10.000 stappen per dag? Dat is bijna niet te doen joh!

In een poging weer wat sportactiviteiten op te pakken pikte ik een tijdje geleden een bokstraining mee. Intensief en doeltreffend, maar ik gaf er uiteindelijk geen vervolg aan. Het paste niet in mijn schema (’s avonds ben ik nog vaak klusjes aan het afronden die ik overdag niet heb kunnen afmaken) en hoe slecht het ook is, in de winter heb ik gewoon niet zoveel motivatie om te gaan. Wel vind ik het fijn om nu te wandelen en hard te lopen, zeker omdat ik dat op ieder moment kan inpassen. Hardloopkleding aan en gaan, en afhankelijk van hoeveel tijd en zin ik heb, kan ik een groot rondje of een klein rondje doen.

Toen ik een smartwatch kreeg, leek me dat een mooi moment om mijn stappen wat meer in de gaten te houden. 10.000 stappen wordt als norm gegeven voor voldoende lichaamsbeweging. Maar mán, wat kost het veel moeite om die aanbevolen 10.000 stappen per dag te halen. Als ik hardloop dan ren ik ongeveer 5km, maar dat is nog zeker niet voldoende voor het 10.000 stappendoel. Om deze wel te behalen zou ik daar nog heen en terug naar de supermarkt voor moeten lopen. Nu zit het niet echt in me om dat laatste er dan ook nog bij te doen.

Op dagen dat ik niet hardloop, is het al helemaal een challenge. Met mijn dagelijkse loopjes heen en terug naar school, door de supermarkt, over de parkeerplaats en in huis kom ik niet echt ver. Daarmee tik ik nauwelijks de 2500 stappen aan.

Los van het aantal stappen heb ik wel het gevoel dat ik vrij veel beweeg. Zeker op dagen dat ik niet werk. Dan sjouw ik met de was, wandel ik met de kinderen, stofzuig ik en doe ik mijn dagelijkse boodschappenronde, inclusief het in- en uitladen van de boodschappen en het wegwerken ervan. Dat voelt soms best als een work out 😉

Laatst stuitte ik weer op een artikel waarin stond dat 10.000 stappen per dag eigenlijk alweer achterhaald is en dat je het ook bij 150 minuten beweging per week kunt houden. En beweeg je intensief, dan mag je er 75 maken. Ik denk dat dat meer iets voor mij is. 10.000 stappen gaat me gewoon echt niet lukken, dan moet ik alle zeilen bij zetten en zou het vrij veel tijd opslokken overdag.

Ik vind het overigens wel goed dat door het fenomeen ‘stappenteller’ mensen zich veel bewuster lijken te zijn van het belang van bewegen. Om me heen hoor ik mensen in allerlei leeftijdscategorieën die heel fanatiek zijn om bepaalde bewegingsdoelen te behalen. Ook houd me er meer mee bezig sinds ik via mijn iPhone en mijn horloge kan zien hoeveel ik dagelijks beweeg. Het motiveert: als ik mijn aantal stappen vind tegenvallen, ben ik toch geneigd om dan maar even lopend James van een vriendje te halen, of de auto verder weg te parkeren.

Letten jullie op het aantal stappen dat je op een dag zet?

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Ingrid
  10/11/2019

  Ik kreeg op m’n verjaardag in oktober een Smartwatch en let sindsdien ook beter op m’n stappen! Ik sta drie dagen voor de klas en op die dagen haal ik de 10.000 makkelijk. De dagen dat ik thuis ben is toch wat lastiger.. Dan merk je pas hoeveel 10.000 stappen eigenlijk zijn! Ik vind overigens de functie die je slaap bijhoudt (lichte slaap, remslaap en diepe slaap) ook zeer interessant!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   10/11/2019

   Scheelt inderdaad als je een beroep hebt waarbij je vaak loopt. Slaap houd ik niet bij!

