstandig om je snuit bloot te stellen aan de zon. Je kunt hier een flink zwangerschapsmasker aan overhouden als je niet oppast.

7. Over straat lopen zonder dat iemand je aanspreekt. ‘Hoe lang moet je nog’? ‘Weet je al wat het wordt?’ ‘Geniet nog maar even van de rust, straks is het voorbij!’ Mensen voelen zich op een een of andere manier altijd geroepen om je aan te spreken als je zwanger bent. Ik heb het vooral in de rij bij de supermarkt, of als ik gewoon over straat loop. Ik vind het niet erg hoor, maar moet er nog steeds aan wennen dat ik blijkbaar soms een wandelende attractie ben.

8. Scheren. Over deze hell of a job heb ik het al meerdere malen gehad in mijn zwangerschapsupdates. Ik zal jullie de details daarover besparen, maar als je een enorme afdak boven je  va-jay-jay hebt, dan hoef je het echt niet te proberen er met een scheermes nog iets van te maken. Tenzij je het mooi vindt om een verknipte moestuin te hebben daar beneden. Dan moet je het vooral doen.

9. Een broek aan. Gewoon, omdat het niet meer past. En omdat er op dit moment weinig zwangerschapsbroeken beschikbaar zijn waar ik mijn hele hebben en houwen nog in kan proppen. Laat staan uit kan komen. Mijn outfits bestaan dus vooral uit leggings en oversized jurkjes.

10. Slapen. Gaaaaaaaaaaaaap. Waar (lekker) slapen normaal iets vanzelfsprekends is, is het in de zwangerschap een cadeautje als je een nachtje aan één stuk door de binnenkant van je oogleden kunt bekijken. Forget it dat je in de laatste maanden nog meer dan 6 uur slaap per nacht hebt. Klinkt nu misschien heel dramatisch, maar we weten allemaal dat dat niet veel meer is als je kindje eenmaal is geboren. Een goede voorbereiding dus. Ik koester nu maar de momentjes die ik overdag even bij kan tanken.

Bovenal is zwanger zijn gewoon leuk, mooi en heel speciaal. Laten we dat niet vergeten. Ik geniet elke dag van het mini-mensje dat in mij groeit en ik voel mij bevoorrecht dat mijn lichaam in staat is zoiets bijzonders voort te brengen.

Zijn er dames die ervaringen met bovenstaand lijstje hebben? En als je ooit van plan bent zwanger te worden, waar zou je dan het meest tegenop zien?

Dit vind je misschien ook leuk

28 reacties

 • Reageren
  Beautydagboek
  23/09/2014

  Heel herkenbaar Sanne! Ik moest me altijd van de bank afrollen om er vanaf te kunnen komen en ook bukken is een ramp. Ik kwam gewoon niet meer omhoog, haha. Honger had ik als een paard, maar dat had ik ook tijdens de borsvoedingstijd, wat een energie heb je nodig! Gelukkig sliep ik verder wel goed en ook ’s middag deed ik een tukje. Ik was gewoon zo moe, dat slapen altijd wel lukte gelukkig. Heel veel succes met de laastse loodjes, het gaat zometeen gebeuren, spannend!
  Beautydagboek onlangs geplaatst…Feest! Ik ben vandaag jarig!My Profile

 • Reageren
  Anneleen
  23/09/2014

  Wow dat van die rechte buikspieren wist ik helemaal niet 🙂 lijkt me best lastig! Heb je dan ook minder evenwicht? Ik denk dat ik het slapen en het bukken heel vervelend zou vinden. Wat zie je er trouwens goed uit Sanne! Je hebt een hele mooie buik! Ik wens je veel succes met de laatste loodjes, geniet nog maar goed van het zwanger zijn. Ik vind het samen met jou heel erg spannend… Liefs!

  • Reageren
   La VieSagista
   23/09/2014

   Hoi Anneleen, het evenwicht is volgens mij niet minder, maar je bent wel echt heel klungelig met alles. Omdat je voor alles je buikspieren nodig hebt natuurlijk.