 • Reageren
  Eke
  10/11/2019

  Herkenbaar! Ik haal dit dus ook echt niet. Heb mijn smart watch ongesteld op 5000 en dat gaat al iets beter! Ik denk dat ik hem stapsgewijs ga bijstellen. Maar hey, die bewustwording is al een heel ding hè? Vind het super knap dat je toch besluit om te gaan hardlopen!
  Eke onlangs geplaatst…Mijn dromen, prestaties en waar je mij ‘s nachts voor wakker kunt maken…My Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   10/11/2019

   5000 lijkt me een prima begin. En bewustwording is inderdaad de eerste zet!

 • Reageren
  Joyce
  10/11/2019

  Werkdagen zijn voor mij al zo”n 16.000 stappen en dat 3-4x per week dus dat compenseert de thuis dagen ??

 • Reageren
  Marianne
  10/11/2019

  Op werkdagen haal ik dit prima, op weekenddagen moet ik er ook mijn best voor doen. Bij jullie is de school dan vrij om de hoek? Ik zit vaak al wel op 2000 stappen door alleen al 1x heen en 1x terug te lopen. Zo’n 10 minuten enkele reis lopen en heb vrij kleine stapjes denk ik haha. De smartwatch helpt wel om wat extra stappen te zetten

 • Reageren
  Marjoleine
  10/11/2019

  Jaaa ik heb sinds kort een Apple watch en probeer ook iedere dag mijn “doelen” te halen. Op werkdagen (in de zorg) kom ik al snel aan 7 tot 8000 stappen. Andere dagen probeer ik er 5000 te halen. Vind ik ook al heel wat, haha.
  Marjoleine onlangs geplaatst…Favorieten van oktober 2019My Profile

 • Reageren
  Ilse
  10/11/2019

  Haha ik zit dan weer gemiddeld op 12.000 stappen.. zonder dat ik het gevoel heb dat ik heel veel beweeg.. een hond helpt 🙂

 • Reageren
  Margje
  11/11/2019

  Nope. Tellen vind ik onzin.. er zijn zoveel handelingen per dag die als stappen tellen ? maar niet tellen ? En wie houdt je voor de gek!? Je weet en voelt toch zelf of je voldoende beweegt of niet. Niet!?.. Dan zegt je omvang of weegschaal het je wel..

  • Reageren
   Joyce
   11/11/2019

   Mijn telefoon heeft een stappenteller functie, alleen is hij niet echt consequent in het tellen merk ik. De ene dag neemt hij het fietsen wel mee als “stappen” en de andere dag niet. Zou wel weer graag een smarteatch willen aanschaffen. Zeker nu ik het idee heb een stuk meer te bewegen.. Het motiveert je toch om net even die paar stappen meer te zetten. Al zorgt die auto die ik niet standaard meer voor de deur heb staan daar ook wel voor ?

 • Reageren
  Linda
  11/11/2019

  Ik dacht ook dat dat onhaalbaar was. Zeker aangezien ik al veel dagen moeilijk loop met mijn fibro. Heb nu een half jaartje een fitbit en tot mijn verbazing, haal ik dat dus 9/10 met gemak. Alleen op een lazy sunday niet. Zit gemiddeld op 13.000
  Maar ik doe veel tevoet, heb zelf geen rijbewijs
  Linda onlangs geplaatst…Slowcooker recept : Sticky drumsticksMy Profile

 • Reageren
  Heidi
  11/11/2019

  Met mijn werk heb ik meestal wel zo veel, maar ook niet altijd.

 • Reageren
  Leen
  13/11/2019

  Wat grappig die verschillen. Ik haal met gemak elke dag de 10.000 stappen. In de weken dat mijn schoonmoeder haar hond hier logeerde, haalde ik de 16.000 elke dag. Nu moet ik erbij zeggen dat ik van mezelf niet stil kan/mag zitten, dus de hele dag met de kinderen speel etc. Daarnaast ben ik erg ijverig in huis bezig. ?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.