   • Reageren
    Jennifer
    23/09/2014

    Je evenwicht wordt ook verstoord door het extra gewicht aan de voorkant, al ben je daar niet bewust van. Daardoor gaat opstaan dus ook moeilijker, niet alleen door slappere, verdrukte spieren.
    Jennifer onlangs geplaatst…Birthday Wishlist 2014My Profile

 • Reageren
  Nadia
  23/09/2014

  Wat een prachtige foto! En sommige dingen klinken echt grappig, het waggelen bijvoorbeeld, en dat mensen je bij je billen omhoog moeten duwen… 🙂

  • Reageren
   La VieSagista
   23/09/2014

   Ja genant he! Nooit gedacht dat ik zo snel mensen aan mijn billen zou laten zitten..

 • Reageren
  anne
  23/09/2014

  Als ik in de toekomst besluit dat ik een kindje wil ( ben nu 26 jaar), dan zou ik eerst zwart op wit willen hebben dat ik een keizersnede krijg. Ik zou absoluut nooit een vaginale bevalling willen meemaken.

  • Reageren
   La VieSagista
   23/09/2014

   Dit kun je inderdaad op voorhand laten vastleggen. Maar bij een keizersnede heb je verplicht 6 weken herstel en mag je niks tillen. Dit is dus ook heel zwaar. Je mag je kindje ook niet tillen en dit lijkt mij juist vreselijk.

   • Reageren
    Gwen
    23/09/2014

    Zijn ze niet zo happig op, op keizersnedes. Vooral niet bij het eerste kind omdat het altijd risico’s meebrengt voor volgende zwangerschappen en bevallingen. Ik heb overigens wel een ks gehad bij de eerste omdat ze in stuit lag en ga de gyn smeken om weer een ks, maar liever wil hij dat ik het natuurlijk doe ditmaal omdat dat beter is voor mijn lichaam, grrr. Hopelijk blijft dit kindje (bijna 30 weken nu) in stuit liggen, dan moet de gyn wel aan mijn wens voor weer een ks toegeven 😉 De eerste is nl. heel goed bevallen. Je kindje mag je overigens gewoon tillen hoor, je mag tillen tot een kilo of 5. Ik heb alleen als ik er nu weer 1 krijg een probleem met onze peuter, hoewel ze wel zelf loopt enzo gelukkig.
    Gwen onlangs geplaatst…Lief Dagboek #38My Profile

  • Reageren
   wieneke
   23/09/2014

   Ik kan me daar eigenlijk wel iets bij voorstellen. Ik wil namelijk (tot nu toe) geen kinderen. Ks zou me al iets meer over de streep trekken. Ik ben 28 en vind het nog wel even goed zo.
   wieneke onlangs geplaatst…31.08 | 112 On Wheels in VenloMy Profile

  • Reageren
   Nienke
   24/09/2014

   Ik zou juist nooit een ks willen! Als je weet hoeveel voordelen er voor moeder en kind aan een vaginale bevalling zitten (de natuur heeft het niet voor niets zo bedacht), dan is dat klein beetje pijn het dubbel en dik waard.

   • Reageren
    Nienke
    24/09/2014

    dubbel en dwars natuurlijk 🙂

   • Reageren
    angie31
    25/09/2014

    Klein beetje pijn?! Hahaha.
    Maar de pijn is het idd zeker waard!

 • Reageren
  Marije - BakingBeautyNL
  23/09/2014

  Hahahaha! De nare kanten van zwanger zijn ;-). Wat heb je dit ontzettend leuk geschreven. Ik als ‘niet-zwangere’ kan me nu ineens voorstellen hoe onhandig dit allemaal kan zijn!
  Marije – BakingBeautyNL onlangs geplaatst…You’ve Got Mail #1: De OntmoetingMy Profile

 • Reageren
  Gosse
  23/09/2014

  Mooi verhaal weer lieverd. In die buik zit mijn eerste kleinkind. Ik ben een trotse opa in spé 😉

 • Reageren
  Esther
  23/09/2014

  Wat gek van de buikspieren! Ik zou denk ik het meest opkijken tegen het slapen.. Omdat ik hoor dat dat soms zo lastig is!

 • Reageren
  Mirjam
  23/09/2014

  Ik kan me niet voorstellen hoe het is om zwanger te zijn, maar je bent wel heel mooi zwanger! 🙂
  Mirjam onlangs geplaatst…Tip: daglichtlamp bij Lidl!My Profile

 • Reageren
  Tine
  23/09/2014

  Herkenbaar en heel grappig geschreven!
  Je bent mooi zwanger, trouwens. 🙂

 • Reageren
  Lorana
  23/09/2014

  Interessant om te lezen wat er allemaal bij komt kijken. Je doet het echt super goed! Wat spannend allemaal! Nog heeeeeel veel succes met de laatste loodjes!
  Liefss

 • Reageren
  Jennifer
  23/09/2014

  Als ik dit lees, mag ik me dan even in een hoekje verstoppen? Whaa, ik zie mezelf al rond de kerst door de universiteit waggelen, docenten die me aan m’n billen uit m’n stoel moeten duwen terwijl ik alleen nog maar jurkjes aan heb. Ongevraagde adviezen van moeders die hun kind van de dyslexietesten komen ophalen en bemoeienis van een van de docenten die net terug is van haar eigen verlof. Laat maar komen. :’)
  Jennifer onlangs geplaatst…Birthday Wishlist 2014My Profile

 • Reageren
  Jill
  23/09/2014

  Wat een prachtige buik heb je! Ik dacht juist dat je tijdens je zwangerschap goed zou slapen, zo zie je maar hoe weinig buitenstaanders er vanaf weten! Ik ben echt super benieuwd naar je wondertje!

 • Reageren
  silvana
  23/09/2014

  Ik heb serieus 5 minuten op de bank liggen gieren van het lachen om het stukje over de mislukte circusartiest en dat iemand dan je billen omhoog moet duwen… Ik zag het al helemaal voor me!!! Hahha de tranen stroomden over mn wangen…

  Ik lach je niet uit hoor Sanne maar ik vind gewoon dat je dit artikel heerlijk grappig en humoristisch geschreven hebt, kan het helemaal voor me zien

 • Reageren
  Gwen
  23/09/2014

  Zo zo zo zo zo herkenbaar! Zelfs een tweede keer is het weer net zo irritant, al die bovenstaande dingen. Ik heb er ditmaal vanaf een week of 22 zelfs al last van ipv later, omdat mijn buik megahard groeit dit keer. Bah 🙁
  Gwen onlangs geplaatst…Lief Dagboek #38My Profile

 • Reageren
  Malou
  24/09/2014

  De meeste dingen zijn echt heel herkenbaar, haha.
  Op mijn rug liggen vind ik trouwens nog steeds heel fijn, maar misschien wordt dat nog anders (ik ben nu 32 weken).
  Malou onlangs geplaatst…32 WEKEN ZWANGERMy Profile

 • Reageren
  Mama van Jenthe (Kelly)
  25/09/2014

  Zo herkenbaar van mijn zwangerschap vorig jaar. Wat ben je trouwens prachtig zwanger!!
  Mama van Jenthe (Kelly) onlangs geplaatst…Fotoshoot JentheMy Profile

 • Reageren
  Manon
  28/09/2014

  We waggelen niet hoor, dat heet zwangerschaps-SWAG :’) hahaha. Oh zo’n herkenbaar lijstje! Vooral ook een spijkerbroek dragen, ook al is het een zwangerschapsmodel, het zit gewoon niet lekker meer. En scheren… Ik zeg maar zo: ik ben blij dat het herfst is haha.
  Manon onlangs geplaatst…FILMPJE: Babykamer Roomtour!My Profile

 • Reageren
  Judith
  20/11/2015

  Heel erg herkenbaar helaas.
  Ik kom net onder de douche vandaan waar meneer een hele duw en schop show heeft weggegeven, en ik heb me aan de tuin gewaagd!
  Nou ik denk dat ik beter een bonsai knipper had kunnen inhuren.

  Leuk om dit ook van andere bloggers te kunnen lezen ookal is het al een oudere post natuurlijk.
  Judith onlangs geplaatst…De gipsbuik is af + aankoop + boekje gewonnenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.